de Maas & Waler

21 juni 2017

de Maas & Waler 21 juni 2017


Extra avond voor populaire Pubkwis

PUIFLIJK - Vorige week kondigde De Maas&Waler de eerste editie van de Puflukse Pubkwis aan. Het initiatief bleek zo populair, dat de quizavond binnen drie dagen helemaal vol zat. Daarop besloot de organisatie een extra avond te organiseren en wel op vrijdag 6 oktober. Teams van minimaal drie en maximaal vijf personen kunnen zich voor die avond inschrijven via pufluksepubkwis@gmail.com. Deelname bedraagt 3 euro per persoon. De Pubkwis wordt gehouden bij Café De Linde in Puiflijk.

Alphense fietst voor kankeronderzoek

ALPHEN - Tessa Steenbruggen fietst in augustus voor het tweede jaar op rij met collega's en vrienden naar de top van de Stelvio in Italië om geld in te zamelen voor onderzoek naar gepersonaliseerde behandelingen tegen kanker. De Alphense, tevens arts en onderzoeker, legt een afstand van 1.533 hoogtemeters af in het kader van haar actie 'Stelvio for Life'. Wie de actie wil steunen kan statiegeldbonnetjes inleveren bij Jumbo in Dreumel of geld doneren via www.stelvioforlife.nl/deelnemers/623/.

Meewerken aan het Tuinenfestival 2018

APPELTERN - Het Tuinenfestival van Appeltern daagt ontwerpers, kunstenaars en creatievelingen uit om deel te nemen aan de editie 2018. Daarvoor moeten kandidaten deelnemen aan een workshop van twee dagen (3 en 10 juli óf 1 en 8 augustus), waarin gewerkt zal worden aan de uitwerking van een idee dat men zelf aandraagt. Voor deelnemers die doorgaan volgt er een definitieve selectiedag. Opgeven voor de workshop kan via secretariaat@appeltern.nl. De kosten bedragen 50 euro inclusief lunch.

Game Over in Intro-gebouw

Door Piet Zeeuwen

DRUTEN - Burgemeester en wethouders van Druten zijn heel stellig: er komt geen toestemming voor een game centrum op de bovenste etage van het sterk verloederde Intro-gebouw aan de Van Heemstraweg. De huurder had het gamecenter al een tijd open, maar moet de deuren nu voorgoed sluiten.

Op de genoemde locatie kon men kan spellen op computers doen en tafelvoetbal en poolbiljart spelen. De gemeente kwam er achter dat het game centrum er was omdat 's avonds allerlei flikkerende lichtjes werden waargenomen. B&W greep in: onder bestuursdwang moest het centrum dicht. En gesloten blijven.

Volgens wethouder André Springveld is het game centrum in het Intro-pand in strijd met het bestemmingsplan Druten-Zuid. Burgemeester Luciën van Riswijk vult aan: 'Het game center ligt pal naast een middelbare school. Jongeren beschouwen wij als een kwetsbare groep. Het game centrum kan een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van scholieren.' Hij vond die stelling overigens wel een beetje belerend, 'maar daar is niks mis mee', aldus Van Riswijk. Springveld geeft ook toe dat de overlast die jongeren enkele jaren geleden op dezelfde locatie veroorzaakten meespeelde in zijn achterhoofd. Toen dreigde incassokantoor Cannock Chase aan de Klepperheide daar weg te gaan als er niets aan de jongerenoverlast gedaan werd.

De aanvrager/exploitant is het met de visie van de gemeente niet eens. Volgens hem worden er geen jongeren onder de zestien toegelaten. Maar het college blijkt onverbiddelijk. 'Ook jongeren boven de zestien zijn een kwetsbare groep.' Wat hen betreft: Game – Over (en sluiten).

Beuningen at the beach

Het tijdelijke strandje leent zich uitstekend voor een potje beachvolleybal. Foto: Ger Loeffen

BEUNINGEN - Een strandje met een volleybalnet aan het water in het Kreekpark. Dat leek de leerlingen van basisschool Klavervier uit Beuningen wel iets. Zij opperde het idee tijdens de jaarlijkse kindergemeenteraad. Het plan, met de naam 'Beuningen at the beach', kreeg na een spannend debat de meeste stemmen en werd daadwerkelijk uitgevoerd. Tot grote vreugde van de leerlingen, die het strandje afgelopen maandag bij tropische temperaturen in gebruik namen.

De jaarlijkse kindergemeenteraad is bedoeld om basisschoolleerlingen uit groep acht in contact te brengen met de politiek. Achtenveertig leerlingen van zes basisscholen deden dit jaar mee aan het initiatief. Hun opdracht: plannen maken rond het thema 'Samen maken we Beuningen mooier'. Tijdens de werkdag op het gemeentehuis voerden de leerlingen gesprekken met raadsleden, die iets vertelden over hun werk en hun standpun­ten gaven over het thema. Met een goede onderbouwing volgde 's avonds een debat, waarin gestemd werd op het beste idee. Voor de uitwerking was een bedrag van 2.500 euro beschikbaar.
Realisatie
De afgelopen tijd werd hard gewerkt aan de realisatie van het plan. In het Kreekpark, vlakbij basisschool De Dromedaris, werd zand gestort en een volleybalnet geplaatst. Tijdelijk weliswaar, want het strandje is tot eind augustus te bezoeken. Afgelopen maandag hadden de bedenkers, samen met leerlingen van basisschool De Ruyter, de eer om het strandje officieel in gebruik te nemen. De hele week zijn er voor alle leerlingen leuke activiteiten georganiseerd in samenwerking met de buurtsportcoaches van Beuningen, zoals volleybal, voetbal en reuze zeepbellen blazen.
Zomer kan beginnen
VVD-raadslid Henk Plaizier sprak de leerlingen van beide scholen toe en noemde het idee 'een bijzonder goed initiatief'. 'Ik hoop dat veel kinderen uit de gemeente hiervan kunnen genieten. De zomer kan beginnen', sprak hij bij een temperatuur van 30 graden.

Even een verfrissende duik nemen bij het strandje is er helaas niet bij. De kinderen mochten het water niet in vanwege de groene drab en de ganzenpoep. Ondanks de tropische temperaturen, mocht dat de pret niet drukken.

Subsidie- aanvraag voor NT2-onderwijs

WEST MAAS EN WAAL – Het aantal leerlingen van buitenlandse afkomst dat NT2-onderwijs (extra begeleiding in de Nederlandse taal) nodig heeft is sterk toegenomen. Scholen hebben daarom steeds meer moeite om deze leerlingen goed te kunnen opvangen en te bieden wat zij nodig hebben. Sinds twee jaar loopt er een pilot om de nieuwkomers te ondersteunen met NT2-onderwijs. Uit een tussentijdse evaluatie is gebleken dat het aanvullende onderwijs zijn waarde heeft bewezen. Om deze ondersteuning ook in het nieuwe schooljaar te kunnen aanbieden, heeft scholenstichting SPOM samen met het schoolbestuur van Trivium een subsidieaanvraag van 25.000 euro ingediend bij de gemeente.

Heemstraweg acht weken dicht

WINSSEN - De Van Heemstraweg in Winssen is deze zomer vanwege werkzaamheden in totaal ruim acht weken afgesloten voor alle verkeer. De weg is dicht van 27 juni tot en met 21 juli, en van 21 augustus tot en met 22 september. Tussen het kruispunt Notaris Stephanus Roesstraat en de gemeentegrens van Druten wordt de Van Heemstraweg veiliger gemaakt. Kruisingen worden aangepast, lichtmasten verplaatst en een nieuwe laag asfalt aangebracht. Verkeer vanuit Druten naar Nijmegen, en omgekeerd, wordt omgeleid via A73 en Maas en Waalweg. Lokaal autoverkeer rijdt om via het buitengebied en de kern van Winssen.

Onderscheiding voor Thomas Steenkamp

BENEDEN-LEEUWEN - Tijdens een bijzondere raadsvergadering is oud-burgemeester Thomas Steenkamp benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Bij zijn afscheid kreeg Steenkamp in MFA De Rosmolen, uit handen van de heer Cornielje (Commissaris van de Koning in de provincie Gelderland), een Koninklijke Onderscheiding. Steenkamp kreeg de Koninklijke onderscheiding vanwege zijn vele verdiensten in het openbaar bestuur, in en buiten de politiek.

