de Maas & Waler

30 november 2016

de Maas & Waler 30 november 2016


Najaarsnota 2016 gemeente Druten gereed

Door Piet Zeeuwen

DRUTEN - Het college van Druten heeft de Najaarsnota 2016 klaar. Deze gaat ter vaststelling naar de gemeenteraad. Als die akkoord gaat komt er veel actie: verschillende projecten in, aan en bij wegen staan op de rol.

Voor Afferden werd in de voorjaarsnota 250.000 euro gepland voor infrastructurele projecten in de Klapstraat. Volgens het college is, na een eerste inventarisatie, de voorlopige conclusie dat er een voetpad moet komen aan de oostzijde van de Klapstraat tussen de Koningstraat en Van Heemstraweg. Ook aan de Rijdt in Horssen behoeven volgens het college diverse knelpunten een integrale aanpak. In Deest start de uitvoering van een rondweg in 2018 (kosten 500.000 euro). Geertjesgolf, de trekker van dit project, gaat het plan in 2017 samen met de gemeente voorbereiden.
In Druten is een voorlopig ontwerp uitgewerkt voor aanpak van de Hogestraat. Naar schatting kunnen de werkzaamheden in het tweede kwartaal van 2017 beginnen. Het revitaliseren van het wegdek op de Scharenburg, tussen de rotondes Koekoek en Gelenberg, wordt in 2017 voorbereid om in 2018 gerealiseerd te kunnen worden. De geplande 150.000 euro voor rehabilitatie-werkzaamheden aan de Noord-Zuid komen beschikbaar voor andere doelen.
Tot slot komt het realiseren van een recreatieve en toeristische voorziening aan de Veerdam steeds meer in beeld.

Smulpapenclub

Foto: John van Gelder

Deze fijnproevers hebben één ding gemeen, ze hebben allemaal een voorliefde voor lekker én goed eten. Zij maken kennis met de wereld van kokkerellen en gastvrijheid in het Tech-Lokaal van Meerwaarde Maas en Waal. Hun 'kijkje in de keuken' is een onderdeel van de lessen in consumptieve techniek voor basisschoolleerlingen uit de groepen 7 en 8. Voor hen die ervan dromen om later in de gastvrijheidsbranche aan de slag te gaan is er nu een heuse Smulpapenclub. Lees er alles over op pagina 3.

Freddie Mercury herleeft in de Bever

BENEDEN-LEEUWEN - Afgelopen donderdag was het precies 25 jaar geleden dat Queen-frontman Freddie Mercury overleed. Op zaterdag 3 december herleeft de legendarische zanger tijdens een optreden van de Queen tributeband Miracle. Miracle staat al jaren gelijk aan ongeëvenaarde kwaliteit op het gebied van natuurgetrouwe reproductie van de muziek van Queen. De aanvang is 21.00 uur en de entree bedraagt 10 euro. Kaarten zijn te koop bij Café de Bever, Zandstraat 53 in Beneden-Leeuwen.

Drutens college in Mannequin Challenge

DRUTEN - Het Drutens college is te zien in een Mannequin Challenge, met wethouder André Springveld die burgemeester Van Riswijk achterover trekt aan zijn stropdas. Een ludieke actie van de raad en het college tijdens de raadsvergadering afgelopen week. De Mannequin Challenge is een hit op internet. Het principe is simpel: je neemt met een groep mensen een pose aan, blijft stokstijf stilstaan, filmt dit en deelt het op social media. Het filmpje is te vinden op www.demaasenwaler.nl.

Beoordelingsfout bij Van Cranenbroek

BEUNINGEN - Er is mogelijk een beoordelingsfout gemaakt bij de start van de aanvraag van Van Cranenbroek. De vestiging van de megastore op het Bull-terrein in Beuningen betreft geen nieuwbouw, maar een uitbreiding. Dat zei Malva Castelijns recentelijk in de gemeenteraad, waar zij optrad als inspreker. Daarom is er helemaal geen regionale afstemming nodig, zo meent zij. Het college neemt het standpunt zeer serieus en belooft volgende week met een duidelijk antwoord te komen.

Verkiezing Maas&Waler 2016

André van den Hurk en Michel Lepoutre Foto: André van den Hurk

MAAS EN WAAL - Evenals vorig jaar, kiest onze weekkrant in 2016 de Maas&Waler van het jaar; iemand uit de regio, die het afgelopen jaar op bijzondere wijze in het nieuws is geweest en/of een bijdrage heeft geleverd aan de leefbaarheid in Maas en Waal. Door zich actief in te zetten voor een bepaald doel, een lokale doelgroep of Maas&Waal in het algemeen. De winnaar van de verkiezing ontvangt, naast eeuwige roem, een bijzonder aandenken.

Voor de titel Maas&Waler 2016 nomineerde de redactie vijf kandidaten. Aan de lezer de taak om een stem uit te brengen op zijn/haar favoriet. Stemmen kan tot en met vrijdag 16 december via de link op www.demaasenwaler.nl. In de krant van 28 december wordt de winnaar bekend gemaakt.

Miranda Soetekouw Foto: Miranda Soetekouw
Foto: Ger Loeffen
De winnaar ontvangt een bijzonder aandenken. Foto: Chantal Roest
José Iping en Karin Swanenberg Foto: José Iping
Foto: Hein van Houten. Foto: Hein van Houten

De volgende vijf kandidaten zijn genomineerd:

José Iping en Karin Swanenberg (Beneden-Leeuwen)
José Iping en Karin Swanenberg vielen in 2016 op door hun tomeloze inzet voor ALS-patiënt Frank van der Wielen en zijn strijd tegen ALS. Dit voorjaar organiseerde José een Kooppleinveiling om geld in te zamelen voor onderzoek naar de dodelijke ziekte ALS. Zo kreeg ze contact met Frank, ging zijn Facebookpagina beheren en vergrootte de bekendheid op sociale media. Karin zorgde voor publiciteit in de krant, schreef persoonlijke teksten voor Frank en maakte een audioreportage over zijn acties. Het tweetal gebruikte hun netwerk voor het realiseren van een wervend videofilmpje en een campagnefoto op de ALS-vrachtwagen. Alles voor dat ene doel dat Frank in zijn laatste jaar voor ogen had: Trap ALS de wereld uit!

Frank overleed op 31 oktober, maar zijn strijd wordt voortgezet. José en Karin doen dat met verschillende sponsoracties. Ze gaan zeker door tot en met 8 juni 2017. Dan is in Frankrijk de volgende editie van de Tour du ALS, hét grote sponsorevenement tegen ALS. José richtte team Frank van der Wielen op, dat nu al twaalf leden telt en nog steeds groeit. Elk teamlid gaat lopend of fietsend de Mont Ventoux op en sleept minimaal 1.500 euro aan donaties binnen. Teamcaptain José is zelf al hard aan het trainen. Karin tekent ook hier weer voor publiciteit in alle soorten en maten.

Miranda Soetekouw
(Beneden-Leeuwen)

De winnaars van de verkiezing Maas&Waler 2015, Bianca en Martha van de Herbergier in Beneden-Leeuwen, hebben Miranda Soetekouw voorgedragen voor de verkiezing van dit jaar. De Herbergier is een uniek concept, waar mensen wonen met geheugenproblemen.
Miranda Soetekouw is in 2012 gestart met kinderdagverblijf Stip & Stap. Een keer per twee weken gaat een groep kinderen op bezoek bij de bewoners van de Herbergier. Het betreft de kinderen vanaf drie jaar, die extra activiteiten krijgen aangeboden. De kinderen gaan samen met de leidster voor een activiteit naar de Herbergier. Een mooie samenwerking tussen kinderen en ouderen. Zowel de kinderen als de ouderen kijken hier elke keer naar uit. Gasten van de Herbergier komen ook regelmatig op bezoek bij het kinderdagverblijf.

Marjolein Buis (Beuningen)
Marjolein Buis behoort tot de wereldtop in het rolstoeltennis. Ze neemt al vele jaren succesvol deel aan diverse internationale toernooien.
Het hoogtepunt van haar tenniscarrière beleefde ze afgelopen jaar, door de enkelspelfinale van Roland Garros te winnen. Tijdens de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro veroverde ze een zilveren plak in het dubbelspel.

Michel Lepoutre en André van den Hurk (Druten)
Michel Lepoutre en André van den Hurk stonden aan de basis van de Vierdaagse doorkomst in Druten, in juli van dit jaar. Ze startten hun campagne in 2008 en maakten in de jaren die volgden steeds meer mensen enthousiast voor het plan 'Druten Vierdaagse stad 2016'. Ook de Vierdaagse organisatie zag de historische 55 kilometer, met doorkomst in Druten, wel zitten en zette de jubileumafstand eenmalig op het programma.

De 'Dag van Druten' oogstte veel bewondering, van zowel de 5.500 wandelaars als toeschouwers, en haalde meermalen de landelijke pers. Mogelijk wordt de historische afstand zelfs structureel aan het programma toegevoegd.
Jochem van Gelder, Stan van den Dobbelsteen en Jos van Wamel (Maas en Waal)
BolderPop, een muziekfestival voor mensen met een beperking, dreigde dit jaar niet door te gaan door een tekort aan financiële middelen. Voor Jochem van Gelder, Jos van Wamel en Stan van den Dobbelsteen was dit ondenkbaar. Daarom zetten zij zich als 'Vrienden van BolderPop' in voor het behoud van het festival. Als ware ambassadeurs trokken zij te velde om geld in het laatje te brengen, door middel van crowdfunding en ludieke acties.

De inzet van de mannen wierp zijn vruchten af. 'Het gee deur' maakten zij op 14 juni in de Maas&Waler bekend. Op zondag 16 oktober werd BolderPop groots gevierd met een keur aan bekende artiesten. Inmiddels is bekend dat BolderPop ook in 2017 doorgaat.

Onkruidbestrijding duurder

DRUTEN - De milieuvriendelijke onkruidbestrijding in de gemeente is duurder uitgevallen dan begroot. Eind maart dit jaar verbood het Rijk het gebruik van chemische middelen bij onkruidbestrijding. Die maatregel bleek nog in 2016 van kracht te worden. Het college had hier vooraf geen rekening mee gehouden en moest hierdoor hals-over-kop alternatieve methodes inzetten. Het hele nieuwe proces van onkruidbestrijding is in 2016 maar liefst 80.000 euro duurder uitgevallen dan de oude chemische bestrijding. Druten zoekt voor het onkruidprobleem samenwerking met Wijchen om tot een zo efficiënt mogelijke werkwijze te komen en hoopt dan dat de kosten minder hoog zullen zijn als in 2016.

Kruising in Wamel veiliger

WAMEL - Een handtekeningactie van bewoners aan de Hollenhof in Wamel was aanleiding voor de gemeente om tegemoet te komen aan hun verzoek de straat van een verkeersremmende maatregel te voorzien. Afgelopen augustus werd met de werkzaamheden begonnen, maar dit riep nieuw protest op bij een aantal bewoners, waarna het werk werd stilgelegd. Na overleg met betrokkenen tijdens een informatieavond is besloten de verkeersveiligheid te verbeteren door de kruising Hollenhof-Lakenstraat overzichtelijker te maken. Om dit voor elkaar te krijgen wordt het hoge groen gesnoeid en waar mogelijk omgevormd.

