de Maas & Waler

26 april 2017

de Maas & Waler 26 april 2017


Kooikerhuis in de as gelegd

DREUMEL - Afgelopen zaterdag is het kooikerhuis van Roland en Ellen Jagtenberg in vlammen opgegaan. De oorzaak is onbekend.

De eendenkooi en daarmee het kooikerhuis zijn al bijna 50 jaar in het bezit van de familie Jagtenberg. Eind jaren '60 nam de familie de eendenkooi over van Pietje Koolhout-van Dinter. Zij was in die tijd de enige vrouwelijke kooiker in Nederland. Na de overname heeft Henk Jagtenberg, de vader van Roland, het kooikerhuis laten bouwen.

Roland en Ellen hebben het kooikerhuis zoveel mogelijk in originele staat behouden qua aankleding en meubilering. Het huis bevatte een rijke historie met onder andere jachttrofeeën en originele foto's van de eendenkooi en kooiker Pietje. Alles is door de brand verloren gegaan.

Aangestoken
Roland en Ellen vermoeden dat de brand is aangestoken. Zaterdagochtend kwam Roland bij de eendenkooi aan. Op de oprit zag hij een kruiwagen staan met spullen afkomstig uit het kooikerhuis. In eerste instantie ging hij uit van een inbraak. Hij besloot naar huis te rijden om zijn telefoon te halen en de politie te bellen. Terwijl hij terugrijdt, ziet hij plotseling dat het kooikerhuis in brand staat. Hij belt thuis direct 112. De brandweer is snel ter plaatse, maar kon niet voorkomen dat het huis volledig in de as werd gelegd.

Gouden tip
Roland en Ellen loven 1.000 euro uit aan de gouden tip die leidt naar de oorzaak van de brand of naar de dader(s). Ze hopen dat mensen in Maas en Waal zich melden bij de politie indien ze iets verdachts hebben gezien in de nacht van vrijdag op zaterdag in de buurt van de eendenkooi. Uiteraard kunnen tips ook anoniem worden doorgegeven via meldmisdaadanoniem.nl.

Yeeeee Haaaaa

Foto: John van Gelder

Geen koekhappen, zaklopen en spijkerpoepen voor deze cowboys in Dreumel. Tijdens Koningsdag zal er veelvuldig Yee-Haa op het plein klinken vanaf de rodeostier of de schietsalon tijdens de derde editie van Gein op het Plein, wat speciaal voor Koningsdag wordt omgetoverd in Western style. De oranjefans hoeven niet te vrezen. In Dreumel is zeker ook ruimte voor de traditionele fietsenoptocht en de vrijmarkt, in 'oranje style' wel te verstaan. Meer programma's op pagina 9 en 11.

Volleybaltoernooi tijdens Pinksteren

AFFERDEN - Op tweede pinksterdag organiseert volleybalvereniging Blok '69 voor de 32e keer het volleybal-buitentoernooi. Dit gezellige toernooi wordt gehouden op het voetbalveld "De Ringelenberg". Zowel bedrijven, verenigingen en vriendengroepen kunnen meedoen in de klassen: gemengd, beginners en gemengd gevorderden. Er mogen per team minimaal 2 dames en maximaal 2 NeVoBo spelers meedoen. Inschrijven kan tot 22 mei via: volleybalblok69@hotmail.com.

The Weekenders Beachtoernooi

WINSSEN - Volleybalvereniging The Weekenders organiseert op zondag 21 mei voor de 15e keer het Weekenders Beachtoernooi op het plein voor de Paulus in Winssen. Het plein in het hart van Winssen wordt voor dit evenement omgetoverd tot een fantastische zandbak waar met veel enthousiasme op gespeeld gaat worden. Er wordt gespeeld in verschillende klassen: dames, heren, competitie, recreanten en mix. Wil je meedoen geef je dan voor 4 mei op via weekendersbeach@gmail.com.

Inschrijving zesde Boveneinds Boeltje

BOVEN-LEEUWEN - Op zaterdag 3 juni vindt de zesde editie van het Boveneinds Boeltje plaats. Een open toernooi voor doublets, waarvoor iedereen die de jeu de boules sport een warm hart toedraagt zich kan inschrijven. Het toernooi wordt gespeeld op de banen van Le Moulin, die zich bevinden bij kulturhus D'n Dulper in Boven-Leeuwen. Ieder team speelt vier wedstrijden, de eerste wedstrijd start om 10:30 uur. Inschrijven kan via: le.moulin@live.nl of op de dag zelf.

In de bres voor fruitteler

Jos van Wamel en Stan van den Dobbelsteen. Foto: John van Gelder

BOVEN-LEEUWEN - Twee betrokken Maas en Walers, Jos van Wamel en Stan van den Dobbelsteen, zitten op deze foto tussen de prachtige fruitbloesem. Helaas zullen sommige van deze bomen geen vruchten gaan afwerpen dit najaar. Zo'n twee weken geleden hebben vandalen namelijk 320 appelbomen omgezaagd bij fruitbedrijf De Vorstenkamer in Boven-Leeuwen. Een groot deel van de vernielde bomen betrof bomen die op hun top van de productie zaten. De schade bedraagt ruim 40.000 euro.

De fruittelers Geert en Bianca van Aanholt zijn er nog steeds kapot van. Ze hebben geen idee waarom dit hen is aangedaan. Het tweetal is altijd positief ingesteld en is in het dagelijkse leven zeer actief betrokken in de regio, bijvoorbeeld met de Survivalrun, De 8 van Boveneind of het Dijkensport weekend.
Geert en Bianca roepen mensen op om de politie te helpen zoeken naar de daders. Mensen kunnen hun tip, indien gewenst anoniem, doorgeven via telefoonnummer: 0900-8844. Anonieme tips via: 0800 - 7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl.