Maasbommel weer Hanzestad

KAMPEN - Tijdens de Internationale Hanzedag, die gehouden werd op zaterdag 17 juni in Kampen, is Maasbommel toegetreden tot het Internationaal Hanzeverbond, als bijstad van Nijmegen. Nu Maasbommel is aangesloten bij de Hanzesteden is het van belang om, in samenwerking met verschillende partijen, een plan van aanpak op te stellen. Hoe men de vijftiende eeuw kan terugbrengen in het landschap is één van de thema's.Wethouder Sander Bos: 'Het gaat om allerlei vragen waar we creatief mee aan de slag gaan. Er is niet veel zichtbaar van het verleden, maar 'onze' kleine Hanzestad is verrassend en heeft een eigen identiteit.' De gemeente is nog op zoek naar informatie over Maasbommel als Hanzestad. Alle informatie hieromtrent is welkom en kan verzonden worden naar mvhees@westmaasenwaal.nl.

Voormalig gebouw De Dijk wordt gesloopt

DRUTEN - Het voormalige schoolgebouw van De Dijk, aan de Raadhuisstraat in Druten, gaat tegen de grond. Pogingen om het gebouw voor lange tijd te verhuren liepen op niets uit. Vandaar dat het college heeft besloten om het pand te slopen. De algehele toestand van het pand, gebouwd in 1949, is zo slecht dat het niet rendabel is om het te renoveren. Daarbij heeft deze locatie al geruime tijd de bestemming wonen en maakt het deel uit van de belangrijkste entree van Druten. Na de sloop, die naar verwachting volgende maand al start, wordt met de gemeenteraad een nieuwe invulling voor deze locatie afgestemd.

Staking SPOM-scholen

MAAS EN WAAL - Alle SPOM-scholen doen op dinsdag 27 juni mee aan de landelijk aangekondigde staking. Dit betekent dat de scholen deze dinsdag een uur later beginnen, om 9.30 uur. Met de landelijke prikactie vragen de scholen onder meer aandacht voor de hoge werkdruk en lage salarissen. Leerkrachten van basisscholen, vertegenwoordigd door het POfront, maken zich ernstig zorgen over de toekomst van het onderwijs. Wie hen wil ondersteunen kan de petitie ondertekenen op www.pofront.nl.

Wels Middelbeek. Foto: Maik Jansen

Door Ruben Schiks

In de rubriek 'de Maas&Waler dat ben ik' maken we wekelijks kennis met een inwoner van deze regio. Wie zijn ze, wat doen ze en waarom wonen ze hier. Maar ook, wat zouden ze graag toevoegen aan de regio. En aan welke plek hebben ze bijzondere herinneringen? Het resultaat, bijzondere portretten van gewone mensen met een eigen verhaal.

Naam:                Wels Middelbeek
Leeftijd:                16 jaar
Woonplaats:        Druten

Ondanks zijn jonge leeftijd is hij onbedoeld een voorbeeld voor veel van zijn leeftijdsgenoten: Drutenaar Wels Middelbeek. De middelbare scholier zet zich actief in voor het welzijn van zijn medeleerlingen en draagt zijn steentje bij aan het leefklimaat in zijn woonomgeving. Ondanks zijn drukke agenda geniet hij volop van het wonen in onze streek en steekt hij zo nu en dan graag de grens over om andere culturen te ontdekken.

Opkomen voor leerlingen
Het is waarschijnlijk niet de eerste buitenschoolse activiteit die bij jongeren van zijn leeftijd op zal komen: lid worden van de medezeggenschapsraad van hun school. Wels wilde het echter al voordat zijn docent biologie hem vroeg. 'Als lid van de medezeggenschapsraad van het Pax krijg ik de kans om vanuit een andere invalshoek naar mijn eigen school te kijken', legt hij uit.

'Samen met ouders, docenten en een andere leerling heb ik de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op de organisatie en kritische vragen te stellen aan het schoolbestuur.' Van die gelegenheid maakt hij dan ook graag gebruik: 'Ik ben er namelijk niet voor de belangen van docenten, maar om op te komen voor de leerlingen', stelt hij overtuigd, om dat vervolgens iets te nuanceren: 'Natuurlijk moet het uitgangspunt wel zijn dat iedereen in een prettige omgeving kan leren en werken.'

Passie voor onderwijs
Passie voor onderwijs zat er al vroeg in bij de jonge Wels. 'Van kleins af aan wil ik al basisschoolleraar worden', vertelt hij. 'Kijkend naar mijn eigen leraren dacht ik altijd bij mezelf, dat wil ik later ook.' Na het gymnasium wil ik daarom naar de Academische Pabo (ALPO) in Utrecht, een opleiding tot leraar primair onderwijs met een universitaire graad. De kennis en ervaring die ik momenteel opdoe als lid van de MR komt daarbij vast en zeker goed van pas.'

Scouting
Oefenen om voor groepen kinderen te staan kan Wels bij Scouting De Rietkampers, waar hij momenteel aspirant-leider is. 'Samen met stagiairs bedenk ik programma's voor de scoutingavonden en kampweekenden. Nu nog ondersteun ik de leiding, maar vanaf oktober, als ik zeventien ben, mag ik mezelf officieel tot de leiding rekenen. Daar kijk ik nu al naar uit. Ik vind het geweldig om met kinderen te werken en lekker buiten te zijn. Bovendien is het een mooie gelegenheid om aan mijn pedagogische én organisatorische vaardigheden te werken.'

Maas en Waal
In zijn spaarzame vrije tijd geniet Wels van het leven in het Land van Maas en Waal. Een streek die volgens hem veel te bieden heeft: 'Kijk naar mijn woonplaats Druten, dat is een dorp met een hoog voorzieningenniveau. Neem bijvoorbeeld het Agora Theater, daar zijn de meest uiteenlopende voorstellingen te zien. En dat gewoon bij ons allen om de hoek. Daar mogen we als Maas en Walers best wat trotser op zijn', meent hij.

Treinverbinding
Als het aan hem ligt keert hij na zijn studie dan ook weer terug naar de streek waar hij is opgegroeid. 'Terug,' benadrukt hij, 'want tijdens mijn studie ontkom ik er niet aan om op kamers te gaan wonen. Een goede treinverbinding tussen Maas en Waal en de rest van het land is namelijk iets wat hier nog mist.'

Reizen
Iets wat hoog op zijn 'bucketlist' staat is het maken van mooie reizen. Het ontdekken van nieuwe culturen is iets wat hem altijd bijzonder heeft gefascineerd. Zo maakte hij met zijn ouders al eens een rondreis door IJsland. 'Met school ben ik onlangs in Rome en Athene geweest. Dat vond ik schitterend. Met name omdat ik Grieks en Latijn krijg op school, en nu in praktijk kon brengen wat ik uit de boeken geleerd heb.'

Droom
Ondanks dat hij er nooit geweest is heeft Wels eveneens een voorliefde voor Spaanstalige landen. 'Om die reden ben ik een excellentieprogramma Spaanse taal gaan volgen op de Radboud Universiteit in Nijmegen. Mijn grote droom is om ooit een rondreis te maken door Zuid-Amerika', besluit hij.

Lintje voor Marian Willems uit Winssen

Marian Willems. (Foto: Gemeente Beuningen) Foto: Gemeente Beuningen

WINSSEN - De 55-jarige Marian Willems uit Winssen heeft zaterdag een Koninklijke onderscheiding ontvangen uit handen van burgemeester Carol van Eert. Zij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De uitreiking vond plaats in ontmoetingscentrum De Paulus in Winssen, waar zij afscheid nam als bestuurslid. Marian Willems was vijftien jaar penningmeester van De Paulus. Ook is zij al jarenlang penningmeester en secretaresse van buurtvereniging De Kikkers in Winssen.
Daarnaast is ze actief bij de vele activiteiten van de kerk in haar dorp.

Nieuwe locatie Voedselbank Beuningen

Wethouder Kersten overhandigde de sleutel.

BEUNINGEN - Voedselbank Beuningen heeft een nieuw onderkomen. Ze verhuist naar het vroegere pand van basisschool Klavervier aan Rijstveld 4 in Beuningen. Afgelopen donderdag overhandigde wethouder Jan Kersten de sleutel van de nieuwe locatie.