Kinder- gemeenteraad Beuningen

BEUNINGEN - De gemeente Beuningen houdt ook volgend jaar weer een Kindergemeenteraad. Het thema voor de Kindergemeenteraad 2017 is nog niet bekend. De échte gemeenteraad kan kiezen tussen meerdere thema's. Een mogelijk thema is 'Iedereen gelijk'. De gemeente vraagt elke klas om een idee te bedenken, waardoor discriminatie en pesten op scholen kan worden tegengegaan. De nieuwe Kindergemeenteraad wordt anders van opzet. Ter voorbereiding op de raad gaan alle kinderen het interactieve spel Democracity spelen.

Woningbouw in Winssen

WINSSEN - In Winssen moeten volgend jaar minstens twintig betaalbare woningen worden gebouwd, om zo de vergrijzing tegen te gaan. Dat staat in een motie die de gemeenteraad van Beuningen dinsdagavond heeft aangenomen. De motie was ingediend door Beuningen Nu & Morgen en de PvdA. Volgens hen is Winssen het meest vergrijsde dorp in de regio, omdat er al 20 jaar nauwelijks nieuwe woningen zijn gebouwd. Mede daardoor zijn in die periode veel jongeren vertrokken. Ook is er een gebrek aan seniorenwoningen, waardoor er geen doorstroming is. In de motie wordt het college van B&W opgeroepen om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Bij de planning van de woningbouw voor de komende jaren, moet bouwen in Winssen de hoogste prioriteit krijgen.

Nieuwe dorpsplatforms

WEST MAAS EN WAAL – Dorpscomité Altforst, Dorpscomité Maasbommel, Initiatiefgroep Boven-Leeuwen en Initiatiefgroep Wamel hebben in 2015 elk een pilotsubsidie ontvangen voor een onderzoek naar de haalbaarheid voor een officiële leefbaarheidsgroep voor hun dorp. De vier groepen hebben inmiddels laten weten dat er voldoende belangstelling is om te starten met de omvorming naar dorpsplatforms. Het tempo waarin dit gebeurt, verschilt per dorp. Aan de nieuwe dorpsplatforms (i.o.) wordt vanaf 2017 jaarlijks een vaste activiteitensubsidie toegekend door de gemeente, als zij uiterlijk 1 juli 2017 voldoen aan de beleidsregel voor platforms.

Prettig Thuis Kenniscentrum

BEUNINGEN - Het Prettig Thuis Kenniscentrum is afgelopen week in Beuningen geopend door wethouder Jan Kersten. Zorgbehoevenden en mantelzorgers kunnen in het Kenniscentrum terecht voor gratis onafhankelijk en persoonlijk advies en informatie over hoe je langer zelfstandig, comfortabel en veilig kunt blijven wonen. Er is een showroom waar de inwoners diensten en producten op het gebied van wonen, welzijn, zorg, ondersteuning en begeleiding kunnen bekijken en proberen.

Het Prettig Thuis Kenniscentrum is gevestigd in het gebouw Wijdeveste aan de Zonnebloemveld 3 in Beuningen. Het kenniscentrum is door inwoners op afspraak te bezoeken. Neem voor meer informatie contact op met Joseph Vink van Stichting Perspectief via telefoonnummer 024-6750939 of e-mail josephvink@stgperspectief.nl of kijk op www.prettigthuis.info.

Deest krijgt zoutbakken

DEEST - Dorpslijst Deest heeft vijftien zoutbakken ontvangen van woningcorporatie Standvast Wonen. Huurders van Standvast houden toezicht op de zoutbakken en zullen zout strooien als dat nodig is. Fractievoorzitter Ellen Thomassen van de dorpslijst wil dat de gemeente het op zich neemt om de zoutbakken regelmatig bij te vullen. Dat stelt zij in raadsvragen aan het college van B&W. Ook stelt zij het college voor om het plaatsen van de zoutbakken te zien als een pilot-project. Als dit goed loopt, dan zouden er in de hele gemeente zoutbakken kunnen worden geplaatst.

Rivierdijken zijn verbeterd

MAAS EN WAAL - In vergelijking met 2015 zijn de rivierdijken verbeterd. Dit blijkt uit de najaarscontrole van Waterschap Rivierenland. Sinds 2013 geeft Waterschap Rivierenland elk jaar een beeld van de risico's ten aanzien van de veiligheid van de kilometers dijk langs de grote rivieren.
Per 1 januari 2017 worden de nieuwe landelijke normen voor de rivierdijken van kracht, om goed voorbereid te zijn op toekomstige klimaatverandering. Op zaterdag 10 december gaan honderden vrijwilligers en medewerkers van het waterschap als dijkbewaker alle rivierdijken langs.

Miranda Budde. Foto: Maik Jansen

Door Elly Hagen

In de rubriek 'de Maas & Waler dat ben ik' maken we wekelijks kennis met een inwoner van deze regio. Wie zijn ze, wat doen ze en waarom wonen ze hier. Maar ook, wat zouden ze graag toevoegen aan de regio? En aan welke plek hebben zij bijzondere herinneringen? Het resultaat, bijzondere portretten van gewone mensen met een eigen verhaal.

Naam:                Miranda Budde
Leeftijd:                32 jaar
Woonplaats:        Wamel

Miranda Budde wist al vroeg wat ze wilde. Ze begon als vijfjarige met dansen en gaf op haar vijftiende les. Ze verhuisde naar Utrecht om dansstudies te volgen. Zes jaar geleden kwam ze terug naar Maas en Waal en leidt nu met succes haar eigen dansstudio, Just Dance. Ze woont samen met Dennis, met wie ze op zesjarige leeftijd al min of meer verkering kreeg. 'Hij was mijn beste vriend en we gaven elkaar ook weleens stiekem een kusje. Dat was een geweldige tijd', vertelt ze lachend. Op hun vijftiende verloren ze elkaar uit het oog, maar nadat Miranda uit Utrecht terugkwam klikte het opnieuw, en ze wonen nu samen, in Wamel.

Klimmen in bomen
Miranda zag je als kind niet in een jurkje achter de poppenwagen. Ze speelde liever buiten en klom in de hoogste bomen. Ze had dansles bij Druturnia. 'Dat was jazzballet, in die tijd het enige wat er was op dansgebied', vertelt ze. 'Ik wilde méér, en omdat ik niets met rekenen en taal had bedacht ik onder schooltijd nieuwe danspassen. De gymleraar zag dat en stelde voor dat ik een keer les gaf. Ik heb toen voor mijn klasgenoten een workshop Streetdance en Hiphop verzorgd. Iedereen vond het leuk en later werd ik ook in andere klassen gevraagd. Ik ging lesgeven bij Flash Aerobics en Druturnia. Op mijn zeventiende verhuisde ik naar Utrecht.'

Dansstudie
In Utrecht volgde ze meerdere dansstudies en werkte bij Dura Vermeer om in haar eigen onderhoud te voorzien. 'In 2009 kreeg ik mijn kans. Ik kon fulltime bij een dansstudio aan de slag. Helaas kwam hier, door een ongeluk, een einde aan. Ik moest revalideren en dat kon nergens beter dan bij mijn moeder in Druten. Deze wending heeft ertoe geleid dat ik met een eigen dansschool ben gestart in de Doorkijk.'

Justdance
Dansschool Just Dance begon met vijftien leden en nu, vijf jaar later, komen er honderdtachtig leden uit heel Maas en Waal. 'Just Dance is mijn grootste rijkdom en ik ben er apetrots op', vertelt Miranda enthousiast. 'Onze kracht is dat een kind zichzelf mag zijn. Ieder kind kan hier terecht voor het plezier. Niets moet, want kinderen moeten op school al zoveel presteren. Ik krijg veel ondersteuning van ouders én van mijn linker- en rechterhand, Mario en Orlando. We geven dit jaar op 17 december een grote show. Ik geef daarnaast op scholen in Maas en Waal workshops Streetdance en ik heb plannen om mijn activiteiten uit te breiden naar Beneden-Leeuwen. Op 28 december geef ik een proefles in De Rosmolen.'

Hangjongeren
Een drijfveer om zich via dans en andere activiteiten in te zetten voor de jeugd van Druten komt voort uit haar eigen jeugd. 'Ik vond dat er altijd al te weinig was voor jongeren. Ik zeg het eerlijk, en ik ben er niet trots op, maar ik was ook een van die hangjongeren die al rokend onder het tunneltje hing. Het was nu eenmaal niet stoer om met zijn allen in de tuin bij onze ouders te gaan zitten. En ik wilde, net als vele andere jongeren, niet naar dat ene jeugdhonk toe. Er is overigens wel verschil tussen hangjongeren, want aan bushokjes kapot smijten en banden lek steken heb ik nooit mee gedaan.'

De Doorkijk
'Wijkcentrum de Doorkijk biedt veel mogelijkheden en is een onmisbare locatie voor jong en oud', vindt Miranda. 'Er is niets mooier dan een plek waar iemand aan de bar een biertje kan drinken en waar een ander kan dansen, kaarten, biljarten of sporten. Er ontstaat dan als vanzelf een wisselwerking tussen bezoekers. Bovendien zijn de beheerders, Marcel en Geraldine, toppers om met mensen om te gaan. Ik zit hier nu vijf jaar en streef er, samen met hen, naar om meer activiteiten naar de Doorkijk te halen.'

Nooit meer weg
Eenmaal thuis, in Wamel, geniet ze van haar rust en de drie huisdieren. 'We hebben een kat, Macho, en twee hondjes, Diva en Gangster. Dat zijn twee hele lieve Pitbulls. Ik ga elke dag tien kilometer met ze wandelen in het veld. Door de ruimte die ik daar om mij heen heb, kom ik helemaal tot mezelf. Ik realiseer me dan dat ik in Utrecht veel heb geleerd, en die tijd niet had willen missen. Maar ik ben nu weer thuis en wil dan ook nooit meer weg uit Maas en Waal.'

Jan en Addy van Gisteren 50 jaar getrouwd

BENEDEN-LEEUWEN - Afgelopen weekend vierden Jan en Addy van Gisteren-Klabbers hun 50-jarig huwelijk in het restaurant van verzorgingshuis Sint Elisabeth in Beneden-Leeuwen, waar de twee verzorgd worden.

Jan, een zoon van een bekende visser uit Appeltern, leerde de Drutense Addy kennen op de bushalte in Oss. Als chauffeur van de 'Zuid-Ooster' hielp hij Addy, die werkte als chef bij Hema en destijds in Tilburg woonde, met haar koffers tot aan de trein. De vonk sloeg over en na drie jaar trouwden zij op 25 november 1966. Addy, een telg uit het bakkersgezin Klabbers dat een brood- en banketwinkel had aan de Kattenburg, haalde 'haar' Jan naar Druten. Zij woonden twintig jaar in de Landschrijversstraat, waar dochter en oogappel Ingrid geboren werd.