Maas en Waalse Appeldag
Jos en Stan bezochten het fruitbedrijf om te bekijken hoe ze de familie konden helpen. Al snel werd het idee geboren van de Maas en Waalse Appeldag. Deze dag staat in het teken van geld inzamelen voor familie Van Aanholt, maar ook voor de promotie van het Maas en Waalse fruit, in dit geval de Maas en Waalse appel. De Maas en Waalse Appeldag is op zaterdag 13 mei. Dan worden er op het Dorpsplein in Beneden-Leeuwen en op de Markt in Druten zakken appels verkocht van 2 kilo. De zakken kosten 3 euro per stuk.

Samen staan we sterk
Diverse organisaties hebben inmiddels hun medewerking toegezegd om een bijdrage te leveren aan de Maas en Waalse Appeldag. Zo gaan leden van de Heerensociëteit Lauwe meehelpen met de verkoop van de appels. Leden van orkest Die Reifholzkapelle gaan zaterdag 13 mei in Boven-Leeuwen van deur tot deur appels verkopen. Ook hebben een aantal Maas en Waalse bedrijven toegezegd hun medewerkers die week op een zak appels te trakteren. Bezoekers aan de Lentefair, dat plaatsvindt op 13 en 14 mei in Appeltern, kunnen bij de uitgang een zak appels kopen. De Tuinen van Appeltern neemt een grote hoeveelheid appels af om in datzelfde weekend appels uit te delen aan alle bezoekers van het tuinispiratiepark. Bij Carwash Druten worden zaterdag 13 mei appels verkocht. Daarnaast zal van elke gewassen auto die dag 1 euro gedoneerd worden.

Help mee
Wil je ook een bijdrage leveren als vereniging, bedrijf of persoon? Neem dan contact op via: Facebook/Maas en Waalse appeldag of: maasenwaalseappeldag@gmail.com.

Vroeghulptraject voor kinderen in Druten

Door Piet Zeeuwen

DRUTEN - Integrale vroeghulp is er voor kinderen met meervoudige complexe vragen in de leeftijd van 0 tot 7 jaar. Vóór de grote veranderingen in de zorg werkte er in de gemeente Druten een trajectbegeleider vanuit Stichting MEE Gelderse Poort. Door de veranderingen in ze zorg werd de gemeente verantwoordelijk voor de jeugdzorg. En daar zit een probleem: het Drutense sociale team heeft geen trajectbegeleider Integrale Vroeghulp meer die ingezet kan worden.

Daardoor moest de jeugdarts aan de bel trekken. Omdat ze problemen met kinderen niet meer kon wegzetten bij het sociale team. Zij zag zich genoodzaakt door te verwijzen naar duurdere vormen van zorg. Het gaat volgens haar om tientallen kinderen die baat hebben bij het inzetten van Integrale Vroeghulp.

Integrale aanpak
Druten is bezig een integrale aanpak te realiseren. Tot die tijd gaat men de druk op de doorverwijzing naar zwaardere gespecialiseerde ondersteuning verlagen door tien trajecten in te kopen bij MEE Gelderse Poort. 'Hierdoor bieden wij, zolang we nog bezig zijn met het ontwikkelen van een integrale aanpak, de juiste zorg aan kinderen met meervoudige complexe vragen', aldus het college.

Megastore wil filiaal niet splitsen

BEUNINGEN - Megastore Van Cranenbroek houdt vast aan de oorspronkelijke plannen voor een grote vestiging op het Bull-terrein aan de Van Heemstraweg in Beuningen. Dat blijkt uit een recente brief van het bedrijf aan de Beuningse gemeenteraad. Een opsplitsing in twee gedeelten, zoals B&W voorstelde, ziet Van Cranenbroek echter totaal niet zitten, zo blijkt uit de brief. Van Cranenbroek gaat er vanuit dat de gemeenteraad alles in het werk zal stellen om het plan van één groot filiaal op het Bull-terrein mogelijk te maken. Volgens de megastore zou dit ook volkomen in lijn zijn met de motie daarover, die de gemeenteraad reeds in 2015 heeft aangenomen.

Dode en gewonden bij ongeval

HORSSEN - Bij een ongeluk op de N322 bij Horssen is afgelopen zaterdag een 59-jarige Ewijker om het leven gekomen. Drie andere betrokkenen, waaronder de 15- en 19-jarige zoon van het slachtoffer en een 65-jarige man uit Ewijk, raakten gewond. Het ongeluk gebeurde rond 13.20 uur.

Oevergeul bij Maasbommel afgerond

MAASBOMMEL - Woensdag 19 april werd de oevergeul bij Maasbommel opgeleverd. Samen met de omwonenden en andere betrokken partijen werd tijdens een kleinschalige bijeenkomst stilgestaan bij de oplevering van de heringerichte uiterwaard. Riviergebonden planten en dieren zijn hiermee weer een flink stuk leefgebied langs de Maas rijker. Wandelaars kunnen hier naar hartenlust rondwandelen en uitrusten op een van de zitstenen die zijn neergelegd. Omdat het gebied op de eerste plaats de functie van riviernatuurgebied heeft, zijn er geen wandelpaden aangelegd; alleen ter hoogte van de veerstoep is een kort verhard paadje tot aan de kop van de geul gemaakt. De S-vormige geul is circa 650 meter lang en 100 meter breed, met een diepte die varieert van enkele decimeters achter de twee langgerekte eilanden in de geul tot 2,5 meter in het diepste deel in het midden.