De Voedselbank was eerder gevestigd in een pand op het Kerkplein, dichtbij de Kringloopwinkel 'De Oude School'. Op deze locatie zijn plannen voor nieuwbouw, waardoor de Voedselbank op zoek moest naar een nieuwe plek. Die vond zij in het pand waar momenteel ook jongerenactiviteitencentrum 'Hot Spot' gevestigd is. Er zijn nog gesprekken tussen de gemeente en andere partijen om zich ook op deze locatie te vestigen.

Voedselbank
De Voedselbank zorgt ervoor dat gezinnen in de gemeente Beuningen die financieel niet of nauwelijks in staat zijn om in het levensonderhoud van het gezin te voorzien, elke week kosteloos levensmiddelen ontvangen. De huur van het pand neemt de gemeente Beuningen voor haar rekening. Dit betekent voor de Voedselbank Beuningen dat ze de subsidie die ze ontvangt kan gebruiken voor andere doeleinden, zoals transportkosten.

Column

Vaderloze Vaderdag

Vaderdag is een vreemd fenomeen.

Ik heb het altijd een onzinnige feestdag gevonden, maar ging op die zondag wel trouw naar mijn vader. Daar rekende hij op.

Wegblijven kon alleen als je dood was, zeiden wij, zijn kinderen, weleens tegen elkaar. Een andere smoes werd niet getolereerd.

Tenminste zo leefde het in onze hoofden. Het is ons nooit ingepeperd. De diepste gevolgen van opvoeding zijn meestal niet opgedrongen, maar heel langzaam ingesleten. Mijn vader is nu twintig jaar dood en ik ben zelf al 28 jaar vader.

Het perspectief is gekanteld, ik vind Vaderdag nog steeds onzin, maar hoop nu elk jaar dat ze alle drie op bezoek komen. Niet dus. Ook dit jaar weer de hele zondag alleen gezeten.

Aan het einde van de lange, hete middag schoot ik smeltend van zelfmedelijden in de slachtoffermodus. Vooral doordat ik overal in de buurt auto's had zien voorrijden vol kinderen en kleinkinderen die vrolijk en beladen met cadeaus uitstapten.

Ik was een gekwetste vader. Wat had ik wel niet allemaal voor ze gedaan... Natuurlijk had ik het vrijwillig en met plezier gedaan, maar een beetje dankbaarheid was toch wel het minste... Ik at de schaal zelfgemaakte lasagne alleen op en ging met een volle maag en een leeg hart naar bed.

Maandag hoorde ik dat ze aanstaand weekend komen. Mijn dochter kon niet, of, beter gezegd, had op Vaderdag een andere keuze gemaakt. Ze is naar een vriendin geweest van wie de vader een half jaar geleden is gestorven. Die vriendin had het heel moeilijk op haar eerste vaderloze Vaderdag. Samen probeerden ze het gemis draaglijk te maken. Met haar broers had ze afgesproken een week later naar mij te gaan. 'Dat snapt pa wel', hadden ze tegen elkaar gezegd.

En ik, benepen mannetje, schaamde me diep maar hoorde mezelf zeggen: 'Natuurlijk snap ik dat.' Vaders zijn soms rare kwasten.

Vier generaties

Vier generaties Gerritsen. Foto: Eigen foto

BENEDEN-LEEUWEN - De familie Gerritsen uit Beneden-Leeuwen kent, sinds moeder Anita Gerritsen op 13 april beviel van dochter Anna Gorselink, een vierde generatie. Haar overgroot oma Annie Koolhout-Sas en oma Marian Gerritsen-Koolhout zijn apetrots op de kleine.

Hockeyclub Druten gestart met bouw nieuw clubhuis

Voorzitter van Hockeyclub Druten René Pit (rechts) en Bart Bosman van Stichting Hockey Druten. Foto: John van Gelder

DRUTEN - Op het terrein van Hockeyclub Druten is een start gemaakt met de verbouwing van het voormalige clubhuis van Sticks'71 en hondenclub VDH. De lang gekoesterde wens van de hockeyclub gaat hiermee in vervulling. Begin oktober moet het nieuwe onderkomen in gebruik worden genomen.

Tussen de hopen zand, de loopplanken en de onlangs gestorte fundering kijkt voorzitter van Hockeyclub Druten René Pit trots om zich heen. 'Hier verrijst de komende maanden een gloednieuw clubhuis. Praktisch ingedeeld, representatief en volledig aangepast aan de eisen van deze tijd. Iets waar de vereniging enorm aan toe was', aldus Pit. Hij viel, toen hij in maart 2017 de voorzittershamer van Wilbert Korsten overnam, met zijn neus in de boter. Nog geen maand later ontving de club een afkoopsom van de gemeente, voor het behoud van de hockey accommodatie. Hiermee kon definitief gestart worden met de bouw van het clubhuis.

Contouren
Samen met het clubhuis worden ook de bestaande kleedkamers aangepakt. Twee ervan zijn bij het nieuwe clubhuis getrokken, de vier overgebleven ruimtes krijgen nieuwe sanitaire voorzieningen en een grondige make-over. Inmiddels zijn de contouren van het nieuwe onderkomen al duidelijk zichtbaar. De bestaande bouw biedt straks ruimte aan een zitgedeelte, bar, keuken, bestuurskamer, toiletgelegenheid en bergruimte voor materialen. Op de plaats waar voorheen het overkapte terras lag, wordt een serre met houtgestookte haard gerealiseerd. Clubvoorzitter René Pit en Bart Bosman, voorzitter van Stichting Hockey Druten (SHD), dubben nog over de exacte indeling en de plaatsing van de bar, maar de grove lijnen staan vast.

Doorbraak
Het had wat voeten in aarde om tot de bouw van het nieuwe clubhuis te komen. Het pand behoorde ooit toe aan de toenmalige hockeyclub Sticks'71, en werd in 1995 - na het ter ziele gaan van de club - eigendom van de hondenvereniging. Na een hoop gesteggel over een nieuw onderkomen voor de hondenclub, en de locatie en financiering daarvan, was het ondernemer Rob Huisman die voor een doorbraak zorgde. Hij kreeg het voor elkaar dat, in juni 2015, gemeente Druten, hondenvereniging VDH en Stichting Hockey Druten (SHD) een overeenkomst tekenden waarmee SHD eigenaar werd van het clubgebouw van VDH. In ruil daarvoor kreeg VDH een nieuw onderkomen bij hun trainings- en wedstrijdveld. Dát clubgebouw werd in september 2016 opgeleverd. 'De aanloopfase heeft lang geduurd', menen Pit en Bosman. 'Maar onderwijl konden we nadenken over eisen, wensen en het ontwerp. De tekeningen waren zelfs al klaar. We konden, toen de financiering rond was, dus meteen aan de slag.'
'De inrichting van het nieuwe clubhuis komt voor een deel voor handen van Pax-scholieren', aldus Bart Bosman. 'Daarnaast faciliteren regionale ondernemers in het project. De samenwerking tussen onderwijs, ondernemers, overheid (gemeente) en ontspanning (de sportvereniging) biedt Hockeyclub Druten de mogelijkheid 'zelfreddend' te zijn.'
Uitnodigend
'We zijn ontzettend blij dat we, na tien jaar, ons provisorische clubhuisje achter ons kunnen laten en een nieuw onderkomen kunnen betrekken. Een plek die uitnodigend is en die, naast leden, trainers en supporters, allerlei hockeygerelateerde activiteiten kan huisvesten', besluiten de twee enthousiast.

Zomeryoga in Drutens Bosje

DRUTEN - Yogastudio Sarira verzorgt zomeryogasessies in het Drutens Bosje. De sessies zijn gratis te bezoeken en voor iedereen toegankelijk. Deelnemers dienen zelf een matje en iets te drinken mee te nemen. De lessen staan gepland op donderdag 6 juli, maandag 10 juli en donderdag 13 juli en duren van 19.30 tot 20.30 uur. De lessen zijn op het veldje bij de speeltoestellen. Aan- of afmelden is niet nodig. Meer informatie: www.sarira.nl.