Een periode van narigheid, waarin Annie ernstig ziek werd, Jan opgenomen moest worden in het Sint Elisabeth en het echtpaar afscheid moest nemen van verschillende vrienden en familieleden, was voor Jan en Addy reden te meer om vijftig jaar lief en leed samen te vieren. Liefdevol omringd door dochter Ingrid, Rob, Izzy en Jem.

Asielzoekers, AZC en andere vragen

Door Patrick Huisman

In de gemeente Beuningen komt binnenkort een azc en in West Maas en Waal worden zogenaamde extra statushouders opgevangen. In deze rubriek besteden we wekelijks aandacht hieraan. We spreken met gemeenten, het COA en natuurlijk ook inwoners.

Eén van de kritiekpunten van omwonenden van het nieuwe azc in Ewijk is dat er op deze plek een nieuwe locatie geopend wordt, terwijl op andere plekken er vergelijkbare locaties gesloten worden. Laren werd hierbij de afgelopen weken als voorbeeld genoemd.

Regietafels
Volgens burgemeester Van Eert gaat het COA daarover. Maar zij verwijzen op hun beurt weer door naar de zogenaamde 'regietafels', dat zijn overlegstructuren tussen provincie, gemeente en veiligheidsregio's, waar het COA naar eigen zeggen alleen een adviserende rol heeft.

Noodopvanglocatie
Wat vaak onduidelijk blijft is dat er een verschil is tussen noodopvanglocaties, zoals vorig jaar Heumensoord, en tijdelijke azc's, zoals Ewijk wordt. Volgens het COA is Laren een noodopvanglocatie die, door het teruglopend aantal asielzoekers en een aflopend huurcontract, gesloten wordt.

Meer voorzieningen
Het COA zegt dat er juist aan locaties zoals het azc in Ewijk, met meer voorzieningen voor de bewoners, behoefte is en dat daarom de plannen, ondanks het teruglopend aantal asielzoekers, hier doorgaan. Vragen over de kosten die het COA maakt om locaties te sluiten en, zoals in Ewijk, te openen wil de organisatie helaas niet beantwoorden.

Column

Feestmaand

Morgen begint december. Een donkere, koude maand die voor de meeste mensen té lang duurt. Wel 31 dagen.

Veel mensen vinden het deprimerende weken. Rinkelende belletjes, knipperende lampjes en elektrische kaarsjes accentueren het gebrek aan zonlicht alleen maar. In het donker naar je werk, thuiskomen in diepe duisternis, zelfs optimistische zondagskinderen worden er uiteindelijk depressief van.

Ik houd van de donkere dagen voor kerst. Vooral nu ik niet meer werk. Ik trek 's morgens het slaapkamerrolgordijn een beetje open, zie de bomen buigen voor een snijdende wind, zet de tv aan en duik weer diep onder de dekens. Vanuit mijn bed kijk ik naar de files die het land lamleggen, naar de aanbevolen omleidingsroutes om de ochtendspits te ontwijken. Soms gluur ik uit het raam en zie een moedige vrouw een onwillige hond meeslepen of een drijfnatte mafkees hardlopen. Na het journaal zap ik wat langs kakelende kippen die luidruchtig het laatste nieuws rondtokken of daar zelfs een hooggehakte mening over hebben. Geeuw. Gelukkig bouwen ze op Discoverychannel een luxe boomhut in een woudreus. Prachtig.

Rond het tijdstip dat de 'hardwerkende Nederlander' bijna gaat lunchen sta ik op. Met mijn ongewassen lijf in mijn ongewassen kloffie zet ik koffie en maak de houtkachel aan. De krant, een vers gezet bakkie, het knetterende vuur en de vraag: 'Wat zal ik vandaag eens gaan doen?', stuwen een geluksgevoel door mijn lijf. Ouwe elpees draaien? Die spannende thriller uitlezen? Eindelijk mijn foto's ordenen? Schrijven? Op NetFlix de laatste afleveringen van The Crown kijken?

Hier kan geen zomerzon tegenop.

Natuurlijk, de zomer en met name het voorjaar zijn ook mooi, maar de winter... Hoe slechter het weer, hoe beter mijn bui. Niet uit leedvermaak om de mensen die wel de deur uit moeten, maar puur om het gevoel van vrijheid én geborgenheid.

Omdat de buitenkou zin geeft aan de binnenwarmte.

Ik gun iedereen zo'n feestmaand.

Omlaag met die pensioenleeftijd!

Vier generaties

Foto: Albert Bergers Foto: Albert Bergers

MAAS EN WAAL - Met de geboorte van Sophie Meijer kent het gezin van overgrootmoeder Annie Tromp nu vier generaties. Haar kleindochter Vivianne Meijer-Bergers beviel op 27 oktober van het prachtige meisje. Igni Bergers-Tromp mag zich de trotse oma van de kleine Sophie noemen.

Samenwerking Pax en de KBO

Harry van Deelen verzorgt een gastcollege op het Pax Christi College. Foto: Aafke Labout

DRUTEN - Jongeren die ouderen ondersteunen bij het ontwikkelen van hun digitale vaardigheden. Dat is wat het Pax Christi College en KBO Gelderland met hun samenwerking willen bewerkstelligen. De onderwijsinstelling en seniorenorganisatie sloegen vorig jaar al de handen ineen om de driedelige iPad cursus Senior Digi Hulp vorm te geven. Dit jaar is het project KBO Veilig Thuis aan het programma toegevoegd.

VMBO leerlingen uit de klassen 3 en 4 verdiepen zich, vanuit hun studierichting Zorg en Welzijn, onder meer in ouderenzorg. De eindopdracht van deze module omvat het ondersteunen van senioren bij het gebruik van iPad en tablet, en het geven van woningadvies aan ouderen, zodat zij langer veilig thuis kunnen wonen. Tijdens een gastcollege, vorige week, gaf Harry van Deelen (initiatiefnemer van het Senior Digi Vangnet) tekst en uitleg over de twee projecten. Wethouder Zorg en Welzijn Sjef van Elk was aanwezig om de inzet van leerlingen te loven en te stimuleren.

Woningcheck
Van Deelen informeerde de leerlingen onder meer over de Woningcheck Veilig Thuis en wees hen op de gevaren waar senioren thuis mee te maken krijgen. 'Mede doordat ouderen geacht worden langer zelfstandig te wonen, is weerbaarheid en bewustwording van de eigen veiligheid thuis steeds belangrijker', aldus Harry van Deelen, voorlichter KBO Gelderland. 'De leerlingen worden vanuit dit project gestimuleerd de woningen van ouderen met andere ogen te bekijken.'

Docent Sylvia Jansen is enthousiast over de samenwerking: 'Het helpt de leerlingen niet alleen om zich te oriënteren op dit vakgebied, het geeft ze ook nog eens een flinke dosis zelfvertrouwen. Het feit dat zíj de kennis bezitten, en die kunnen overdragen, zorgt voor een succeservaring. Maar, er gebeurt veel meer dan een iPad uitleg geven of een woningcheck doen alleen. Leerlingen maken ook op sociaal vlak een groei door. Dat is mooi om te zien.'
Ook leerlingen Meike en Roos zijn te spreken over de manier waarop zij zich, voor de doelgroep ouderen, gaan inzetten. Beiden kozen ervoor om senioren te helpen hun digitale vaardigheden te vergroten. 'Het is leuk om deze mensen iets bij te brengen en te zien dat ze daar blij van worden. Digitaal vaardig zijn helpt deze doelgroep uit het isolement te halen. De ouderen blijven bovendien bij de tijd', aldus Roos. Meike geeft aan dat de leerlingen er wel op moeten letten dat ze de dingen in begrijpelijke taal uitleggen. 'We hebben het met hen niet over 'swipen', maar over vegen, bijvoorbeeld. Daarnaast is het belangrijk om ouderen te vertellen dat ze te allen tijde rustig moeten blijven als iets niet lukt of wanneer de tablet vastloopt. Het helpt écht niet als je dan overal op gaat klikken', lacht ze. In december zullen de VMBO-leerlingen het geleerde in praktijk brengen, tijdens drie sessies iPad uitleg in d'n Bogerd in Druten, en middels het geven van woningadvies bij senioren. Voor meer informatie over de digitale ondersteuning van ouderen, zie seniordigiclub.nl. Meer informatie over de Digi Hulp sessies via tel. (0487) 74 50 03.

Column

Visie?

In zijn Radio 1 column droeg cabaretier Pieter Derks vorige week de grafrede voor ironie voor. Volgens Pieter was de milde, relativerende humorvorm weggekwijnd omdat het geen bestaansrecht meer had.

Niet in een wereld waar Geert Wilders Europese samenwerking wil voorkomen via een Europese samenwerking met zijn Franse evenknie Marine Le Pen. Niet in een wereld waar polderdandy's Jort Kelder en Thierry Baudet zich uitroepen tot aartsvijanden van de elite.

Derks heeft een punt, ik meende zelfs even dat de oud-Beuningse grappenmaker ter inspiratie de meest recente raadsvergadering had bijgewoond. Daar werd afgelopen week namelijk motie 346 ingediend door BN&M en (verrassend) oppositiepartij PvdA.

De motie handelt over bouwen in Winssen. Dat dorp vergrijst en loopt leeg, daarom moeten er op korte termijn twintig woningen komen. Opvallend was dat BN&M's coalitiepartner D66 zeer kritisch was over de actie. Men wilde meer onderzoek en vond een onderliggende visie totaal ontbreken.
Dat is hun goed recht, maar wacht eens... D66 is ruim twee jaar geleden in zee gegaan met BN&M, een partij van puur pragmatisme, en vindt het nu tijd om te informeren naar hun visie? Dan hadden ze toch de heldere woorden van BN&M kopstuk Wiel Bijmans moeten onthouden: 'Visie, visie? Wat moet je nou met visie? Morgen ziet de wereld er weer anders uit'.

En is het niet eigenlijk best wel ironisch dat de D66 fractie meent te moeten struikelen over andermans gebrek aan visie? Ze stopten het eigen verkiezingsprogramma bij de start van de samenwerking met BN&M in een diepe lade en beperkten hun bijdragen in de raad de eerste jaren tot nul en nauwelijks.

Pieter Derks meent dat de ironie dood is, maar dat vind ik wat te cynisch. Met nog anderhalf jaar tot de verkiezingen heeft D66 nog de tijd een eigen visie voor Beuningen te ontwikkelen. En nu maar hopen dat de kiezer er niet al te sarcastisch op reageert.

Dhr. E. van Wijk

Buurt darttoernooi in Winssen

WINSSEN - In De Paulus in Winssen is vrijdag 2 december een darttoernooi voor deelnemers van 18 jaar en ouder. Er wordt gespeeld in teams van twee personen. Het toernooi start om 19.30 uur. Er zijn diverse prijzen te winnen. Meld jouw team aan via info@depauluswinssen.nl. Geef je snel op, want vol=vol.

Kerstshow bij Tuincentrum Bull uitgebreid

De kerstshow bij Tuincentrum Bull. Foto: Hein Baks

Door Hein Baks

BEUNINGEN - De winter is in aantocht, dus is het tijd voor gezelligheid. Tuincentrum Bull is hier goed op voorbereid met een prachtige kerstshow die nu zelfs is uitgebreid tot 3000 vierkante meter.