Minima horen erbij

WEST MAAS EN WAAL – Het minimabeleid van de gemeente West Maas en Waal ondergaat een aanzienlijke opwaardering. De laatste aanpassingen dateren van 2015, in de vaststelling van de toenmalige kadernota Minimabeleid. Zo is er een evaluatie geweest van de waardebonnenactie en is de financiële steun voor chronische zieken bijgesteld. Daarnaast is er extra geld beschikbaar gekomen voor de strijd tegen armoede onder gezinnen met kinderen. Deze en andere veranderingen worden nu in een nieuwe beleidsnota aangepast. Een belangrijke component van het minimabeleid is de zogeheten Meedoenregeling, om te voorkomen dat gezinnen met een laag inkomen buiten de boot dreigen te vallen. Deze aanpassingen in de nieuwe beleidsnota zijn bedoeld voor gezinnen met een inkomen tot maximaal 110% van de bijstandsnorm.

Benjamin Bogart wint DJ-contest

BEUNINGEN - De Beuningse dj Benjamin Bogart (12) is door FRIS uitgeroepen tot FRIS-dj van Nederland. Hij won de DJ-wedstrijd vanwege zijn aanstekelijke energie en uitstekende vaardigheden. De jonge Beuningenaar gaat naar het Mondial College en krijgt daarnaast les op een dj-school. In zijn vrije tijd geeft hij regelmatig optredens. Eerder was hij al eens te gast bij Rob Stenders op Radio 3FM.

Zorgverlener op het matje

WEST MAAS EN WAAL - Met terugkerende regelmaat ontvangt de gemeente West Maas en Waal klachten over zorgverlener Axxicom. Het betreft hier de uitvoering van huishoudelijke hulp in het kader van de WMO. Volgens wethouder Van Swam gaan de klachten over het feit dat er onvoldoende uitvoering gegeven wordt aan het noodzakelijk aantal uren hulp. Klachten worden samengevat als 'het gevoel dat je niet voldoende krijgt wat je nodig hebt en wat is afgesproken'. Er zijn al eerder gesprekken geweest met Axxicom over dit onderwerp, maar tot nu toe zonder resultaat. Binnenkort spreekt Van Swam voor de laatste maal de zorgverlener aan alvorens bestuurlijk te reageren.

Paulien Degen. Foto: Maik Jansen

Door Ruben Schiks

In de rubriek 'de Maas & Waler dat ben ik' maken we wekelijks kennis met een inwoner van deze regio. Wie zijn ze, wat doen ze en waarom wonen ze hier. Maar ook, wat zouden ze graag toevoegen aan de regio? En aan welke plek hebben zij bijzondere herinneringen? Het resultaat, bijzondere portretten van gewone mensen met een eigen verhaal.

Naam:                Paulien Degen
Leeftijd:                60
Woonplaats:        Puiflijk

Aan de rand van Puiflijk schuilt, achter een weelderige bomenpartij, de karakteristieke boerderij Laag Vliervoet. Het domein van Paulien Degen en haar man Jos Dekkers. Ooit maakte de honderd jaar oude woning, samen met de tegenovergelegen boerderij, onderdeel uit van het perceel De Vliervoeten, dat thans gescheiden wordt door de Noord-Zuidweg. 'Mijn man en ik zijn de derde generatie Dekkers die in deze boerderij op De Vliervoeten woont', vertelt de trotse eigenaresse.

De Ouwe Deeg
Paulien zelf is een geboren Ewijkse. 'Het stamhuis van mijn familie, De Ouwe Deeg, is nog steeds bij velen welbekend', vertelt ze daarover. 'Mijn opa en oma begonnen er, nadat zij zich in de jaren '30 van de vorige eeuw in Maas en Waal vestigden, een café annex bakkerij én boerderij. Ik kijk met een fijn gevoel terug op mijn jeugd, die zich voornamelijk afspeelde aan de oevers van de Waal. Daar, bij de dijk, nam mijn moeder ons, en de kinderen uit de buurt vaak mee uit wandelen. Heerlijk vond ik dat.'

Rozenhoedje
'Als jongste van een katholiek gezin van 9 kinderen herinner ik me ook nog als de dag van gisteren het bidden van het Rozenhoedje. Dat doet bij generatiegenoten vast een belletje rinkelen', grapt ze. 'In mei, van oorsprong de Mariamaand, baden wij na het eten altijd het Rozenhoedje, zo noemden ze dat. Een gebed met een rozenkrans', licht ze toe. 'Toen ik ouder werd volgde ik in het Ewijkse verpleeghuis Waelwick een opleiding tot ziekenverzorgende. Na een vervolgstudie educatieve arbeid aan de Kopse Hof in Nijmegen werkte ik uiteindelijk 13 jaar bij Waelwick als praktijkbegeleider.'

Eigen stempel
'Toen Jos' vader in 1982 veel te vroeg kwam te overlijden, maakten we de keuze om de pluimveehouderij van zijn ouders over te nemen', vertelt Paulien. 'Daarmee werden wij, met onze kinderen Milou en Jos jr., de derde generatie bewoners van het huis dat zijn grootvader in 1920 bouwde. In het begin ben je daar niet zo mee bezig, maar later beseften we ons temeer dat zoiets heel bijzonder is. Het is ook leuk om te zien hoe elk gezin binnen de familie zijn eigen stempel drukte op de boerderij. Jos' opa zat in het fruit, zijn vader hield pluimvee en wij gaven het erf, nadat we in 2011 stopten met ons agrarisch bedrijf, een toeristische bestemming.'