Buitenspeel- middag

Foto: Rinie van Haren

ALPHEN - Buurtvereniging de Persboneknoepers verzorgt woensdag 5 juli een buitenspeelmiddag op camping de Schans in Alphen. De inschrijving voor deelname is inmiddels gesloten, maar iedereen is van harte uitgenodigd een kijkje te komen nemen tussen 14.00 en 16.30 uur. Er worden deze middag verschillende spelletjes gespeeld, ook zijn er water bubbles, waarmee kinderen over het water kunnen lopen.

Ruïnetheater Batenburg speelt Kamperikelen

De hoofdrolspelers van de theaterproductie Kamperikelen. Foto: John van Gelder

Door Constance Moolhuijzen

BATENBURG - De kasteelruïne in Batenburg vormt de komende twee weekenden het decor voor de theaterproductie 'Kamperikelen, geluk zit soms in een klein tentje'. Ruïnetheater Batenburg doopt de locatie voor de gelegenheid om tot camping 'de Grazige Weide', waar gasten zowel hilarische als pijnlijke situaties beleven.

Het hoogseizoen is begonnen, maar daar valt op camping 'de Grazige Weide' weinig van te merken. Door het tv-programma 'Ik vertrek' besluiten Willem en Corrie om een camping te beginnen. Corrie is wat minder enthousiast dan Willem, die zo lijkt te zijn weggelopen uit een ander programma, 'Help mijn man is klusser'. Uiteindelijk verhuizen ze vanuit hun woonplaats Lunteren naar een mooi terrein in Batenburg. De enige gast is geluks(onder)zoeker Koos Sonderling, die domweg gelukkig lijkt te zijn in zijn kleine tentje. In het aantal gasten komt geleidelijk aan verandering, wanneer opa en oma Groot Gunnewiek uit de Achterhoek, met hun twee kleinkinderen Syl en Margriet, arriveren. Daarna volgen een voetbalhooligan en zijn vrouw, beiden type Tokkie, met een heuse caravan. Dan wordt de rust op de camping verstoord door drie vreemde kampeerders uit het buitenland. Omdat de overige campinggasten de drie niet vertrouwen beginnen ze hun staplaats af te bakenen. Want zijn het eigenlijk wel kampeerders? Ze hebben niet eens een tent...

Stof tot nadenken
De belevenissen op deze alledaagse camping met hun kampeerders leiden tot herkenbare, hilarische maar ook pijnlijke situaties. Het stuk geeft, voor zowel kampeerders als niet-kampeerders, heel wat stof tot nadenken. Maar buiten dat is er vooral veel plezier aan te beleven.

'Kamperikelen, geluk zit soms in een klein tentje' is een productie van Jan van de Bovenkamp en wordt gespeeld op Kasteelruïne Batenburg. De voorstellingen zijn op vrijdag 23 juni (20.00 uur), zaterdag 24 juni (20.00 uur) en zondag 25 juni (14.30 uur). Het weekend erop gelden dezelfde dagen en tijden. Kaarten kosten 12,50 euro voor volwassenen. Kinderen betalen 2,50 euro. Meer informatie: www.ruinetheaterbatenburg.nl.

Plezier en vermaak bij Oafers Weekend

AFFERDEN - Het Oafers Weekend barst komende vrijdag weer los. Tot en met maandag 26 juni zijn er diverse activiteiten in en rondom de feesttent in Afferden. Uiteraard staan ook de nodige kermisattracties opgesteld.

Foto: Da Vinci Foto: Da Vinci

Het feestweekend begint op vrijdagavond met PARTYQUEST, een party dance-feest voor de jeugd, waarbij verschillende dj's voor de invulling zorgen. Op zaterdag 24 juni is er de bekende kermisavond, met medewerking van Millstreet. Ook feestDJ Jordi is die avond van de partij.
Op zondag 25 juni is traditiegetrouw de braderie, met talloze kramen, springkussens en dweilorkesten. In de tent wordt de live muziek verzorgd door de formatie Da Vinci. Ook vinden deze dag de combine races en de Crazy Cross plaats. Het is verplicht om verkleed aan de Crazy Cross deel te nemen. Het tempo is absoluut niet belangrijk, maar jezelf en publiek vermaken wel.
Het Oafers Weekend wordt afgesloten met een ouderwets gezellig matinee in de feesttent, op maandag. Het matinee en de braderie zijn gratis toegankelijk.

Lustrumeditie Down The Rabbit Hole

Foto: Bart Heemskerk Foto: Bart Heemskerk

EWIJK - Aan de oevers van recreatieplas De Groene Heuvels barst komend weekend muziekfestival Down The Rabbit Hole los. Met optredens van onder meer Spinvis, Typhoon, De La Soul en Soulwax belooft de lustrumeditie een bijzondere te worden.

Een bezoek aan muziekfestival Down The Rabbit Hole betekent drie dagen lang genieten, beleven en ontdekken. Behalve de muziek, zijn er ook dit jaar eigenzinnige acts en bijzondere themagelegenheden. Bouw een vlot om het meer te bevaren, ontspan tijdens een yogasessie, neem een lesje stijldansen of creëer gezamenlijk een bijzonder kunstwerk. Feestnummers kunnen zich uitleven tijdens een van de achttien themafeesten in de portacabin op het Future Fuzzy Field. Wat dacht je van de thema's 'Trump Hair Don't Care', 'ViVa Vingerverf', 'Ravotten Met Potten' en 'Bubbles & Bananas'?

Er zijn nog kaarten voor de vijfde editie van Down The Rabbit Hole verkrijgbaar. Voor tickets, het programma en meer informatie over het festival, zie downtherabbithole.nl.

Leerlingen zanggroep treden op

vrijdag 23 juni

Activiteit: optredens
Locatie:        Hervormde kerkje,
        Boven-Leeuwen
Tijd:        20.30 uur

Leerlingen van zangpedagoge Gery Vermeulen verzorgen een muzikale presentatie in het Hervormde kerkje aan de dijk in Boven-Leeuwen. Tijdens hun optredens laten zij horen welke muziek hen inspireert. Gery heeft een afwisselend programma samengesteld van klassieke barok en Schubert naar jazz, musical en hedendaagse pop. De toegang is gratis.

Back2school VIP Party

Vrijdag 23 juni

Activiteit: koopavond
Locatie:        Sportlaan 1,
        Beneden-Leeuwen
Tijd:        16.00 tot 21.00 uur

De Rijk kantoorshop houdt de Back2School VIP Party. De jaarlijkse In2school party is bedoeld voor de schoolgaande jeugd, om hippe schoolspullen voor het nieuwe schooljaar te shoppen. Er is tevens een demonstratie boeken kaften. Muziek is er van dj's Bart & Daan. Aanmelden voor de Back2School VIP Party kan per mail via: info@derijkkantoorshop.nl.

Aardbeienpop Winssen

Zaterdag 24 juni

Activiteit: muziek
Locatie:        Leegstraat 14b,
        Winssen
Tijd:        13.30 uur

Popkoor Vision organiseert de tweede editie van het kleinschalige festival Aardbeienpop; een gezellige middag met muziek, hapjes en drankjes. Behalve muziek van het Winssense popkoor en combo zijn er optredens van Emmie en Britt. Cursisten van atelier de Engel tonen hun schilderijen. De catering is in handen van cv Alted Schik.

Workshop Muziek Theater

Zaterdag 24 juni

Activiteit: workshop
Locatie:        Snelliusstraat 4,
        Wijchen
Tijd:         10.00 tot 12.00 uur

Bij MuziekDorp Wijchen kan iedereen tussen de 4 en 100 jaar terecht voor een gratis workshop muziektheater. Men hoeft geen ervaring te hebben, de workshop is er juist om kennis te maken met deze vorm van theater. 'Theater Troubadour' gaat tijdens deze workshop aan de slag met drama en muziek. Zij geloven dat iedereen bij het gezelschap een plaatsje kan vinden. Of men nu van zingen houdt, dansen, spelen, decor maken of techniek. Spelplezier staat centraal.

Deelname aan de workshop is gratis. Vooraf aanmelden is gewenst en kan via info@muziekdorp.nl o.v.v. Theater Troubadour.