Het wordt langzaam kouder en donkerder, maar binnen des te knusser en gezelliger. De kersttijd breekt aan en dat is ook de tijd om het interieur weer inrichten met gezellige lichtjes, kussens, schalen, vazen en andere versieringen. Dit jaar met rijke materialen zoals hout en mooie metalen.

Trends
Richard Bull van tuincentrum Bull: "De trend dit jaar is dat alles kan. Alle stijlen zijn geoorloofd: modern, klassiek of kleurrijk: het kan allemaal". "Voor ieder wat wils zogezegd, dus kies de stijl die het beste bij u past. Bij onze kerstshow kunt u genieten van de heerlijke kerstsfeer en de woonaccessoires in vele soorten. Van klassieke ornamenten tot moderne lila lampen" , laat Richard desgewenst weten.

Rijke materialen
"Wat we dit najaar veel zien is het gebruik van rijke, natuurlijke materialen zoals hout, koper, goud en bont", vult Richard aan. "Versier bijvoorbeeld natuurtakken of een houten trap met gezellige kerstverlichting en kerstversieringen". Ook de kopertrend van dit jaar is ook in onze kerstartikelen terug te vinden. Bij het tuincentrum zijn onder andere ook vintage tafels en stoelen te vinden. "Samen met een diversiteit aan woonaccessoires kunt u hiermee uw interieur helemaal winterklaar maken", sluit Richard af.

Kerst
Vanzelfsprekend ontbreekt de kerstboom niet bij de kerstshow. Tuincentrum Bull heeft een grote keuze uit (kunst)bomen en uiteraard een ruime waaier kerstballen, engeltjes, tierlantijnen en lichten om de boom mee te versieren. Voor zowel binnen als buiten.

Tuincentrum Bull is zeven dagen per week geopend. Kijk voor de openingstijden op www.tuincentrumbull.nl.

Open huis De Stroming

BENEDEN-LEEUWEN - Praktijk De Stroming houdt op zaterdag 10 december open huis. Gezond zijn én bewust zijn van de invloeden op je gezondheid staan centraal bij Praktijk de Stroming. Tijdens het open huis kan je kennis maken met Jolanda Wiezer en haar werkwijze. De combinatie van Kinesiologie en Sjamanisme zijn uniek in Nederland en zorgen samen met haar wetenschappelijke achtergrond en kennis over voeding dat de gezondheid van haar cliënten weer snel hersteld. Het ervaren van de spiertest, stellen van vragen over jouw specifieke situatie of het ontvangen van een korte gratis healing behoren tot de mogelijkheden deze middag. Het open huis duurt van 13.00 tot 16.00 uur aan de Sportlaan 47 te Beneden-Leeuwen.

Mitra gaat verhuizen

DRUTEN - Drankenspeciaalzaak Mitra in Druten gaat verhuizen. Vanaf donderdag 1 december zijn klanten welkom in het nieuwe pand aan de Hogestraat 53 in Druten. Het ruime assortiment dat klanten van Mitra gewend zijn blijft. Of het nu gaat om een mooi speciaalbier, een sublieme wijn, een stoere borrel of een exquise cognac, bij Mitra vindt men het allemaal. De nieuwe vestiging in hartje centrum krijgt een chique en modern interieur. Beleving staat centraal binnen het vernieuwde winkelconcept. Zo wordt de winkel uitgebreid met een heus proeflokaal, waar klanten kennis kunnen maken met nieuwe dranken.

Gratis cursus Politiek Actief

BEUNINGEN - Gemeente Beuningen organiseert in februari en maart de cursus Politiek Actief. De gemeente zoekt naar inwoners die overwegen om in de lokale politiek actief te worden. De deelnemers moeten minimaal 18 jaar zijn. In de cursus Politiek Actief leren inwoners in zes bijeenkomsten hoe de gemeente werkt, hoe politieke besluiten ontstaan en welke invloed zij daarop zelf kunnen hebben en wat het in de praktijk inhoudt om een lokale politicus te zijn. De cursusdata zijn 6, 13 en 20 februari, 6, 13 en 28 maart. Er is plek voor maximaal 25 cursisten. Belangstellenden kunnen zich voor 20 december aanmelden via griffie@beuningen.nl.

Omwarm het Toverbal

De medewerkers van het Toverbaltheater zijn aan het repeteren voor de Omwarm-avonden. Foto: Toverbaltheater

BENEDEN-LEEUWEN - Het Toverbaltheater viert maandag 12 december feest. Dan wordt namelijk hun eerste cd gepresenteerd. Het feestje is voor alle 44 medewerkers die een bijdrage hebben geleverd aan de cd 'Omwarmen'.

'Omwarmen' omvat in één woord wat het theater wil uitstralen, namelijk mensen laten groeien. De cd telt achttien nummers met een uiteenlopend genre, van 'up tempo' tot 'stoere rap'. En ook dat past weer precies bij het Toverbaltheater: voor ieder wat wils. De cd is gerealiseerd in samenwerking met Maarten Peters.
Op 14, 15, 16 en 17 december vinden er 'Omwarm-avonden' plaats waarbij de cd centraal staat. Tijdens deze avonden zijn de nummers live nummers te horen, worden bezoekers vermaakt met theater en kan er genoten worden van heerlijk eten en drinken, of zoals de Toverballers het noemen: een kunstzinnige eetbeleving. De cd is een bijzonder exemplaar geworden, met een mooi vormgegeven boekje van maar liefst 54 pagina's met teksten en foto's. Belangstellenden kunnen de cd tijdens de Omwarm-avonden kopen á 15 euro per stuk.

Top 100 Gelderland
De samenwerking met Maarten Peters heeft het Toverbaltheater geen windeieren heeft gelegd. Het theater won vorig jaar de muzikale wedstrijd 'Ode aan Gelderland', met het nummer 'Gelderland, in de kroon van Nederland'. Aan het lied werkte naast Maarten Peters ook Margriet Eshuijs mee. Medewerkers van het Toverbaltheater hebben een hechte band met Peters gekregen door de samenwerking. Een van hen typeerde het als volgt: 'Wij zijn allemaal klaprozen en Maarten is het water waardoor wij kunnen groeien'.

Het nummer eindigde onlangs op de eerste plaats in de Top 100 van Gelderland. Het is voor het tweede jaar op rij dat het Toverbaltheater die plek in neemt. 'Hiermee laten we sterren als Frank Boeien, Rob de Nijs en Normaal achter ons, dat zegt toch wat', vertelt Ina Cornelissen. Met het behalen van deze prestatie krijgt het Toverbaltheater een uur lang een podium op radio Gelderland. Op donderdag 15 december is het theater te gast tijdens de uitzending van de radioshow van Rob Kleijs. Tijdens deze uitzending worden uiteraard veel nummers van de cd Omwarmen gedraaid. De uitzending duurt van 12.00 tot 13.00 uur.

Omwarm- avonden
De kosten voor de Omwarm-avonden bedragen 27,50 per persoon inclusief culinair arrangement, live muziek en theater. Kaarten reserveren kan per mail: voorproefje@toverbaltheater.nl.

Vocal group Remake op mini tournee

Foto: Doede Boomsma Foto: Doede Boomsma www.jeallerleukstefoto.nl

DRUTEN - Vocal group Remake is binnen muzikaal Maas en Waal een jong gezelschap. Met een mini-tournee door het rivierengebied wil de groep haar bekendheid vergroten. De zestienkoppige groep staat onder leiding van dirigent/pianist Sam ten Velden en blinkt uit in poprepertoire in de sfeer van Dotan en Adèle. Het koor kiest bewust voor afwisseling tussen sfeervolle ballads en swingende up tempo nummers.

De tournee door het rivierengebied start op 11 december met twee optredens tijdens het Dickens Festijn in Druten. De optredens zijn in de rooms-katholieke kerk om 14.00 en 16.15 uur.

Kerstival
Zondag 18 december verzorgt Remake een optreden in de St. Luciakerk van Ravenstein, tijdens het gezellige Kerstival. De optredens zijn om 14.25 en 15.10 uur. Uiteraard zullen kerstliederen niet ontbreken.

Tot slot treedt Remake na de feestdagen op in het mooie kerkje van Heesselt. Het slotoptreden is op 22 januari om 16.00 uur.

Schilderen in het museum

Vanaf 3 december

Activiteit: expositie
Locatie:        museum
        Tweestromenland
Tijd:        openingstijden
        museum

Bevlogen amateurkunstenaars uit Maas en Waal tonen schilderkunst, textiele werken, mozaïeken, beeldhouwwerk en fotografie in museum Tweestromenland. Een deel van de expositie wordt gevuld door schilderwerk van Thea Rademakers, die in 1979 begon bij galerie Van Oostveen en sinds 2012 haar eigen schildersclub heeft. Ook haar cursisten tonen in deze expositie werken. Op de zondagmiddagen zijn zij 'live' in het museum aan het werk. Bezoekers krijgen tips voor het maken van een schilderij en kunnen desgewenst meedoen. De expositie is voor 1,75 euro te bezoeken. Voor bezoek aan het gehele museum geldt het reguliere tarief.

Rondleiding Kasteel Wijchen

Zondag 4 december

Activiteit: rondleiding
Locatie:         kasteel Wijchen
Tijd:         14.00 uur

Vrijwilligers van Museum Kasteel Wijchen verzorgen elke eerste zondag van de maand een open rondleiding door het kasteel van Wijchen. De rondleiding voert eerst door het kasteel, de voormalige woning van Emilia van Nassau en Don Emanuel van Portugal. Na een ontmoeting met Emilia zelf, en een bezoek aan de kelders van het kasteel, kunnen deelnemers het museum verkennen. De rondleider blijft beschikbaar voor vragen. Per keer kunnen er maximaal 25 personen deelnemen. Aanmelden is niet nodig, maar vol = vol. Voor informatie en prijzen zie: www.museumwijchen.nl.

De Helleveeg in Filmhuis

Dinsdag 6 december

Activiteit: filmhuisfilm
Locatie:        d'n Bogerd,
        Druten
Tijd:        20.00 uur

Filmhuis Den Bogerd vertoont de film De Helleveeg, een bitterzoet familiedrama naar het boek van A.F.Th. van der Heijden, waarin een Brabantse jongen gefascineerd raakt door zijn lichtzinnige tante. Kaarten kosten 8 euro en zijn verkrijgbaar aan de kassa van d'n Bogerd. Meer info: www.filmhuisdenbogerd.nl.

Expositie 'Hendmade' in St. Elisabeth

Henk van Oosteren

BENEDEN-LEEUWEN - Horssenaar Henk van Oosteren exposeert tot en met februari 2017 een grote collectie van zijn 'Hendmade' schilderwerken in zorg- en verpleeghuis St. Elisabeth in Beneden-Leeuwen.

De zorginstelling biedt (amateur-)kunstenaars iedere drie maanden een podium om een grote diversiteit aan kunstuitingen te tonen. Het bijzondere van deze tentoonstelling is dat Van Oosteren opvalt door zijn kleurtoepassingen, techniek, creativiteit en materiaalgebruik.