Levenswerk
Sinds er nog slechts een aantal kippen en schapen over hun land scharrelen, hebben Paulien en haar man meer tijd voor hun gemeenschappelijke passie: historische bouwmaterialen en brocante. Die liefde voor nostalgische spullen uit zich tot in de kleinste details. 'In de afgelopen jaren brachten we onze boerderij helemaal terug in de stijl van begin twintigste eeuw', vertelt Paulien bevlogen. 'We reizen stad en land af voor originele materialen. Zo vind je in onze woning authentiek schakelmateriaal, nostalgisch hang- en sluitwerk, meubels uit vervlogen tijden en originele tegelvloeren.' Die laatste werden door de Batenburgse gebroeders Strik op traditionele wijze geklopt. Het levenswerk van Paulien en haar man mag dan ook met recht indrukwekkend genoemd worden.

De Knechtenkamer
De liefhebberij van de twee vertaalt zich ook in de Bed&Breakfast die zij sinds een aantal jaren runnen. 'Op de plek waar de knecht vroeger sliep, op de 'hilde' boven de koeien, creëerden we een eerste gastenverblijf genaamd: De Knechtenkamer. Later volgde een tweede kamer: De Hofstee.' De markante verblijven, compleet uitgerust met kakdoos en bedstee, geven eveneens blijk van Pauliens gedrevenheid. Regelmatig is er zelfs belangstelling van buitenlandse media voor het bijzondere onderkomen. 'Zo staat er binnenkort een reportage over onze B&B in een Duits én Frans/Italiaans magazine'.

Brocante Erffair
Omdat Paulien en haar man het belangrijk vinden om als toeristische ondernemers een steentje bij te dragen aan het bruisende karakter van de streek, organiseren zij dit jaar voor de tweede maal een Brocante Erffair, op zondag 11 juni 2017. 'Zo kunnen wij mensen laten delen in onze passie en geven we tegelijkertijd iets terug aan onze omgeving.'

Column

Roodkapje

Ik ben geboren onder het bewind van Juliana, dochter Beatrix volgde haar in 1980 op en gaf 33 jaar later de scepter door aan Willem-Alexander. Voor geen van de drie vorsten liep of loop ik warm, de naderende Koningsdag zegt mij niets. Sterker nog: ik zie er tegenop en zet die dag geen stap buiten de deur.

Ja, ik ben een uitgesproken republikein, maar dat heeft er eigenlijk niets mee te maken. Ik heb een versierdefietsenoptochttrauma. Dat heb ik te danken aan mijn zes zussen. Ik zal het uitleggen.

Koninginnedag was altijd een ramp voor me. Vanaf dat ik me kan herinneren heb ik een hardgrondige hekel aan stompzinnige spelletjes als koekhappen, zaklopen en spijkerpoepen. Ze etaleren mijn onhandigheid, het complete gebrek aan coördinatie tussen hersenen en ledematen.

Als het daarbij was gebleven had ik er overheen kunnen groeien en morgen met een door mij en oranje crêpepapier versierde vriendin vrolijk oranjebitter kunnen drinken op het Oranjeplein. Maar dat red ik niet. Ik blijf in bed op Koningsdag.

Dat heb ik te danken aan mijn zussen. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen.

In de vroege ochtend van 30 april 1957 versierde mijn vader mijn fiets voor de feestelijke optocht langs het bordes van het gemeentehuis. Blij volgde ik zijn grote handen die voorzichtig papieren slingers rond het frame wikkelden.

Toen kwamen mijn zes zussen ginnegappend naar buiten. Met een doos vol kleding. "We gaan je schminken en aankleden als roodkapje", zeiden ze. "Dan win je vast een prijs." Ik was overdonderd, niet in staat te protesteren. Een kwartier later fietste ik in een kort jurkje met een rood kapje op en rood geschminkte wangen door het dorp.

Ik zag mensen vertederd kijken. Bij het gemeenthuis stonden mijn klasgenootjes. Die staarden me eerst stomverbaasd aan. Hun onderkaken zakten op hun borst, hun ogen werden groot. Kort daarna begonnen ze te brullen van het lachen. Ze wezen naar me en de grootste schlemiel van de klas riep: "Basje is een meisje geworden. Basje is een meisje!"

De hele klas nam de kreet over, omstanders volgden en al gauw was het 'Leve de koningin' vervangen door 'Basje is een meisje'. Tenminste, zo herinner ik het mij. Huilend fietste ik naar huis, zonder wat te zeggen ging ik naar bed, ontroostbaar.

De volgende dag ging ik met lood in de schoenen naar school. "Waar was je nou", vroeg de onderwijzer en grijnsde gemeen. "Je had een prijs gewonnen. Een naaimandje." De klas bulderde.

Omdat mijn zussen onvervangbaar zijn heb ik ze vergeven en die onderwijzer is dood. Maar Oranjefeesten kan ik nog steeds niet aan.

Sponsorloop succes

Foto: Els Bouman Foto: Els Bouman

WAMEL - De kinderen van basisscholen De Laak en De Kom hebben zich tijdens de paasactie ingezet voor een goed doel.

Er is dit jaar gekozen om een bijzonder project in India steunen: en gezinsvervangend tehuis voor kinderen met een beperking.