Open dag kersenbedrijf

Zondag 25 juni

Activiteit: open dag
Locatie:        Dijkgraaf de
        Leeuwweg 22,
        Alphen
Tijd:        10.00 tot 16.00 uur

Belangstellenden kunnen komende zondag een kijkje nemen bij kersenbedrijf Strik-Basten in Alphen. Tijdens een rondleiding ziet men hoe de kersen groeien en worden geplukt. Er zijn demonstraties en allerlei vermaak voor jong en oud onder het genot van een kopje koffie, thee of glaasje ranja. Voor de kinderen is er een springkussen.

Kunstmarkt Ewijk

Zondag 25 juni

Activiteit: markt
Locatie:        Verpleeghuis Wael-
        wick, Schoolpad 1,
        Ewijk
Tijd:        11.00 tot 17.00 uur

In de tuinen van Verpleeghuis Waelwick zijn diverse kunstuitingen te zien. Van schilderijen en bronzen kunstobjecten tot aan sieraden en keramiek. Enkele kunstenaars geven een demonstratie. Voor de kinderen is er gelegenheid om, onder begeleiding, een eigen kunstwerkje te maken. De organisatie verwacht rond de 70 kunstenaars uit binnen- en buitenland. Naast het bekijken van diverse kunstwerken, kan genoten worden van een hapje en een drankje op het terras. De muziek wordt verzorgd door Hattrick Percussion en de dixielandband Jazzezz. De toegang is gratis. De opbrengst komt ten goede aan St. Vrienden van Waelwick, die hiervan diverse activiteiten organiseert ten behoeve van de bewoners.

Zalm- en Palingdag

Zondag 25 juni

Activiteit: markt
Locatie:        bez.centrum
        De Grote Rivieren
Tijd:        11.00 tot 17.00 uur

In en rondom bezoekerscentrum De Grote Rivieren zijn diverse kraampjes en activiteiten. Uiteraard kan er gesmuld worden van vis en andere hapjes en drankjes. Kinderen kunnen zich vermaken met een springkussen, schminken, knutselen en de waterontdekplek. Er is tevens een experimentenlab en een blotevoetenpad. De entree bedraagt 4 euro, kinderen tussen de twee en twaalf jaar betalen 2 euro. Meer informatie: www.bcdegroterivieren.nl.

Pianomuziek bij Atelier de Kat

Zondag 25 juni

Activiteit: muziek
Locatie:        Pastoor Zijlmans-
        straat 1a,
        Beneden-Leeuwen
Tijd:        14.00 uur

De vleugel in Atelier de Kat wordt bespeeld door amateurs in de leeftijd van 10 tot en met 80 jaar. Het programma bestaat uit solostukjes en quatre-mains. De entree is gratis.

Braoiersloop is ideale voorbereiding Vierdaagse

De Braoiersloop brengt wandelaars onder meer over de dijken langs Waal en Maas. Foto: Rinie van Haren

Door Anton Janssen

BENEDEN-LEEUWEN – Voor wandelliefhebbers staat komende zaterdag en zondag de tweede Braoiersloop op het programma. Een mooie en stevige wandeling over de dijken langs Waal en Maas en door het afwisselende polderlandschap. Wandelen is 'hot' in deze streek: verschillende tochten en ook veel avondvierdaagsen staan op de wandelkalender.

In het voorjaar zijn al verschillende wandelmarsen gehouden, in de komende weken volgen er nog enkele. Vrijwel elk dorp kent een avondvierdaagse of ligt op de route van een parcours. Die wandelavonden trekken veel belangstelling en zijn in trek bij geoefende wandelaars.

Voor die fervente wandelaars past de Braoiersloop prima in de voorbereiding op de Vierdaagse in Nijmegen, die volgende maand editie 101 beleeft. Voor carnavalsvereniging De Braoiers is het bieden van een mooie training voor die lange afstandsmars één van de doelen van haar tocht.

Andere richting
De Braoiersloop wordt gehouden op zaterdag 24 juni en zondag 25 juni. Het parcours voert de deelnemers door Beneden-Leeuwen, Wamel, Dreumel en Alphen. Peter Hol, Arnold van der Borgh en Theo van Gelder zetten zich in om de tweede editie weer tot een succes te maken: 'Over de loop in 2016 waren we dik tevreden. Onze wandeltocht werd enthousiast ontvangen en leverde veel positieve reacties op. We hebben de routes aangepast en gaan nu een andere richting uit. We willen elk jaar andere dorpen aan doen.'

Groeiend aantal deelnemers
De Braoiersloop gaat grotendeels over verharde wegen en is rolstoelgeschikt. De route is bewegwijzerd, er zijn veel rustplaatsen met zitgelegenheid en er worden ook mobiele sanitaire voorzieningen geplaatst. EHBO ontbreekt natuurlijk niet. In 2016 trok de loop ruim 350 deelnemers, afkomstig uit grote delen van het land. Hol en Van der Borgh: 'We hopen dat het weer onze bondgenoot zal zijn, zodat dit jaar nóg meer deelnemers van een leuke wandeldag kunnen genieten.'

Het startbureau in het Braoiershonk aan de Korte Brouwersstraat 21 is op beide dagen 's morgens al vroeg open. De deelnemers aan de 40 kilometer kunnen vanaf 7.00 uur starten, de 25 kilometer lopers vanaf 7.30 uur, de 15 kilometer lopers vanaf 8.00 uur en de 5 kilometer wandelaars vanaf 9.30 uur. Het startbureau sluit 's middags om 17.00 uur.

Gevarieerd parcours
De Braoiers benadrukken dat hun wandeltocht, die beide dagen kan worden afgelegd, over een gevarieerd parcours gaat en ook geschikt is voor nordic walkers. Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd.

Schoolzwemkampioenschap

DREUMEL - Een record aantal scholen neemt komende zaterdag deel aan de vijfde editie van de Maas en Waalse schoolzwemkampioenschappen. De wedstrijden vinden plaats in openluchtzwembad De Zeven Morgen in Dreumel. In totaal doen zestien van de zeventien scholen uit de gemeenten Druten en West Maas en Waal mee. Organisatoren ZV De Gelenberg uit Druten en het Dreumelse openluchtzwembad zijn enthousiast over het aantal aanmeldingen. Het succes dat in 2013 tussen deze twee partijen is ontstaan, vanuit de samenwerking met Actief Maas en Waal, zet zich dus voort.

Alle deelnemers aan de schoolzwemkampioenschappen, leerlingen van groep 4, 5 en 6 van de basisschool, konden de afgelopen twee weken gebruik maken van een gratis voorbereidende training van ZV De Gelenberg. Tijdens deze training konden de jonge zwemmers alvast een beetje wennen aan, en kennismaken met de zwemsport en de vereniging. Veel kinderen maakten gebruik van dit sympathieke gebaar van de zwemvereniging. Een goede voorbereiding is immers het halve werk.

Aanstaande zaterdag 24 juni zullen de jeugdige zwemmers en zwemsters zich van hun beste kant laten zien. Het belooft een fantastische dag te worden waarop de leerlingen op een leuke en laagdrempelige wijze kennis maken met de zwemsport. De wedstrijden beginnen om 10.00 uur. Om 12.45 uur wordt door oud meester Van Teeffelen bekendgemaakt welke school de snelste tijd heeft gezwommen. Hij wordt hierbij ondersteund door wethouders Ton de Vree en Sjef van Elk.

Reünie oud-zaalvoetballers de Tinnegieter

BEUNINGEN - Wie ooit zaalvoetbal gespeeld heeft in sporthal de Tinnegieter in Beuningen, mag de reünie voor oud-zaalvoetballers op zaterdag 25 november zeker niet missen. Al jaren spelen enkele oud-zaalvoetballers met het idee om de tijd van de Rakkers, de Vrijboom, C1000 en later Tinnegieter nog eens over te doen. Dit waren de namen die de grootste zaalvoetbalclub van Beuningen heeft gedragen vanaf begin jaren '80. Ben je lid geweest van een van de genoemde verenigingen, of in de functie van bestuurder, trainer, leider of sponsor? Dan ben je van harte welkom op de reünieavond op 25 november in het sportcafé van de Tinnegieter. Opgeven kan per mail via: oudzvvtinnegieter@outlook.com. Na de aanmelding ontvangt men alle informatie over de reünie.