Zijn abstracte werken trekken direct de aandacht en bieden ruime mogelijkheden voor ongebreidelde fantasieën. De doeken van Van Oosteren hebben daarom ook geen titel. Van Oosteren voorzag ook twee grote en kale muren van de afdeling 'Elsenburg 2' in Sint Elisabeth van wandschilderingen.

De expositie 'Hendmade' in St. Elisabeth is alle dagen van de week te bezichtigen. De werken zijn te zien op zowel de begane grond als de eerste etage.

Kerstmarkt Ewijk

Zondag 11 december

Activiteit:kerstmarkt
Locatie:        MFA 't Hart, Ewijk
Tijd:         11.00 - 16.00 uur

MFA 't Hart en Amusementskoor Surprise houden een kerstmarkt. Professionals, particulieren, hobbyisten en verenigingen presenteren hun kerstaanbod. Daarnaast zijn er demonstraties, mini workshops en een proeverij. Ook aan de kinderen is gedacht. Amusementskoor Surprise brengt kerstliederen ten gehore. De entree is gratis.

Vrolijke kerstklanken

Zaterdag 17 december

Activiteit:concert
Locatie:        St. Alphonsuskerk,
        Beneden-Leeuwen
Tijd:        20.00 uur

In aanloop naar Kerstmis verzorgen Vocaal Mannenensemble Cantabilé, Damesensemble Puur met Noten en het kinderkoortje van basisschool De Leeuwenkuil een concert. Het repertoire omvat kerstliederen uit Rusland, Polen, Engeland, Frankrijk en Nederland. Kaarten kosten 9 euro en zijn verkrijgbaar bij Boekhandel De Rijk in Beneden-Leeuwen, voor aanvang van het concert in de St. Alphonsuskerk, bij de leden van Cantabilé en via www.mannenensemblecantabile.nl.

Winter Musikfest

Zaterdag 17 december

Activiteit: concert
Locatie:        D'n Dulper,
        Boven-Leeuwen
Tijd:         20.00 uur

Die Reifholzkapelle houdt het jaarlijkse Winter Musikfest, met zowel bekend als nieuw Egerländer repertoire. In de pauze geeft AlpenFever een voorproefje op wat later die avond gaat komen. Na de pauze is er stevige polka en andere 'stimmungsmusik'. Het duo AlpenFever zorgt voor een spetterende after-party. Het Winter Musikfest wordt gehouden in D'n Dulper in Boven-Leeuwen en begint om 20.00 uur. Kaarten kosten 10 euro en zijn telefonisch bestellen via 0487- 59 21 19 of 06-51 24 61 05. Bestellen kan ook online via www.diereifholzkapelle.nl/kaartverkoop.

Expositie Ria Arntz

de hele maand december

Activiteit: expositie
Locatie:        Molenhuis,
        Beuningen
Tijd:        reguliere
        openingstijden

Ria Arntz exposeert in Het Molenhuis in Beuningen. Ze woonde tien jaar lang in het kunstenaarsdorp Altea in Spanje. Eenmaal terug in Nederland zette ze haar schilderactiviteiten, na een korte pauze, voort. Ria streeft in het dagelijkse leven naar spanning en schildert vanuit een bepaalde onrust. De expositie is te zien tot 9 januari 2017. Het Molenhuis is geopend op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur en bij theatervoorstellingen.

Sprokkel- boompjes

Woensdag 7 december

Activiteit: knutselen
Locatie:        Het Dijkmagazijn,
        Beuningen
Tijd:        14.00-15.30 uur

Kinderen maken met takjes en andere natuurschatten een sprokkelboompje voor de kerst. Deelname bedraagt 3,50 euro. Meer informatie en reserveren via tel. 024-677 70 00 of per mail: dijkmagazijn@hetnet.nl.

Een zelfgemaakte kerstboom is helemaal hip dit jaar

Al een paar jaar is hij in opkomst: de zelfgemaakte kerstboom. Steeds vaker duikt een zelfgemaakte creatie op in menig huiskamer. Dankzij het gebruik van hout is de zelfgemaakte kerstboom niet alleen bijzonder sfeervol, maar ook nog eens milieuvriendelijk. De zelfgemaakte kerstboom kan namelijk ieder jaar opnieuw gebruikt worden.

Er zijn verschillende varianten te bedenken, waarmee je gegarandeerd de show steelt bij vrienden en familie. Op het gebied van zelfgemaakte kerstbomen kan men eindeloos variëren met materialen, kleuren en decoraties. Het zelf maken van een kerstboom staat bovendien garant voor een verbroederende activiteit voor het hele gezin, waarbij eenieder direct in kerststemming zal komen.

Plankenboom
Het bekendst is de kerstboom van houten planken, die zich kenmerkt door zijn eenvoudige doch eigentijdse uitstraling. Deze zogeheten 'plankenboom' kan in verschillende typen hout worden uitgevoerd. Onbehandeld steigerhout zorgt voor een trendy uitstraling en is het meest gebruikt. Experimenteer ook eens met sloophout of gebruikt pallethout voor een meer rauwe en stoere look. De montage van deze boom is eenvoudig. Zaag eerst de planken in een driehoekvorm. Leg deze vervolgens op volgorde van smal naar breed. Bevestig op de achterzijde een plank die de zogenaamde liggers bij elkaar houdt. Gebruik hiervoor twee zelfborende schroeven. Voor de finishing touch kunnen er kleine schappen gemaakt worden op de voorzijde, waarop ballen, mos, kunstsneeuw of andere kerstversiering gelegd kan worden.

Takkenboom
Wie houdt van natuurlijke elementen en organische vormen kan zijn hart ophalen met de 'takkenboom'. Zoals de naam doet vermoeden wordt deze gemaakt met takken. Struin langs de oevers van de Waal of speur door één van de Maas en Waalse bossen, op zoek naar droge takken en twijgjes. Was en droog de takken, zodat zand, aarde en eventuele beestjes verwijderd worden. Leg de takjes vervolgens op een rij van klein naar groot, om een indeling te maken van je boom. Vlecht de verschillende takjes vervolgens aan elkaar met een dun touw. Gebruik hiervoor een touw van natuurlijk materiaal zoals hennep, voor een uniforme uitstraling.

Draaiboom
Een zelfgemaakte kerstboom die ongetwijfeld veel lof zal oogsten is de zogenoemde draaiboom. Een boom opgebouwd uit houten planken, die verbonden worden door een draadeind, waardoor deze planken in elke willekeurige vorm te draaien zijn. Zo krijgt men een 3D kerstboom, die nét iets imposanter is dan de voorgenoemde opties. Voor de draaiboom kan men het best gebruik maken van een smalle plank met een diameter van maximaal 10 millimeter. Bepaal aan de hand van de dikte van de plank de gewenste hoogte en zaag de planken zodanig dat deze opgestapeld steeds een aantal centimeter verspringen, afhankelijk van de gewenste hoogte van de boom. Boor in iedere plank een gat, exact in het midden van de plank, in de diameter van het te gebruiken draadeind. Stapel de planken op elkaar, over het draadeind, verbonden door steeds een ring en een moertje. Draai het moertje niet te strak aan, zodat de boom naar eigen inzicht gemodelleerd kan worden. Maak een voet van twee planken in de vorm van een kruis en verhoog deze met blokjes of reststukken plank, zodat deze vrij komt van de vloer. Zo blijft de boom in balans en staat deze stevig op het vloeroppervlak.

Leones verrassende koploper in tweede klasse

Leones 1 Foto: Leones

Door Anton Janssen

BENEDEN-LEEUWEN - De voetballers van Leones bezetten na elf speeldagen in de tweede klasse verrassend de eerste plaats. De 'leeuwen' ontvangen zondag om 14.00 uur WAVV uit Wageningen. Tijd voor een tussenbalans met trainer Wil Beijer.

De opmerkelijke verrichtingen van Leones zijn boven verwachting, ook voor de trainer. Beijer: 'Het elftal had zich vorig seizoen met hangen en wurgen in de tweede klasse gehandhaafd. Toen ik begin 2016 voor een derde jaar bij Leones bijtekende kon ik niet vermoeden dat enkele maanden later acht spelers van de selectie zouden vertrekken. Ik vroeg me af: wat is dit, wat gebeurt hier? In de zomer kwamen enkele nieuwe spelers en werd de selectie met spelers uit het reserve-elftal aangevuld. Het zou een hele klus worden', herinnert Beijer zich. 'Met een energieke voorbereiding werd iedereen conditioneel fit. De start van de competitie was ronduit matig. Na vier verliespunten in de eerste twee duels ging het beter en volgden acht overwinningen en een gelijkspel.'

Klassebehoud
Intussen staat Leones met haar jeugdig team op de eerste plaats, met één punt voorsprong op Concordia uit Wehl, dat de eerste periode pakte. De trainer: 'Dit is natuurlijk geweldig. Ons doel was handhaving. We kunnen nu verder kijken, want klassebehoud staat na zo'n eerste seizoenshelft natuurlijk wel vast. We lopen mee met de top drie, die afstand van de rest heeft genomen.'

Beijer is realistisch: 'Na de winterstop worden pas de prijzen verdeeld. We weten met Leones de zwakheden aardig te camoufleren. En duidelijk is dat in deze selectie de collectiviteit hoogtij viert. Dat is de kracht: iedereen wil voor elkaar werken en de mouwen opstropen. De spelers belonen zichzelf met mooie uitslagen. De sfeer is in zo'n periode met successen natuurlijk opperbest. Dat is voor mij als trainer/coach een opsteker.'

Pittige wedstrijd
De coachende Arnhemmer verwacht zondag tegen WAVV, de ploeg die hij eerder een seizoen trainde, een pittige wedstrijd: 'Het is een strijdbare ploeg. In zo'n duel komt meer kijken dan het voetbal. Het wordt een interessante wedstrijd: ik hoop op een leuke voetbalmiddag.'
Intussen is dit seizoen zijn derde en laatste bij Leones. Beijer heeft zijn vertrek aangekondigd. 'Drie jaar is voor een voetbaltrainer een mooie periode. Mijn gevoel zegt dat ik het maximale uit de groep heb gehaald. Je moet keuzes maken. Leones is een leuke club. De beslissing te stoppen heb ik puur gevoelsmatig genomen.
In de komende tijd denk ik na over mijn bezigheden als trainer. Ik heb nu de vrijheid naar inzicht te handelen en ben in voor een nieuwe uitdaging', aldus de trainer.

MD3 poulewinnaar

HCD MD3 eerste in de poule. Foto: HCD Foto: HCD

DRUTEN - De meiden D3 van Hockeyclub Druten hebben afgelopen zaterdag de eerste plek in hun poule veiliggesteld. De thuiswedstrijd tegen directe concurrent Bemmel MD5 werd met 5-1 gewonnen.

MD3 is in de poule ongeslagen, met vier gewonnen wedstrijden en één gelijkspel, en een doelsaldo van plus twintig. Na de winterstop start het team in een nieuwe poule.

Winterkampioenen

De MC5 van MHCB. Foto: Edward Willems Foto: Edward Willems

BEUNINGEN - MHCB MC5 is afgelopen zaterdag gekroond tot winter-hockeykampioen. De Beuningse hockeymeiden wisten met 1-6 te winnen van HCM Arnhem en pakten daarmee de vijfde overwinning op rij.