Om zoveel mogelijk geld bij elkaar te krijgen, is er onder andere een sponsorloop georganiseerd door de scholen. Hiermee hebben de leerlingen een bedrag opgehaald van bijna 2.500 euro.

Cheque
De voorzitter van Stichting Kerala, Theo Sijbers, nam de cheque zichtbaar tevreden in ontvangst. Met een totaalbedrag van 2.475,90 euro kunnen vele noodzakelijke voorzieningen gerealiseerd worden.

Alzheimercafé Maas en Waal

DRUTEN - Op maandag 1 mei is er weer Alzheimercafé Maas en Waal. Dan vertelt Monique van de Geijn, wijkverplegende in Druten, meer over de dagelijkse zorg voor mensen met dementie. Wat is het belang van goede dagelijkse zorg? Welke moeilijkheden komen mensen met dementie tegen in de dagelijkse zorg en wat vinden mantelzorgers belangrijk of juist moeilijk. Is de zorg voor de mensen met dementie standaard of is een individuele aanpak belangrijk en zijn er speciale aandachtspunten? U als mantelzorger bent op deze avond natuurlijk in de gelegenheid om uw problemen of vragen met betrekking tot de zorg van uw naaste naar voren te brengen.

Het Alzheimercafé vindt plaats in Mamre aan de Kattenburg 59 in Druten. Vanaf 19.00 uur staat koffie en thee klaar. De avond start om 19.30 uur en duurt tot 21.30 uur. Na afloop is er gelegenheid om nog wat te drinken en na te praten.

Bel voor vragen met mevr. J. Reulen via: 0487 510126.

Seizoensafsluiting Smulpapenclub

Foto: Robert Henzen Foto: Robert Henzen

NIJMEGEN - De Smulpapenclub, een groep scholieren uit Maas en Waal, die kennis en kunde hebben opgebouwd op het gebied van eten en drinken, hebben hun ouders en de begeleiders van het Tech-Lokaal, verwend met een mooi drie gangen menu.

De 13 leerlingen uit groep 7 en 8 van basisscholen in Maas en Waal hebben, samen met MBO leerlingen sector horeca van het ROC Nijmegen, hun opgebouwde kwaliteiten op het gebied van koken, bakken en gastheerschap, getoond aan hun ouders en 'vakgenoten'. Met name de trotse ouders waren laaiend enthousiast over het eindresultaat.
Workshops
De 13 smulpapen hebben vanaf november 2016 middels workshops in het Tech-Lokaal en daarna als 'gastmedewerkers' in 6 restaurants in Maas en Waal, hun talenten kunnen uitbouwen. In elk bedrijf werden zij ingewijd in de keuken of restaurant van het bedrijf en hebben onder leiding van de chefs, voorgerechten en hoofdgerechten gekookt, nagerechten gebakken en de gastheerschapsformule aangeleerd.

Het Tech-Lokaal is een initiatief van Stichting Meerwaarde Maas en Waal. In het Tech-Lokaal brengen scholen een educatief dagdeel door.

We delen lief en leed

Sophie Vlaspoel. Foto: Ger Loeffen

Door Willeke Guelen

In de serie Dit is Beuningen vertellen inwoners van Beuningen, Weurt, Ewijk en Winssen over hun favoriete plek in de gemeente.

Deze week:        Sophie Vlaspoel
Locatie:                Sportzaal in
                Kloosterhof Weurt

'De nieuwe Kloosterhof is prachtig geworden, maar favoriet is toch wel de sportzaal. Met die Mondriaan-achtige wandbekleding. Echt heel mooi.

Bewegingslessen
Bijna vanaf het moment dat ik – als geboren Limburgse – in Weurt kwam wonen geef ik bewegingsles aan vrouwen. Op het moment zijn er drie groepen met in totaal 40 deelneemsters. Lekker bewegen op muziek, dat doet iedereen goed.'

Begonnen in 1980
'Het is allemaal begonnen in 1980 in een zaaltje van het dorpshuis. Nog zonder muziek, dat kwam er pas in de jaren '90 bij. Nu is het niet meer weg te denken. Later zijn er bewegingsgroepen voor kleuters bijgekomen. Ik heb er enorm van genoten om met die driejarigen te dansen en te klimmen en te klauteren. En de kinderen hebben niet alleen plezier, ze leren er ook veel van.'

Ontspannen sfeer
'Sport is altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest. Ik rolde eigenlijk vanzelf in het lesgeven. Als kind was ik al snel het hulpje van de juf en later kreeg ik eigen groepen.

Lief en leed
In de Kloosterhof hangt een ontspannen sfeer. Je hoeft geen mooi pakje aan te hebben. Wel hebben we in de loop der jaren een fijne onderlinge band opgebouwd.
We delen lief en leed en dat is heel waardevol.'
Kleinkinderen
'Binnenkort ga ik stoppen met de kleutergroepen. Niet omdat ik het niet meer leuk vind hoor, maar ik wil graag op mijn jongste kleinkind gaan passen. Natuurlijk ga ik niet zomaar weg. Op 19 mei organiseren we samen met de turnsters een afscheidsshow waaraan 55 kinderen meedoen in de Kloosterhof. Het begint om 17.30 uur en de entree is gratis. Dat wordt een hele vrolijke happening voor jong en oud.'

Favoriete plek
Heeft u ook een favoriete plek binnen de gemeente Beuningen? Stuur dan een mailtje naar info@ditisbeuningen.nl of reageer op dit bericht.