SCP zoekt voorzitter

PUIFLIJK - Voetbalvereniging SCP is op zoek naar een voorzitter. In de afgelopen jaren heeft de club veel gerealiseerd. Een aantal uitdagingen als privatisering en de aanleg van een kunstgrasveld zijn achter de rug, en daarom wordt gezocht naar een voorzitter die de ingeslagen weg wil voortzetten en wil verder bouwen. Die kandidaat kan volgens vertrekkend voorzitter Ramon Postulart met een schone lei beginnen: 'Voetballend een stapje hogerop, aandacht voor sponsoren, en meer inzet van vrijwilligers vormen de speerpunten.' Wie geïnteresseerd is in de rol van voorzitter kan contact opnemen via www.vv-scp.nl.

In balans met Sensi-therapie

Carla Timmermans senior en Carla Timmermans junior. Foto: John van Gelder

Door Piet Zeeuwen

Carla Timmermans en haar dochter Carla Timmermans (om het niet te verwarrend te maken spreken we in dit artikel over Senior en Junior) zijn al enige tijd gediplomeerd Sensi-Therapeuten.

Toen Carla junior daarvoor een opleiding ging volgen in Waalwijk vroeg ze aan haar moeder of die ook mee wilde. Aanvankelijk voelde die er niets voor. Carla sr.: "Maar 't is heel raar, toen ik naar buiten liep en naar huis wilde gaan bleef ik ineens stokstijf staan. 't Was net of mijn lichaam me inseinde dat ik wél mee naar de opleiding moest gaan."

Eenmaal aan de cursus begonnen voelden moeder en dochter al snel dat dit nou precies is wat ze wilden! En na de succesvolle afronding van de opleiding startten de dames een praktijk voor alternatieve geneeswijze. Moeder richt zich in haar praktijk "Van Top tot Teen" vooral op volwassenen en Carla junior stichtte haar Sensi-therapie-praktijk "Happy Life Again" waar ze zich voornamelijk richt op kinderen. Beiden hebben een praktijkruimte: moeder in haar woonhuis aan de Heuvel 86 in Druten en dochter Carla in haar Kinderdagverblijf Stoffel aan de Klepperheide 20. En daar natuurlijk altijd buiten de openingstijden van het kinderdagverblijf. Beide dames werken op aanvraag en afspraak. Zij zullen nooit een meting starten zonder aanvraag.

Oorzaken
Zowel volwassenen als kinderen staan tegenwoordig steeds vaker bloot aan grote belasting op lichamelijk en/of geestelijk gebied. Met name kinderen moeten steeds meer presteren of raken in de hectische wereld overprikkeld. Vaak wordt gezondheid ongemerkt negatief beïnvloed. Dat kan komen door een ongezonde leefomgeving, niet zo gezonde voeding en onverwerkte of weggestopte emoties. Het lichaam raakt dan in onbalans en protesteert. Er kunnen allerlei klachten en signalen komen. Beide dames noemen bijvoorbeeld: rug, nek en schouderklachten, hoofdpijn/migraine, buikpijn, nachtangsten, huilbaby's, een vol hoofd, eczeem, trillende handen, gevoel van slapte.

Sensi-therapie
En dan blijkt sensi-therapie vaak doeltreffend. Met de therapie wordt je lichaam weer in balans gebracht. Als je met de beide Carla's contact opneemt over een behandeling vindt er een gesprek plaats; ze werken aan de hand van een streng meetprotocol. De allereerste vraag is altijd of de cliënt al contact heeft gehad met de reguliere gezondheidsdienst: huisarts, specialist, dokter, tandarts et cetera. Als dat het geval is proberen cliënt en therapeut tot de kern van het probleem te komen. Vaak blijkt dat klachten ontraceerbaar blijven. En dan staan de sensi- therapeut een aantal eenvoudiger en onschuldige behandelmethoden ter beschikking. Carla junior noemt enkele voorbeelden : "Soms blijkt er vitaminetekort te zijn. Soms is tijdelijke ondersteuning door middel van homeopathische druppels nodig. Het meten van allergieën kan om een andere voedingswijze vragen."

De essentie van sensi-therapie is kort gezegd: het stimuleren van ontgiftingsproces van het lichaam, het opheffen van blokkades, het meten van mogelijke tekorten in het lichaam en zo direct mogelijk op gang brengen van het helingsproces. Daarbij is drukpuntmassage vaak een middel om diepe emotionele lading los te maken. Blokkades worden dan effectief opgeruimd. Carla senior: "En alhoewel dat soms enigszins confronterend kan zijn vanwege de directe aanpak is het resultaat ook geweldig. Men voelt zich weer lekker, rustig in het hoofd." Na het meetprotocol (de intake) zijn meestal nog hooguit een drietal sessies nodig voordat de cliënt weer lekker in zijn vel zit.

Meer informatie
Neem voor meer informatie over 'Van Top Tot Teen' contact op via 06-15157541 en voor 'Happy Life Again' via 06-30887758.

Column

SPRONG

Het is altijd spannend om ergens aan te beginnen, je weet precies hoe je het wilt hebben, maar pakt het ook zo uit.
Er gaat veel nadenken en advies inwinnen aan vooraf, en een slapeloze nacht hoort daar ook bij!

Uiteindelijk de denkbeeldige sprong in het diepe gemaakt!
Vooraf geen idee wat het met je doet om veel verschillende mensen, familie`s te leren kennen.

Je wordt geconfronteerd met mensen in hun laatste levensfase, die zeer intens en ook heel bijzonder is om hierbij betrokken te zijn.
Het vertrouwen dat je van de mensen krijgt vind ik hartverwarmend.
Het is mooi om te zien hoe de band is tussen ouders, kinderen, en ook kleinkinderen.
Buren spelen daarbij ook een belangrijke rol om de vaak moeilijke situatie er toch voor elkaar te zijn.

Veerkracht, daar gaat het om, we kunnen veel van elkaar leren door enkel alleen maar te luisteren en te kijken!
Ik wel in ieder geval, het heeft mij verrijkt en geleerd dat we allemaal verschillend zijn en anders in het leven staan, dat is maar goed ook, zo kunnen we veel van elkaar leren. Het verruimd onze blik.

Voor mij een wijze les de `sprong`, deze is nog steeds gaande, onderweg doe ik levenservaring op waar ik voordat ik begon nooit bij stil gestaan hebt. Maar geldt dit niet voor ons allemaal!

Carola Barten
Zorg aan huis Druten

Mieke Hendriks neemt afscheid van de uitvaartbranche

Mieke Hendriks. Foto: John van Gelder

Door Piet Zeeuwen

DRUTEN - Mieke Hendriks stapt per 1 juli uit het door haar opgebouwde uitvaartverzorgingsbedrijf. Ze gaat dan namelijk met pensioen.

Het bedrijf blijft in vertrouwde handen. Ingrid van Dijk – Visser, die eerst bij Mieke werkzaam was, nam in 2013 het bedrijf al over. Mieke kon de laatste vier jaar afbouwen van veertig uur per week naar het definitieve afscheid.

De onderneming die Mieke heeft opgebouwd is een gerenommeerd bedrijf, goed bekend in het Land van Maas en Waal en omstreken. In 1993 begon Mieke, met haar toenmalige man Wim Tromp, aan de Akkerstraat in Bergharen. Wim deed de uitvaarten, Mieke de administratie en de laatste verzorging van de overledene.

Assistentie
Het huwelijk hield helaas geen stand. Met de scheiding besloot Mieke het bedrijf over te kopen en in haar eentje verder te gaan. 'Dat was best wel spannend', aldus Mieke. Ze herinnert zich bijvoorbeeld nog dat ze destijds een advertentie plaatste in de huis-aan-huiskrant 'De Waalkanter'. 'Dat was toentertijd een schande, een uitvaartbedrijf plaatst toch geen advertenties? Maar deze advertentie sprak gelukkig ook veel mensen aan.' Het bedrijf 'groeide' naar zo'n honderd uitvaarten per jaar. Dat vergde ook assistentie in het bedrijf. In die tijd kwam Ingrid bij haar werken.

Verhuizing
In 2007 verhuisde het bedrijf naar de Horst in Druten: een fraai aan de Waalbandijk gelegen pand met kantoorruimte en garage voor de nieuwe 'overbrengauto' waarmee overledenen vanuit huis naar bijvoorbeeld een mortuarium gebracht worden. Daarbij assisteerde haar huidige man Jos de Waal haar voornamelijk 's avonds en 's nachts. Een aantal jaar geleden werd een pand aan de Van Heemstraweg in Afferden betrokken.