In de winterstop gaat het team verder in de zaalhockey competitie, om daarna weer door coach Dionne klaargestoomd te worden voor het grote einddoel: het kampioenschap 2016/2017.

Voetbal programma

MAAS EN WAAL - Komende zondag is er een volledige speelronde voor de voetballers. Er zijn twee Maas en Waalse derby's in de vijfde klasse: Aquila en Batavia ontmoeten elkaar in Dreumel, DSZ en UHC in Boven-Leeuwen. Het complete programma:

Tweede klasse: Leones – WAVV Wageningen
Derde klasse: Beuningse Boys – SC Millingen, SML Arnhem – DIO'30
Vierde klasse: Niftrik – WVW, Heumen – Ewijk, SCP – Brakkenstein Nijmegen, Victoria'25 – Eendracht'30 Mook
Vijfde klasse: Aquila – Batavia, DSZ – UHC, Roda'28 – Krayenhoff Nijmegen, FC Kunde Nijmegen – Avios/DBV, SVHA Herveld/Andelst – SCD'33, DVSG Groesbeek De Horst – Unitas'28, AAC-Olympia is vrij.

Trainer Van Zwam vertrekt bij Aquila

DREUMEL - Trainer Gerard van Zwam uit Wamel stopt aan het einde van dit seizoen bij de Dreumelse voetbalclub Aquila. Dit heeft hij in goed overleg besloten. Van Zwam is bezig aan zijn tweede seizoen bij de hoofdmacht in Dreumel. Na jaren onderin te hebben gespeeld begon de club vorig jaar, onder zijn leiding, aan een opmars en eindigde op een tweede plaats in de competitie. Momenteel is Aquila de trotse koploper in de 5e klasse, met vijfentwintig punten uit tien wedstrijden. Van Zwam wil dit seizoen met Aquila promoveren naar de 4e klasse. Voorheen promoveerde de Wamelse trainer al met eerste elftallen van DAW Schaijk, Olympia Boxmeer, Victoria'25, Unitas'28 en Leones. Wat Van Zwam volgend seizoen gaat doen is nog onbekend.

Avios/DBV wint van Roda'28

ALPHEN - De wedstrijd tussen Roda'28 en Avios/DBV, afgelopen zondag, is geëindigd in een 2-0 overwinning voor de thuisploeg. Het was een belangrijke wedstrijd, aangezien de twee ploegen respectievelijk de vierde en vijfde plaats in de competitie bezetten. Beide teams begonnen wat onwennig aan de wedstrijd, maar het was Avios/DBV dat al na zeven minuten spelen op voorsprong kwam. Walter van Zwam strafte een te snelle uittrap van Roda doelman Martijn Teuwsen af, door de bal vanaf 35 meter direct op doel te schieten. De bal ging via de lat en de rug van de keeper over de doellijn. Na rust was het Roda'28 dat meer druk zette, maar de betere kansen waren voor de thuisploeg. Uiteindelijk kreeg Avios/DBV in de 80e minuut een penalty, die Nazim Ouamar feilloos binnenschoot. Met 2-0 was de wedstrijd beslist.

Resultaten Jilke Ripping

DRUTEN - Judoka Jilke Ripping heeft afgelopen weekend deelgenomen aan wedstrijden om de Adler Cup in Frankfurt. Zaterdag bereikte ze in de groep onder 18 jaar met poulewinst de kruisfinale. Daarin won ze van Suze Assendelft. De finale tegen Lara Wildemann ging verloren. Een dag later kwam Jilke nog op de mat in de groep onder 17. Daarin won ze haar twee wedstrijden.

Pietentraining en volleybal- lessen

DREUMEL - De mini's van volleybalvereniging Touché hadden dinsdag 29 november een speciale training. Er kwamen twee Pieten langs die het volleybalspel graag wilden leren. Ze namen deel aan de oefeningen en deelden vervolgens cadeautjes uit.
De volleybalvereniging verzorgt dinsdag 13 en 20 december volleyballessen op basisschool De Oversteek. Dit doet zij in samenwerking met Actief Maas en Waal. Leerlingen van de groepen 3, 4 en 5 houden zich bezig met de beginselen van het volleybalspel. Bij hen staat het gooien en vangen van de bal centraal. De groepen 6, 7 en 8 maken kennis met smashbal. De volleyballessen krijgen een vervolg in de vorm van het jaarlijkse kerstvolleybaltoernooi.

Dames Leones doen het goed

BENEDEN-LEEUWEN - De dames van Leones hebben afgelopen zondag met 6-0 gewonnen van het dameselftal van SCP. Van begin af aan was het duidelijk dat de Leeuwinnen er zin in hadden en dat ze maar één ding wilden: winnen. Er werd heerlijk gecombineerd en al snel scoorde Quinty Ophof een hattrick. De dames zetten het goede spel voort en na nog twee doelpunten van Quinty scoorde Merav van Dam de welverdiende 6-0, tevens de eindstand. De Leones dames zijn dit seizoen, met slechts één verliespartij, een ware kampioenskandidaat. Het elftal is dit seizoen gestart met een vaste kern dames en wordt aangevuld met A-meiden. Dit heeft zowel op als buiten de velden een positief effect. Coaches Sjon de Heuvel en Edo Ophof zijn dan ook zeer te spreken over deze samenwerking. Aanstaande zondag spelen de dames tegen Niftrik.

HCD met winst de winterstop in

DRUTEN - Bij Hockeyclub Druten stond afgelopen weekend de laatste competitiewedstrijd voor de winterstop op het programma. Zowel Dames 1 als Heren 1 pakte drie punten. De dames wonnen, na een zwak begin, met 4-1 van hekkensluiter Peel en Maas. Het team gaat met tien punten, op een zesde plaats, de winterstop in. De Drutense heren boekten hun eerste overwinning van dit seizoen. Bij Heesch werd met 1-2 gewonnen. Dankzij de winst staat de ploeg niet meer onderaan in de competitie.

Kampioenen Unitas'28

DRUTEN - Op sportpark De Gelenberg is Unitas'28 JO11-2 kampioen geworden na een 4-8 zege op DIO'30 JO11-8. Al binnen vijf minuten stond de 0-1 op het scorebord, door een fraaie goal van Maks Sittek. Nadat Benjamin Lap en Dylan Brands met mooie treffers de score hadden opgevoerd naar 0-3 vielen er ook doelpunten aan de andere kant. Senna van Oijen bracht de ruststand op 2-4. In de tweede helft zorgden Lesley Goyer, Joris de Vree en opnieuw Senna en Benjamin voor nog vier doelpunten. Ook de thuisclub scoorde nog tweemaal. Met een 4-8 eindstand sleepte Unitas'28 niet alleen de winst, maar ook het kampioenschap binnen.

Prijzen PK HardloopCircuit

Foto: DijkenSport.nl

DODEWAARD - Bij PK Runningshop in Dodewaard zijn onlangs de prijzen van het PK HardloopCircuit uitgereikt.

Het PK HardloopCircuit is een samenwerking tussen vier hardloopevenementen in Maas en Waal. Deelnemers aan drie van de vier evenementen maken kans op een waardebon van de sportzaak. Ook in 2017 zal PK Runningshop aan dit circuit verbonden zijn.

De orde der Tempeliers in het Land van Maas en Waal

Boerderij 'de Templet'. Foto: Maik Jansen

Door Constance Moolhuijzen

HERNEN/BERGHAREN - Begin twaalfde eeuw werd in Jerusalem de Orde der Tempeliers gesticht. Een van de belangrijkste taken van de orde was pelgrims te beschermen; in overeenstemming met hun 'vierde regel''.

Om die reden kwamen ze in de dertiende eeuw ook naar Nederland. Daar ging het er vooral om de pelgrimsroute van Maastricht naar Utrecht te beveiligen. Ze bouwden daarvoor langs die route, of dicht in de buurt daarvan, versterkte boerderijen of huizen. Zo ook in het Land van Maas en Waal.

Tempel Ridders
In dit waterrijke gebied werden de versterkingen opgetrokken op hogere zandgronden of op een oeverwal. Vanuit het noordelijk gelegen Utrecht richting het zuidelijke Maastricht en Keulen, verwijzen nog veel namen naar de vroegere aanwezigheid van de Tempel Ridders.

Maas en Waal behoorde destijds tot het bisdom van de aartsbisschop van Keulen. Na Tiel was, vanuit het noorden gerekend, Ochten de eerste plaats in Maas en Waal, destijds gelegen aan de zuidzijde van de Waal. Die plaatsen liggen verder in Wamel, Leeuwen, Druten, waarschijnlijk ook Beuningen en dan van Bergharen naar Hernen en Overasselt en dan over de Maas.
De Templet
'Met enige zekerheid kan gezegd worden dat er een versterkte boerderij van de Orde lag bij de huidige boerderij 'de Templet', gelegen achter kasteel Hernen aan de Sluisstraat in Hernen', aldus historicus Wim Kattenberg uit Wijchen.

'In de 13de eeuw bouwden de Tempeliers daar een versterkte boerderij, gelegen op de noordrand van een zandophoping. Van daaruit zetten ze bedevaartgangers, op weg van Utrecht naar het zuiden of vice versa, over het riviertje de Elst met een veer of voort. Dat deden ze op veel meer plaatsen in het waterrijke en moerassige Maas en Waal met zijn grillige waterstanden.

De Tempelorde
De Tempelorde is in 1312 opgeheven en de beheer- en bestuurstaken gingen over op de Orde van Sint Jan of Johannieters Orde in Nijmegen. Wie meer wil weten over de handel en wandel van deze Tempelridders doet er goed aan hierover de uitgebreide website van Bert Brus, zie website Sporen van de Tempelieren in Nederland, te bezoeken', aldus Wim Kattenberg.

De Tempelroute
Sinds 2008 werd de Templetroute 'Wandelen van Hernen naar Bergharen en verder' in gebruik genomen. Een tien kilometer lange wandelroute waarvoor Geldersch Landschap en Kasteelen drie bruggetjes bouwde. Wandelend vanaf Kasteel Hernen, langs een springruiterweide, via de laan met Beuken, kom je op een open gedeelte achter het kasteelbos. Links daarvan ligt boerderij de Templet.

Op de website van Geldersch Landschap & Kasteelen is een Wandelfolder Landgoed Hernen en Bergharen te downloaden.

55+yoga in Ewijk

EWIJK - Op maandag 9 januari gaat een nieuwe yogagroep van start. De yogalessen vinden plaats op de maandagavond van 18.30 tot 19.30 uur. De groep is toegankelijk voor 55+ers uit alle dorpen van de gemeente Beuningen. De les bestaat uit buikspiergerichte, energieke en controlerende oefeningen voor een gezond en fit leven. Het tempo van deze les is rustig. De oefeningen zijn aangepast aan de leeftijd van de deelnemers. Deze les wordt gegeven door Linda Peters in MFA 't Hart. Kosten bedragen 40,50 euro per half jaar. Aanmelden voor een gratis proefles kan via Valerie Bekkers van Stichting Perspectief 024-6750939 of valeriebekkers@stg-perspectief.nl.