Alle eerdere edities van Dit is Beuningen zijn ook terug te vinden op de website: www.demaasenwaler.nl.

Column

Verkeerde verbeteringen

Politiek is een draaimolen vol stokpaardjes en handige politici wachten net zolang tot ze hun persoonlijke paardje op kunnen voeren als langgekoesterde wens van de gehele bevolking. Zo ook in Druten waar de lokalo's van Kernachtig Druten weer lekker bezig zijn.

Ze zetten zich in voor "verkeersverbeteringen" rond de best wel smalle Hogestraat. Wat wethouder Lepoutre betreft moet de straat daarom "verkeersluw" worden... Hij vergeet gemakshalve te melden dat veel kiezers van z'n partij in datzelfde gebied wonen. Dat maakt "verkeersluw" wat eigenaardig, zeker als je weet dat de meeste mensen zo aan hun bolide gehecht zijn dat ze 'm nog op de rug zouden nemen tijdens het shoppen.

De echte oplossing is de straat deels autovrij maken. Dat was ook de suggestie van oppositiepartij Sociaal Maas en Waal. Maar, zoals bekend heeft de wethouder een meetbare afkeer jegens tegenspraak en laat dat nou net de rol zijn van de oppositie. Daarom torpedeerde hij het voorstel al door op voorhand te stellen dat hij het er niet eens mee was. Het was immers niet "de opdracht van de raad". Je zou denken dat de enige opdracht van een gemeenteraad is alle voorstellen te horen en daar op democratische wijze de beste uit te kiezen.

Gelukkig zorgde burgemeester van Riswijk er voor dat de boel niet helemaal afzakte naar Noord Koreaans niveau toen hij stelling nam tijdens een discussie over een bushalte uit dat zelfde plan. Toen de raad overwoog het gesprek naar de achterkamertjes te verplaatsen, trok de burgervader aan de rem.

Of, in z'n eigen woorden: "We hoeven niet te schorsen want dan gaat u het daar elkaar vertellen en we willen het aan deze tafel horen". Zo, die zat. Desondanks werd het debat nooit een debat en als er in 2018 niks fundamenteel verandert in deze gemeenteraad dan blijft dat ook zo.
Net als de grote hoeveelheid auto's die over de Hogestraat dendert.

Dhr. E. van Wijk

Nieuwe locatie weggeefkast

WEURT - De weggeefkast in Weurt stond voorheen in de Kloostertuin, maar is sinds een paar weken verplaatst naar de Kloosterhof, Kapittelweg 2a in Weurt. Het idee achter de weggeefkast is dat mensen er voorwerpen in kunnen zetten, waar iemand anders blij van wordt. In Gelderland staan al 82 kasten.

9 / 22

Maas en Waal decor voor korte film Avondland

Afgelopen dinsdag maakten cast en crew dinsdag opnames gemaakt bij een woning in Altforst. Foto: John van Gelder

Door Ruben Schiks

MAAS EN WAAL - Op diverse plekken in onze streek vinden momenteel opnames plaats voor de korte film Avondland, naar een verhaal van de jonge producent Nico van den Brink. De film brengt niet alleen het Maas en Waalse landschap, maar ook het dialect én enkele inwoners in beeld.

Avondland vertelt het verhaal van de 18-jarige Jorg, een zoon van een stierenhouder, die samen met zijn vriendengroep een weg tracht te vinden in het bestaan der volwassenen. Daarbij komen ze in botsing met de Marokkaanse Mahmoud en diens vrienden. Pijnlijk duidelijk wordt hoe ver de jongvolwassenen van elkaar af blijken te staan.
De sferische film brengt thema's als veranderingen en integratie, en alle uitdagingen die daarbij horen, op treffende wijze in beeld.

One Night Stand
Het verhaal werd samen met vijf andere scenario's uit vele inzendingen gekozen, in het kader van het project One Night Stand. Een jaarlijks terugkerende samenwerking tussen NTR, VARA en de VPRO, ondersteund door het Nederlands Fimfonds. NPO fonds en CoBo, gericht op de ontwikkeling en stimulering van van jonge filmmakers.
Reflectie op jeugd
Hoewel de film niet altijd een waarheidsgetrouw beeld neerzet van het leven van Maas en Waalse jongeren, vormt Avondland evenwel een reflectie op de jeugd van de maker. Van den Brink, zelf opgegroeid in Appeltern, schreef dan ook enkele streekeigen kernmerken in het verhaal. Zo zien kijkers hoe een lokale discotheek heropent als trouwlocatie. Geïnspireerd op de daadwerkelijke gebeurtenissen rondom De Kikvorsch.

Opnamelocaties
De voormalige discotheek aan de Sluissewal in Altforst is dan ook één van de opnamelocaties, net als een huis in het dorp. Verder komen de dijken en het polderlandschap in onder meer Horssen, Appeltern en Wamel aan bod. Een andere belangrijke set is een boerderij in Puiflijk, waar de hoofdpersoon in het verhaal woont.
Lokale acteurs
Extra bijzonder is dat deze rol gespeeld wordt door de negentienjarige Maasbommelnaar Bas Vuister. Op zoek naar filmlocaties in zijn woonplaats werd hij door de makers van de film gescout. Eenmaal door hen gevraagd besloot hij om mee te doen. 'Nieuwe uitdagingen ga ik nooit uit de weg en ik besloot daarom om mee te doen aan de film Avondland', vertelt hij vastberaden.