Vertrouwen
Mieke is vooral trots op het opgebouwde vertrouwen. Dat naasten bijvoorbeeld tegen haar zeiden: Mieke, hier is de kast van onze overleden moeder, zoek jij maar mooie kleren en sieraden uit waarmee je haar gaat opbaren.

Ze gaat nu genieten van de vrije tijd. Zoals zoveel pensionado's (nog) meer genieten van de vele hobby's die ze heeft, zoals gymmen, zwemmen, fietsen, kamperen en lekker bezig zijn met bloemen.

Zomerse netwerk- bijeenkomst

APPELTERN - Ondernemend Maas en Waal (OMW) houdt op woensdag 28 juni een zomerse netwerkbijeenkomst. De netwerkavond is bedoeld voor de leden van OMW. Hieronder vallen alle leden van de aangesloten ondernemersverenigingen in Maas en Waal: ondernemersvereniging Druten (OVD), Verrassend Leeuwen, Dreumelse Ondernemersvereniging (DOV), OV de Gouden Ham, Business Club Maas en Waal, en Ondernemers Ontmoeten.

Netwerkbijeenkomst
De zomerse netwerkbijeenkomst wordt georganiseerd in samenwerking met Rabobank Maas en Waal. Thema van de avond is 'Sleutels tot succesvol ondernemen'. Het belooft een interactieve avond te worden, met gastsprekers George Banken en zakenvrouw Annemarie van Gaal. Het programma duurt van 17.00 tot 19.30 uur, met aansluitend een netwerkborrel en barbecuebuffet. De bijeenkomst wordt gehouden bij De Tuinen van Appeltern. Opgeven kan tot 24 juni via info@ondernemendmaasenwaal.nl. De bijdrage voor deze avond bedraagt 12,50 euro per persoon en kan bij entree van de bijeenkomst worden voldaan.

Tijdens deze avond worden ook de genomineerden van de Verkiezing Ondernemer van het jaar 2017 bekendgemaakt door de juryvoorzitter, notaris Pieter Bisschop.

Wordt het een mooie bijenzomer?

Een van de bermen waar volgens het beleid niet gemaaid wordt. Foto: John van Gelder

Door Piet Zeeuwen

DRUTEN - Er is een oud gezegde: 'Waar de bij ligt uitgeteld, is het droevig met het milieu gesteld.' Misschien had de gemeente díe spreuk wel in gedachten toen zij vorig jaar startte met een bij-vriendelijk maaibeleid. Veel gazons die er altijd mooi strakgeschoren bij lagen werden nog maar één, hooguit twee keer per jaar gemaaid. En dat is natuurlijk goed te zien: velen ergeren zich aan het 'onverzorgde' uiterlijk van de gemeentelijke gazons. Anderen vinden het prima, die kijken waarschijnlijk met een wat meer ecologische blik naar het hoge gras.

We vroegen drie betrokkenen om hun mening: de wethouder die erover gaat, mensen die twijfelen aan het maaibeleid en een bijenkenner bij uitstek, imker Karin Rijntjes – Broers.

Waar het wethouder Michel Lepoutre om te doen was, was fiks hoog gras op stroken gemeentelijk gazon. Dat het gras niet gemaaid wordt is geen kwestie van laksheid, onwil of bezuinigen, maar optimaal bij-vriendelijk bezig zijn. Lepoutre: 'Bijen komen niet zozeer op het hoge gras af, maar wel op de bloemen en wilde kruiden die in dat hoge gras alle kans krijgen. In minimaal drie jaar hoort de diversiteit aan planten toe te nemen.'

Tegenstander/twijfelaar
Evelien Wijers (43 en marketing-analiste) woont in Druten-Zuid en ergert zich mateloos aan het nieuwe maaibeleid. 'Vooropgesteld: ik ben vóór de bijen. Maar waarom moeten we ons drie jaar lang ergeren aan rommelige gazons tot er bloemen en kruiden in komen. Ik zou zeggen, zaai dan meteen bloemzaad. Nu is het geen gezicht en het stikt in het lange gras van de teken, niet fijn voor hondenbaasjes. En wat te denken van kinderen die door het gras struinen. Eind vorig jaar zou het gras gemaaid en afgevoerd worden. Dit is op veel plaatsen niet gebeurd, zodat insecten konden overwinteren.'

Deskundige
De bijenstand gaat in Nederland al jaren schrikbarend achteruit. Imker Karin Rijntjes - Broers vertelde ons daar vorig jaar al over. Zorgt het bij-vriendelijke gemeentebeleid voor verbetering in die situatie?
'Ja zeker', zegt de imker resoluut. 'Uiteindelijk gaat de Drutense aanpak helpen. En nu erger je je misschien aan het hoge gras, maar als er klaprozen, kruiden en andere bloemen in komen is die ergernis zo voorbij. Maar waarom zou je, zoals mevrouw Wijers het zegt, de natuur niet een handje helpen? Er zijn allerlei zadenmengsels in de handel die bloemen voortbrengen voor bijen, hommels en vlinders.'
Maaien en zaaien
Beide dames worden op hun wenken bediend. Wethouder Lepoutre heeft laten weten dat dit jaar wat kleinere stroken gazon toch weer gemaaid gaan worden.

Ter compensatie wil de gemeente in Druten-Oost, waar men nog veel onbebouwde grond heeft, enkele hectaren gaan inzaaien met bloemenzaad. Dat wordt voor bijen een waar eldorado.

Verwaarloosd groen

BEUNINGEN - De gemeente Beuningen geeft ruiterlijk toe dat men het groen in de openbare ruimte de afgelopen jaren heeft verwaarloosd. Door de slechte financiële situatie moest men bezuinigen op bomen en plantsoenen. Nu Beuningen er financieel weer beter voor staat start het met een inhaalslag, onder meer met het groen dat overlast veroorzaakt. In de Ficarystraat in Beuningen worden wilgen vervangen die watermerk ziekte hebben. Dit speelt ook op de Groene Heuvels. In de Jonkerstraat in Weurt en de Koningstraat (ter hoogte van de A50) worden populieren vervangen. Bovengenoemde maatregelen kosten zo'n 400.000 euro.

Zelf onkruid weghalen

DRUTEN - Inwoners die klagen dat hun plantsoen te veel onkruid bevat of dat het gras te hoog staat, mogen dit van de gemeente zelf aanpakken. Op de gemeentelijke website worden de inwoners uitgenodigd om zelf de handen uit de mouwen te steken. Volgens de gemeente kunnen de medewerkers van de groenvoorziening niet overal tegelijk zijn, maar komen alle locaties uiteindelijk aan de beurt. Sinds maart 2016 is het wettelijk verboden om chemische bestrijdingsmiddelen in te zetten tegen onkruid. De gemeente zoekt naar een goede alternatieve methode.

25 / 28

Maas en Waal in beeld

Beachvolleybltoernooi Druten, zaterdag 17 juni 2017. Foto: Reinier Jansen

MAAS EN WAAL - Afgelopen weekend stond het Land van Maas en Waal weer bol van de activiteiten. Hierbij een overzicht in beeld.

Beachvolleybal
In Druten vond op in het centrum zaterdag en zondag de 21 editie plaats van het Beachvolleybaltoernooi. Er waren dit jaar zoveel aanmeldingen, dat de organisatie de poules op zaterdag heeft uitgebreid.

Survivalrun
Zondag was, onder tropische weersomstandigheden, de 22e editie van de Survivalrun in Boven-Leeuwen. Voor de deelnemers waren er op het parcours voldoende mogelijkheden voor verkoeling. Waar deelnemers normaliter in rap tempo over een palletbrug liepen, werd de brug nu gebruikt als springplank voor een verkoelende duik in het water.

Wandeldriedaagse
De Wamelse wandel3daagse op 14, 15 en 16 juni was een groot succes. De opkomst was met 75 deelnemers voor de 3 km tocht, een kleine 50 deelnemers voor de 5 km tocht en 23 deelnemers voor de 10 km goed. Er waren op alle trajecten geen afvallers. De driedaagse werd voor de vierde keer georganiseerd door het VTC Wamel.