Maatschappelijk Overleg

BEUNINGEN - In de kern Beuningen is samenwerken, afstemmen en weten van elkaar wat er speelt een ongeschreven regel. Vanuit deze behoefte is er in 2015 het Maatschappelijk Overleg ontstaan. Hierin zijn vertegenwoordigd: de Vereniging van Senioren Beuningen, de Zonnebloem Beuningen, de Protestantse Kerk, de Rooms Katholieke Kerk, de gemeente Beuningen en de brede welzijnsorganisatie Perspectief. Gezamenlijk worden zaken besproken als de ondersteuning aan vrijwilligers, de activiteiten die worden georganiseerd en de ontwikkelingen die er spelen. Dinsdag 29 november was er een eerste activiteit.

Kerstdiners in Ewijk, Weurt en Winssen

Ben van Beuningen en zijn kookteam staan in de startblokken om de gasten een feestelijk diner te serveren. Foto: Ger Loeffen

Door Ger Loeffen

EWIJK - Op het kerstmenu van Eetpunt Ewijk staan dit jaar maar liefst vijf gangen. Een amuse van gerookte eendeborst, verse tomaten roomsoep, kipfilet of een haasje van de kabeljauw, groente met pommes duchesse en een nagerecht. Bij dit kerstdiner wordt een prima glas wijn geschonken en afgesloten met koffie een chocolade. Ben van Beuningen en zijn kookteam staan al in de startblokken om u weer een heerlijke feestelijk diner te serveren.

De prijs voor deze maaltijd bedraagt 15 euro, waarvan de helft naar de voedselbank gaat. De vaste bezoekers van de dagopvang in Ewijk betalen slechts 7,50 euro.
Weurt
Ook in Weurt staat er dit jaar een kerstmenu op het programma. Het gezamenlijke kerstdiner in De Kloosterhof geniet veel belangstelling. Zo veel zelfs dat het beschikbaar aantal plaatsen is volgeboekt. Op 5 januari wordt er een nieuwjaarsdiner geserveerd. Hiervoor zijn nog wel enkele plaatsen vrij. Belangstellenden kunnen vanaf 12.30 uur aanschuiven. Deelnemen kost 7,50 euro.

Winssen
Het kerstdiner in Winssen wordt geserveerd in De Paulus. Op dinsdag 20 december kan men om 12.00 uur aanschuiven voor het driegangendiner. Evenals in Weurt bedragen de kosten slechts 7,50 per persoon. Uiteraard wordt daar ook een glaasje wijn bij geserveerd.

Reserveren voor deze kerstdiners kan tot 8 december via Stichting Perspectief, via tel. 024-675 09 39. Wees er snel bij, want net als vorig jaar wordt het weer gezellige druk.

De ingrediënten voor deze diners worden zoals altijd beschikbaar gesteld door de Jumbo Supermarkten. Alleen Eetpunt Ewijk koopt zelf zeer scherp in, maar schenkt de gift van Jumbo aan de voedselbank.

Vrolijke Golf onthult boerenbruidspaar

Foto: Theo Lukkezen Foto: Theo Lukkezen

DEEST - Gerry Vermeulen en Theo van Dinteren zijn het nieuwe boerenbruidspaar van carnavalsvereniging de Vrolijke Golf uit Deest. Dit werd op muzikale wijze bekend gemaakt, tijdens de receptie van de carnavalsvereniging, op zaterdag 26 november. Na een kortstondige zangsessie vroeg de bruidegom zijn geliefde om haar hand.

We hebben het over Gerry Vermeulen en 'haar' Theo van Dinteren, oud-opperschenker van de vereniging. Op zaterdag 4 februari worden zij in de onecht verbonden door een, door de Vrolijke Golf aangestelde, missionaris. Bart van Gelder en Marjan de Vries zullen als getuige optreden. Onder toeziend oog van Prins Niels en Jeugdprinses Blechnum werd het tweetal door de toegestroomde Deestenaren gefeliciteerd met hun officieuze voorgenomen huwelijk. De twee volgen Saskia Theunissen en Johan van de Logt op.

De ludieke plechtigheid vindt plaats op 4 februari om 19.30 uur in dorpshuis 't Trefpunt in Deest. De zaal is open vanaf 19.00 uur en de toegang is gratis.

Sint en Piet bezoeken Dreumelse senioren

Foto: Henk van Coolwijk Foto: Henk van Coolwijk

DREUMEL - Sint en Piet waren afgelopen woensdag te gast bij de Dreumelse seniorenvereniging KBO. Zoals men in Dreumel gewend is, was er een flinke opkomst van maar liefst 120 senioren, die allen genoten van een prachtig feest.

Na ontvangst met koffie en iets lekkers werd er gedanst op muziek uit de oude doos, gespeeld door het duo 'Heimweej'. Na een uurtje werden Sint en Piet ontvangen. Grote hilariteit was er toen het elastiek van Piets broek het begaf tijdens het dansen, waardoor hij in zijn onderbroek op de dansvloer kwam te staan. De goedheiligman zelf zette een aantal mensen in het zonnetje die op een bijzondere wijze werk verrichten voor de seniorenvereniging.
Aansluitend was er een loterij met leuke prijzen. De Dreumelse Leentje van Wijk droeg een eigen gedicht voor, boordevol leuke actualiteiten. De dag werd afgesloten met een kop erwtensoep met roggebrood en spek. Voor 20 euro per jaar kan men lid worden van de Dreumelse seniorenvereniging. Nieuwe leden zijn van harte welkom.

De Salon in kerstsferen

WINSSEN - Ook in december blijft de huiskamerinloop in Winssen open. Ouderen uit het dorp en omgeving zijn iedere dinsdag van 13.30 uur tot 15.30 uur en iedere donderdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur van harte welkom in De Salon, aan de Molenstraat 2 in Winssen. De entree is gratis, de consumpties en materialen zijn tegen een kleine vergoeding beschikbaar.

Op donderdag 1 december is er handwerken voor beginners en gevorderden. Deelnemers dienen hun eigen garen en naalden mee te brengen. Op donderdag 8 december kunnen belangstellenden van 10.00 tot 12.00 uur in de Salon kerstkaarten maken. Op 15 december is er een mini kerstbingo in de Salon, met kleine prijsjes. Op 22 december is er een kerstliederentafel. De Amaretto's verzorgen deze ochtend een mix van kerst luister- en meezingliederen verzorgen. De entree is gratis. Voor de consumpties wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Als afsluiter van het jaar is er op 29 december een gezellig samenzijn van 10.00 tot 12.00 uur.

Harmonie brengt kerstgroeten

WAMEL - Harmonie Koningin Willhelmina uit Wamel biedt rond de kerstdagen een bijzondere service. Wie kent niet die vriend, dat familielid, of die hulpvaardige buurman, die je graag rond Kerstmis even een keer extra aandacht wilt geven? Als u dat wilt kunt u daarvoor de muzikanten van Harmonie Koningin Willhelmina inschakelen. Op dinsdag- en donderdagavond 20 en 22 december bezorgen zij, in kleine ensembles, kerstgroeten in Wamel en directe omgeving.

Ieder die een kerstgroet wil laten bezorgen kan dat doen door een geschreven kerstkaart af te geven bij Jeanne van Hoorn (Dorpsstraat 61 te Wamel), inclusief betaling van 10 euro. Vermeld op de kaart de naam en het adres van de ontvanger, uw eigen naam en telefoonnummer en de voorkeursavond van bezorging (20 of 22 december). Op die manier krijgt uw familielid, vriend of kennis op muzikale wijze de kaart bezorgd en hebt u hem of haar op een bijzondere manier in het zonnetje gezet. Opgeven van kerstgroeten kan tot en met 14 december. Meer informatie: www.harmonie-wamel.nl.

Bingo Deest

DEEST - Op donderdagmiddag 1 en 15 december om klokslag 14.00 uur gaan de balletjes weer rollen in Dorpshuis 't Trefpunt in Deest, tijdens de bingo van seniorenvereniging Deest. De bingomiddagen duren tot 16.00 uur en worden gehouden in de grote zaal van het dorpshuis. De bingo staat onderleiding van Piet van Cup en zijn charmante assistente Tiny, bij menig Deestenaar bekend.

Iedereen is welkom op deze middag, ook mensen van buiten Deest, dus breng vrienden kennissen en bekenden mee. De zaal is vanaf 13.00 uur geopend. Op donderdag 15 december heeft de bingo een kersttintje. Er wordt gespeeld om levensmiddelenpakketten en het eerste kopje koffie of thee is gratis.

Eigenheid Maas en Waalse dorpen

WEST MAAS EN WAAL – Op 31 maart jl. is er een raadsbesluit geweest waarin het uitvoeringsprogramma 2016 van de Visie Leefbaarheid Kernen 2030 is vastgesteld. In deze visie zijn voorbeelden opgenomen van beeldmerken/logo's van dorpen. Het is de bedoeling om met alle inwoners en maatschappelijke partners samen tot een eenduidig, gezamenlijk gedragen beeldmerk te komen voor elk dorp. De komende tijd gaat de gemeente de belangstelling hiervoor inventariseren.
Het plan heeft kans van slagen als er in minimaal twee dorpen voldoende energie en bereidheid zit om dit project inhoudelijk op poten te zetten.

Onderhoudsbudget voetbalvelden

WEST MAAS EN WAAL - Met ingang van 1 januari 2014 is het onderhoud van de voetbalvelden geprivatiseerd en in handen gegeven van de stichtingen die de voetbalcomplexen beheren. Er is toen ook een verdeling gemaakt van het budget. Zo krijgt iedere stichting een onderhoudsbijdrage naar rato van het aantal benodigde velden. In het onderhoudsbudget was ook opgenomen dat er iedere drie jaar wordt bezien of aanpassing van de verdeling noodzakelijk is. Nu is dat voor het eerst het geval. De betrokken stichtingen hebben een en ander met elkaar afgestemd en zijn het eens geworden over de verdeelsleutel voor de komende drie jaren.

Voorleespret in de bieb

DRUTEN/BENEDEN-LEEUWEN - Elke woensdagmiddag is het een half uurtje dikke voorleespret in de speciale voorleeshoeken van de bibliotheken in Druten en Beneden-Leeuwen. Kinderen kunnen met een vriendje of vriendinnetje naar de bibliotheek komen om te luisteren naar een mooi verhaal. De activiteit is gratis toegankelijk en van tevoren aanmelden is niet nodig.

De eerstvolgende voorleesmiddag is woensdag 7 december om 14.30 uur. Meer informatie is te lezen op de website www.bibliotheekrivierenland.nl.

West Maas en Waal in de lift

WEST MAAS EN WAAL – Wethouder Sander Bos, die onder andere Ruimtelijke Ordening in zijn portefeuille heeft, heeft het college geïnformeerd over de ontwikkelingen in de woningbouw en bedrijventerreinen. Dat deze voorspoedig verlopen is onder andere zichtbaar in de toenemende vraag naar woonkavels en bouwvergunningen op diverse locaties in de gemeente.