Tentoonstelling 'Maas en Waal, in de 20e eeuw van armoede naar welvaart' in museum De Tuut

Foto: Stoomgemaal De Tuut

Museum De Tuut in Appeltern start zaterdag 29 april het museumseizoen met de officiële opening van de tentoonstelling: "Maas en Waal, in de 20e eeuw van armoede naar welvaart".

Op zes panelen met teksten, kaarten en veel afbeeldingen wordt getoond hoe het land van Maas en Waal van diepe armoede tot welvaart kwam, dankzij de stoomgemalen, de verbrandingsmotoren en grote ingrepen in de waterhuishouding van het Land van Maas en Waal.

Aan de orde komen de armoede in de vorige eeuwen, de scheiding van de Maas en de Waal, de komst van de stoomgemalen, de overstroming van 1926 en uiteindelijk de ruilverkaveling in de tweede helft van de 20e eeuw.

Foto: Stoomgemaal De Tuut
Foto: Stoomgemaal De Tuut

Zie voor details over de openingstijden http://www.de-tuut.nl of telefonisch via 0487-541156.

Henny Driessen exposeert

BENEDEN-LEEUWEN - Kunstenares Henny Driessen uit Beneden-Leeuwen exposeert nog tot en met 1 mei in Museum Tweestromenland. Er zijn vele mogelijkheden om creativiteit tot uiting te brengen, dit laat Henny Driessen zien in haar expositie in Museum Tweestromenland. Daar exposeert zij met schilderkunst, boetseerwerk, hergebruik materialen en schilderijtjes met een knipoog: 'De ScharrelHENN'. Het museum is open op woensdag, zaterdag en zondag van 13.30-17.00 uur. Entree voor de wisselexpositie bedraagt 2 euro. Bezoek aan het gehele museum kost 5 euro.

Nieuwe tentoonstelling in De Tuut

APPELTERN - Museum De Tuut in Appeltern start zaterdag 29 april het museumseizoen met de officiële opening van de tentoonstelling: "Maas en Waal, in de 20e eeuw van armoede naar welvaart". Op zes panelen met teksten, kaarten en veel afbeeldingen wordt getoond hoe het Land van Maas en Waal van diepe armoede tot welvaart kwam, dankzij de stoomgemalen, de verbrandingsmotoren en grote ingrepen in de waterhuishouding van het Land van Maas en Waal. Aan de orde komt o.a. ook de overstroming van 1926 en de ruilverkaveling. Voor meer informatie zie: www.de-tuut.nl of tel. 0487-541156.

Expositie Save-Safe

WINSSEN - Onder de titel Save-Safe maakte Gijs Verschoor twee betekenisvolle installaties voor het Dijkmagazijn Winssen. Gijs Verschoor (1952) is geïnteresseerd in mondiale gebeurtenissen en hij verbaasd zich er over dat, in weerwil van de heftigheid van die gebeurtenissen, deze toch nauwelijks invloed hebben op zijn persoonlijk leven en dat van anderen in zijn omgeving. De materialen waar Gijs Verschoor gebruik van maakt zijn zeer divers, onder andere gips-klei-hout-metaal. De expositie is te bezichtigen in het Dijkmagazijn Winssen aan de Dijk 27 in Winssen, op alle zondagen in mei van 13.00 tot 17.00 uur. De entree is gratis.

Expositie Cor Litjens

BENEDEN-LEEUWEN - Cor Litjens vervaardigt beelden. Grote monumentale sculpturen en kleine gedetailleerde plastieken. Karakteristiek voor het werk is het gebruik van elementen en vormen uit het landschap en de monumentale architectuur. Soms zijn deze elementen en vormen nog slechts abstract herkenbaar, losgemaakt uit hun oorspronkelijke omgeving. Soms ook zijn zij heel concreet uitgewerkt tot figuratieve beelden. Van 3 mei tot 19 juni exposeert hij zijn werk in Museum Tweestromenland, tijdens openingstijden. Entree voor de wisselexpositie is 2 euro. Bezoek aan het gehele museum kost 5 euro.

De kracht van het persoonlijke verhaal 4

Familieleden bij graf van gevallene op de Grebbeberg eind mei 1940. Foto: archief 4 Mei Comité Druten.

Namens het 4 Mei Comité Druten,
Wil van den Dobbelsteen

In samenwerking met het 4 Mei Comité Druten publiceert de Maas&Waler deze maand wekelijks een artikel over de aanloop naar de dodenherdenking op 4 mei. Vandaag het vierde deel, over de inval van het Duitse leger in Maas en Waal.

Op 10 mei 1940 valt, in de vroege ochtend om 03.45 uur, het Uur van de waarheid. Drommen vliegtuigen komen over en is de plotselinge inval van het Duitse leger op het Nederlandse grondgebied begonnen. Onder codenaam "Fall Gelb" valt het Duitse leger Nederland binnen om het aanvalsplan op Nederland en België vorm te geven. Dit met als hoofddoel, via het noorden (Nederland en België), Frankrijk binnen te vallen.

In Nederland ging het er in eerste instantie om een doorbraak te forceren van De Grebbelinie, waar Nederlandse troepen in allerijl naartoe werden gedirigeerd. Ze verlieten de met moeite opgeworpen Maas-Waalstelling om "De Tegenstoot" uit te kunnen voeren tegen de, beter uitgeruste en in grotere aantallen aanwezige, Duitse aanvallers.

Het gevolg was een vier dagen durende evacuatie van de burgerbevolking uit het Land van Maas en Waal. De evacuatie ging met behulp van schepen over de Maas en de Waal, terwijl de gevechtshandelingen zich regionaal gezien voornamelijk afspeelden op en rond De Grebbeberg tussen 10 en 14 mei 1940.