Wandeldriedaagse
De Lauwse wandel3daagse op 14, 15 en 16 juni beleefde een zonnige editie. Dagelijks wandelen honderden wandelaars vanaf MFA De Rosmolen in routes van 3, 5, 10 en 15 kilometer in en om Beneden-Leeuwen. Op vrijdag 16 juni worden de wandelaars feestelijk binnengehaald.

Wandelvierdaagse
Dinsdag 13 juni was een historische dag voor Alphen. Die dag werd gestart met een Avondwandelvierdaagse, die voor het eerst in de geschiedenis van het Maasdorp georganiseerd werd. De opkomst was met over de 200 inschrijvingen meer dan goed te noemen. Vanaf Dorpshuis De Hucht werd gestart met afstanden van 3, 5 en 10 kilometer.

Sportolympiade
Afgelopen donderdag 15 juni waren de kunstgrasvelden van DIO'30 het terrein voor de achtste editie van de MAS sportolympiade. Een actieve dag voor leerlingen van de groepen 6 en 7 van basisscholen in de gemeenten Druten en West Maas en Waal door leerlingen van het Pax. in totaal namen 500 leerlingen van 10 basisscholen deel aan het sportevenement.

Scouting Deest
Afgelopen zaterdag beleefde scouting "de Woutergroep" haar 10- jarig jubileum. het jubileum werd gevierd op het terrein naast de blokhut met onder andere een 6 meter hoge klimtoren.

Alde Steeg
Donderdag 15 juni vond de officiële opening van de nieuwbouw van Alde Steeg, onderdeel van zorggroep Maas & Waal, plaats. Er was een braderie en diverse (muzikale) optredens. Na de officiële opening lieten verschillende bewoners een witte duif los.

Rowwen Hèze op vrijdag Oktoberfeesten

De bandleden van Rowwen Hèze. Foto: Rowwen Hèze Foto: Rowwen Hèze

AFFERDEN - De groei van de Maas en Waalse Oktoberfeesten is niet te stuiten. Het traditionele bierfeest, dat op 16 september gehouden wordt, was dit jaar binnen één uur volledig uitverkocht. Als klap op de vuurpijl maakte de organisatie afgelopen weekend bekend dat niemand minder dan Rowwen Hèze dit jaar op vrijdagavond de Afferdense feesttent op zijn kop zal zetten.

Voorgaande jaren stond de vrijdagavond, onder de naam Marquee, bekend als avond voor de jeugd. In één van de drie tenten op het festivalterrein blijft dat feest onder die naam voortbestaan. In de 'Festzelt', zoals de grote tent genoemd wordt, maken de dj's deze avond plaats voor bands met faam. Dat de komst van de Limburgse band Rowwen Hèze menig Maas en Waler als muziek in de oren zal klinken staat vast. Hun muziek, met folk-invloeden van Tex-Mex tot Polka, staat garant voor een spectaculaire feestavond. Aan de Afferdense Nard van Dinteren de eer om in het voorprogramma te staan met zijn tributeband 'Dinteren dût Normaal'. Kaarten kosten 17,50 euro en zijn verkrijgbaar via www.maasenwaalseoktoberfeesten.nl.

Gratis kennismakingslessen De Nieuwe Muziekschool

Leerlingen van De Nieuwe Muziekschool. Foto: Yvonne Verschuren.

DRUTEN - Voor iedereen die erover denkt een instrument te gaan bespelen of zangles te nemen verzorgt De Nieuwe Muziekschool zaterdag 1 juli proeflessen. De lessen zijn gratis en worden gegeven in IKC De Kubus in Druten.

Muziek maken is niet alleen een leuke hobby. Onderzoek heeft aangetoond dat het maken van muziek goed is voor de ontwikkeling van de hersenen.
Iedereen vanaf acht jaar is van harte welkom om volgende week zaterdag een proefles te volgen bij De Nieuwe Muziekschool. Deelnemen is eenvoudig. Belangstellenden kunnen zelf vooraf een instrument uitkiezen en één van de docenten mailen om een tijd af te spreken. Een overzicht van de lessen en docenten van De Nieuwe muziekschool is te vinden op www.denieuwemuziekschool.nl.

Vergadering WMO-raad

DRUTEN - De WMO-raad/Adviesraad Sociaal Domein van de gemeente Druten houdt op 28 juni een plenaire vergadering in 't Trefpunt in Deest. Op de agenda staat onder meer een presentatie van Mariëlle van Swaay over een onderzoek naar de draagkracht en het draagvlak van zorgvragers en hun omgeving in de Oranjebuurt. Daarnaast wordt stilgestaan bij het vertrek van onafhankelijk secretaris Katinka Thomasse, die in haar functie wordt opgevolgd door dagelijks bestuurslid Bert van der Meer. De vergadering begint om 19.30 uur. Toehoorders zijn van harte welkom.

Zwoele Zomeravond Zang

MAASBOMMEL - Zanggroep Charm presenteert op dinsdagavond 4 juli haar jaarlijkse 'Zwoele Zomeravond Zang'. De uitvoering vindt plaats in Ontmoetingscentrum De Hanze aan de Meester van de Venstraat 2 te Maasbommel. Aanvang 20.30 uur. De toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage is welkom.

Zanggroep Charm is een enthousiast koor dat bestaat uit zevenentwintig dames uit Maasbommel en omliggende dorpen. Het repertoire van het koor is heel divers, van pop en rock tot luisterliedjes, gospel- en filmmuziek. Neem voor meer informatie contact op via tel. 0487-56 26 63 (José) of per mail: info@zanggroepcharm.nl. Zie ook: www.zanggroepcharm.nl.

Gezinsfietstocht tijdens Maasfeesten

APPELTERN - Als onderdeel van Maasfeesten Appeltern wordt zondag 9 juli een gezinsfietstocht gehouden. Deelnemers kunnen kiezen uit twee afstanden, 20 en 40 kilometer. De route van de 20 kilometer doorkruist het Land van Maas en Waal, de 40 kilometer doet ook een stukje Noord-Brabant aan. Beide afstanden starten tussen 12.00 en 12.30 uur. Alle deelnemers ontvangen een routebeschrijving, een versnapering voor onderweg en een consumptiemunt voor het middagmatinee van Maasfeesten Appeltern. Bij de finish worden de deelnemers feestelijk onthaald met livemuziek van Pal van den Hoogen en Altèd te Loat. Voor de kinderen staan leuke attracties opgesteld. Inschrijven voor de gezinsfietstocht kan via www.komnaardekern.nl. Het inschrijfgeld bij voorinschrijving bedraagt voor de 20 kilometer 2,50 euro en voor de 40 kilometer 3,50 euro (vanwege de veerpont). Bij daginschrijving bedragen de kosten respectievelijk drie en vier euro. Kinderen tot en met zestien jaar fietsen gratis mee.

Vilt-expositie in De Tuinen

APPELTERN - Onder zeer grote belangstelling is afgelopen weekend de expositie BuitenGewoonVilt in De Tuinen van Appeltern geopend. Voor het eerst in het zesentwintigjarig bestaan van de ViltKontaktGroep, de Nederlandse Viltvereniging, werden 27 kunstwerken in een buitententoonstelling bij elkaar gebracht. De kunstwerken zijn erg gevarieerd: van heel klein tot monumentaal, van felgekleurd tot stemmige natuurtinten en van fragiel tot robuust. De werken zijn gemaakt met zowel alleen vilt als in combinatie met ijzer en/of hout. De expositie is tot en met 31 augustus te bewonderen.

Open Leur viering

LEUR - In de kerk van Leur is zondag 25 juni om 19.00 uur weer een Oecumenische Open-Leurviering. Bij de viering is iedereen welkom, zowel mensen van binnen als buiten de kerken. Het thema is 'Luther', met een pleidooi voor vrijheid in het voetspoor van de bekende monnik Maarten Luther. De viering wordt voorgegaan door prof. dr. Peter Nissen, cultuur- en kerkhistoricus, en wordt muzikaal omlijst door organist Fred Hommersom.

Nat pak

Foto: John van Gelder

De Boven-Leeuwense Survivalrun, zondag 18 juni, was wederom een groot succes. De 650 startplaatsen waren in no-time vergeven. Ook de Kidsrun kon rekenen op een groot aantal deelnemers.