Van invloed is de uitgestelde vraag als gevolg van een slechtere economie, er vindt een soort inhaalactie plaats. Maar vooral is er, volgens de wethouder, blijk van hernieuwd elan, de durf om weer te investeren en meer vertrouwen in de toekomst. Ook werd gememoreerd dat de centrale ligging van het land van Maas en Waal een positieve invloed heeft.

Acts uit alle windstreken van het land tijdens Dickens Festijn

Frank Willemen en Sylvia Kuijsten - Westein van figurantenvereniging Eolyn. Foto: Ruben Schiks

Door Ruben Schiks

DRUTEN - Dat in Druten de jaarlijkse Dickens-gekte inmiddels is losgebarsten bleef de afgelopen weken niet onopgemerkt. Wat menigeen echter niet weet is dat er op verschillende andere plekken in het land eveneens al wekenlang voorbereidingen getroffen worden voor het aankomende Dickens Festijn. De organisatie wist dit jaar ruim vijfendertig theatergezelschappen voor het Victoriaanse evenement te contracteren. De Maas&Waler nam bij één van hen een kijkje achter de schermen.

Op steenworp afstand van de Belgische grens, in het Brabantse Kruisland, legt Frank Willemen de laatste hand aan een ietwat macaber decorstuk. Trots laat hij twee handgemaakte decoratieve zuilen zien. 'Cemetery' prijkt met sierlijke letters op de tussenliggende boog. 'Het is de toegangspoort van een kerkhofje dat wij zullen nabouwen bij de Ewaldenkerk in Druten', vertelt Willemen. 'We spelen daar de scène na uit Dickens' bekende verhaal 'A Christmas Carol', waarin een geest uit de toekomst de gierige vrek confronteert met zijn eigen dood, als hij hem een grafsteen met zijn naam erop laat zien.
Natuurlijk op een luchtige manier gebracht, met de nodige humor en interactie met het publiek.'
Figurantenvereniging
Sylvia Kuijsten - Westein vertelt gepassioneerd over de kostuums die zij speciaal voor het Dickens Festijn vervaardigde. Samen met Frank is zij lid van figurantenvereniging Eolyn, die zich richt op het zo waarheidsgetrouw mogelijk naspelen van het Victoriaanse tijdperk. Op verschillende evenementen geven zij acte de présence in de stijl van schrijver Charles Dickens.
Nostalgische Waag
Naast het 'Scrooge kerkhofje' creëerden de leden van Eolyn een act voor de nostalgische waag, die gebouwd is door Drutenaren Hemmie Meyer en Johan van Beem. 'Bij de waag spelen een vader en moeder met hun twee zoons een boerenfamilie die hun oogst aan de man probeert te brengen. Om de waag heen wordt een ouderwets marktpleintje nagebootst, waar ook een poelier en 'pie bakery' te vinden zullen zijn. Het belooft een levendig tafereel te worden, met verrassende elementen en kwajongensstreken, waarbij bezoekers niet direct in de gaten zullen hebben wie er bij hoort en wie niet.'

Het Dickens Festijn vindt plaats op zondag 11 december in het centrum van Druten. Voor meer informatie over het evenement, zie: www.dickensdruten.nl.

Drutense gemeenteraad vergadert over sluiten bordeel tijdens Dickens Festijn

De Drutense gemeenteraad in de tijd van Dickens. Foto: Wil van den Dobbelsteen De Drutense gemeenteraad in de tijd van Dickens. Foto: Wil van den Dobbelsteen

DRUTEN - Zeven raadsleden van de gemeente Druten buigen zich op zondag 11 december in een speciaal ingelaste vergadering over een voorstel van burgemeester Van Riswijk om een bordeel in het dorpscentrum te sluiten. Het huis van lichte zeden is de burgemeester al langer een doorn in het oog. Of de meerderheid van de raad er ook zo over denkt zal moeten blijken. Nu is namelijk al bij enkele raadsleden te beluisteren dat het bordeel ook positieve effecten op het Drutense centrum kan hebben.

De vergadering vindt plaats in de, speciaal voor het aankomende Dickens Festijn, ingerichte raadszaal aan de Kattenburg in Druten. Op zondag 11 december herleeft een Engelse stad uit de negentiende eeuw in volle glorie tijdens het jaarlijkse Dickens Festijn. Honderden personages uit de beroemde boeken van de Engelse schrijver komen die dag tot leven in het centrum van Druten. Straten bedekt met stro en gevuld met heerlijk geurende kerstbomen zorgen ervoor dat bezoekers helemaal worden ondergedompeld in de sfeer van het roemruchte Victoriaanse tijdperk. Op iedere straathoek vindt men verschillende Dickens-taferelen, die bezoekers van de ene in de andere verbazing doen vallen.

Het gedeeltelijk Maas en Waals gesproken toneelstuk is geschreven door Henk van Elk van de Historische Vereniging Tweestromenland en burgemeester Luciën van Riswijk. De raadsleden Worm, Cornelissen, Uitdehaag, De Wildt, Van Elk, Wijnen, Van den Dobbelsteen en wethouder Springveld spelen zichzelf.

Kerkkoor Sint Barbara zoekt nieuwe leden

DREUMEL - Het kerkkoor Sint Barbara is op zoek naar leden die het koor willen komen versterken. Het kerkkoor telt momenteel dertig leden, waaronder sopranen, alten, tenoren en bassen. Het koor heeft een uiteenlopend repertoire, met meerstemmige feestelijke missen, volkszang, liederen van bekende componisten, en liedjes voor kerst- en kinderdiensten. Elke zondag luisteren de leden de kerkdienst in Dreumel op en zorgen voor een stemmige invulling van uitvaartdiensten en huwelijksplechtigheden.

Het koor repeteert elke donderdagavond van 20.00 tot 22.00 uur in de muziekzaal van d'n Hoeder in Dreumel. Geïnteresseerden zijn welkom bij een van de repetities in de maand december te komen kijken of mee te doen.

Meer informatie is te verkrijgen bij Ton van de Berg (tel. 0487-57 12 13), Adrie van Ooyen (tel. 0418-66 21 96), Ben Heesakker (tel. 0487-57 19 64), Ria van Mourik (tel. 0487-57 24 87) en Wies Beurskens (tel. 0487-57 20 21).

Eendracht feliciteert zeven jubilarissen

Foto: Eendracht Afferden Foto: Eendracht

AFFERDEN - Zeven leden van muziekvereniging Eendracht zijn tijdens de jaarlijkse gastenavond in het zonnetje gezet in verband met hun jubileum. Joke Kalisvaart werd gehuldigd vanwege haar 12,5 jarig lidmaatschap, Noll van Oss vierde het 40-jarig jubileum bij de muziekvereniging en Mart de Waal kreeg het speldje behorende bij 50 jarig lidmaatschap opgespeld.

Na de pauze sprak voorzitter Barbara van Beuningen vier leden toe die maar liefst 60 jaar lid zijn van muziekvereniging Eendracht. Theo van Oss, Chris van Dinteren, Piet de Waal en Leo de Waal zijn samen goed voor 240 jaar Eendracht Afferden. Piet en Leo bespelen nog wekelijks de trombone en de Es-Bas in het fanfareorkest van de muziekvereniging. Van Beuningen bedankte hen voor de inzet en betrokkenheid bij de vereniging.

Jubilarissen Amusementskoor Choke

Foto: Amusementskoor Choke. Foto: Amusementskoor Choke

DRUTEN - Amusementskoor Choke vierde dit weekend haar dertigjarig jubileum. Zaterdag 26 november stond voor de leden volledig in het teken van dit heuglijke feit. Ook werden vier leden in het zonnetje gezet.

Leo Lemmers, Brigitte de Kadt, Mari den Bieman en Gera van Gruijthuysen zijn leden van het eerste uur. Al dertig jaar zetten zij zich met veel enthousiasme in voor het koor. Onder meer binnen het bestuur en de repertoire-, decor-, pr- en kledingcommissie.

Het koor zong de jubilarissen als blijk van waardering toe op de melodie van het recent ingestudeerde nummer 'Seize the day'. De jubileumdag omvatte ook twee inspirerende workshops. De eerste workshop bracht het verhalend zingen onder de aandacht: bewustwording van de inhoud van liedteksten. Tijdens de tweede workshop hielden de koorleden zich bezig met body percussie, dit ter voorbereiding op de grote show volgend jaar november.

De dag werd afgesloten met een gezellige feestavond.

Beleef Wamel vanuit de lucht

Foto: Maik Jansen

WAMEL - Fotograaf Erik Bouwman maakte eind 2015 vanuit de toren van de NH-kerk in Wamel diverse foto's, en realiseerde daarmee een panorama. Maik Jansen bewerkte het geheel tot een digitale versie, waarin men 360 graden kan rond kijken.

Het paneel van Bouwman werd afgelopen zondag onthuld, en bestaat uit foto's van de bebouwing, de uiterwaarden, de rivier en het agrarische gebied rond Wamel. Afgedrukt op een fullcolour canvasdoek van 18,27 bij 1,58 meter hangt het panorama in 'Het Tunneke'; een ovaalvormige houten ruimte in woonzorgcentrum Huize Henricus.
De digitale versie van het paneel is te vinden op maikjansen.com/blog/panorama-in-wamel.

Door met de muis over de foto te slepen kan men 360 graden rond kijken.

Inloop bij (Digi)Taalhuis

WEST MAAS EN WAAL - Elke maandagmorgen van 10.45 tot 11.45 uur en woensdagmorgen van 09.00 tot 12.00 uur is er in het Digi-Taalhuis in bibliotheek Beneden-Leeuwen een gratis inloopspreekuur voor mensen die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen of werken met de computer. In het (Digi)Taalhuis kan men zelfstandig aan de slag met oefenprogramma's.Het spreekuur is gratis toegankelijk en van te voren aanmelden is niet noodzakelijk.

Inloopcafé Windows 10

DRUTEN - In de bibliotheek van Druten is eens per twee weken op maandag een inloopcafé Windows 10. Belangstellenden worden door deskundigen bijgepraat over het nieuwe besturingssysteem. Het eerstvolgende inloopcafé is op 5 december van 15.00 tot 16.30 uur. Het inloopcafé is gratis toegankelijk. Van te voren aanmelden niet nodig.

Afdelingen VVD vormen lokaal netwerk

MAAS EN WAAL - De VVD afdelingen van Beuningen, Druten, West Maas en Waal en Wijchen gaan op in één VVD lokaal netwerk Rijk van Nijmegen. Op 25 november hebben de afzonderlijke afdelingen in een opheffingsvergadering de boeken gesloten en is het Lokaal Netwerk Rijk van Nijmegen opgericht. Ook Heumen, Berg en Dal, Mook en Middelaar en Nijmegen gaan op in het lokale netwerk.

Inloop- spreekuur Klik en Tik

BENEDEN-LEEUWEN - Beginnende computergebruikers kunnen wekelijks in de bibliotheek in Beneden-Leeuwen terecht bij het inloopspreekuur Klik & Tik. Het inloopspreekuur is op de dinsdagmiddag van 13.00 tot 14.30 uur. Het eerstvolgende spreekuur is op dinsdag 6 december en is gratis toegankelijk.