In deze dagen werden er in Maas en Waal wel vijandelijke vliegtuigen neergeschoten, maar achteraf bleek dat dit uiteindelijk niet heeft bijgedragen aan het stopzetten van de vijand. Dezelfde vijand kwam op 14 mei 1940 met een ultimatum om onder andere Rotterdam nadrukkelijk te bombarderen als niet tot capitulatie werd overgegaan.

De capitulatie volgde. Zo ook voor het 42e Regiment Infanterie, wat tijdens de mobilisatieperiode in Maas en Waal was gelegerd en haar voorbereidingen op het treffen met de vijand had getroffen. De bezetting volgde waarbij de dagelijkse gang van zaken aanvankelijk bij het oude bleef tot in augustus 1941 het openbaar bestuur 'gelijk werd geschakeld' en op nazi-leest geschoeid. Alle bestuurlijke macht kwam bij de burgemeester.

Volgende week het vervolg

Herdenkingen

Op donderdag 4 mei zullen op diverse plaatsen herdenkingen plaatsvinden. Bijgaand een overzicht zoals op dit moment bij de redactie bekend:

Boven-Leeuwen
Om 19.00 uur start de herdenking in de R.K. St. Willibrorduskerk. Rond 19.45 uur wordt in stille tocht naar het monument gelopen op de hoek van de Molenstraat en Pastoor Schoenmakerstraat.

Druten
De herdenking gaat om 19.00 uur van start in de H.H. Ewaldenkerk, waarna gezamenlijk wordt gelopen naar het Ambtshuisplein. Om 20.00 uur is de herdenking bij het oorlogsmonument.

Ewijk
Voor de vijfde keer vindt de herdenking plaats bij het oorlogsmonument voor de RK kerk. De herdenking begint om 14.30 uur op het kerkplein aan de Julianastraat en is voor iedereen toegankelijk.

Horssen
In stille optocht wordt om 19.00 uur vertrokken vanaf het dorpshuis naar de Protestantse Kerk. Vervolgens worden op het protestante kerkhof bloemen gelegd bij de graven van de omgekomen soldaten. Daarna volgt de twee minuten stilte bij het Luske monument.

Maasbommel
De herdenking begint met een dienst in de H. Lambertus kerk om 19.00 uur. Na de kerkdienst gaat de stille tocht naar het oorlogsmonument nabij het Pleinstraatje.

Bevrijdingsfeest Dreumel

DREUMEL - Op 5 mei bruist het Dreumelse weiland en komt Bato's Erf weer tot leven. Het bevrijdingsfeest in Dreumel duurt van 12.00 tot 18.00 uur. Er is een broodjesdropping, allerlei kinderactiviteiten en parachutist "the Candy Bomber". Op de locatie waar vroeger de steenfabriek stond maken kunstenaars een echte kuiloven, zoals deze al in de oertijd werd gebruikt.

In deze oven bakken Ad Arma, Willem Steenbeek en Joris Baudoin met hun team diverse klei objecten. Heb je zelf ook nog objecten die je wilt laten afbakken, lever deze dan voor 4 mei "ovenklaar" in, bij het bezoekerscentrum de Grote Rivieren te Heerewaarden.

Neem je picknickmand en kleedje mee. Om 13.30 uur worden er broodjes gedropt vanuit een vliegtuig op het naastgelegen weiland, "Dreumel Dropzone". Beleg is te verkrijgen in diverse kraampjes, onder andere van Oranjecomité Dreumel. Iets voor half 5 springt een parachutist uit het vliegtuig met een vlag en een extra verrassing "The Candy Bomber" (snoep voor de kinderen). Ook het Dijkmagazijn Dreumel dat verderop langs de route ligt is geopend. Er is een expositie over de oorlog en een nostalgische kruidenierswinkel. En je kunt er gezellig een kopje koffie drinken.

De toegang tot het bevrijdingsevenement is gratis. Kijk voor meer informatie op: www.tourdewaal.nl.

Sportief genieten tijdens Trailrun in Boveneind

Natuur met contrasten, diversiteit en genieten van de omgeving staan centraal tijdens 'De 8 van Boveneind'. Foto: Willem van den Akker

Door Anton Janssen

BOVEN-LEEUWEN - De Trailrun is op zaterdagmiddag 13 mei voor de vierde keer onderdeel van het hardloopevenement 'De 8 van Boveneind'. De organisatie wil met die Trailrun de aantrekkelijkheid van haar evenement vergroten en beoogt vooral veel sportieve deelnemers naar de start te halen.

De Trailrun vraagt veel van de deelnemers: de loop, naar keuze tien of twintig kilometer of voor de jeugd tot en met 16 jaar ook 2,5 kilometer. De Trailrun gaat door boomgaarden en uiterwaarden, over onverharde wegen en paden en doet ook het strand langs de Waal aan. Het parcours doet een aanslag op de conditie van de lopers. Maar, daar staat veel moois tegenover: de uitdaging van het lopen gaat hand in hand met het genieten van fraaie natuur.

Ingo van Oijen en Maarten van Eldijk van de stichting De 8 van Boveneind hopen veel belangstellenden voor dit onderdeel aan de start op het Dulperplein te begroeten: 'Het brengt de actievelingen een spectaculaire sportieve bezigheid. De start van de Trailrun is vijf minuten na die van de reguliere hardloop. Dat is niet storend want de parcoursen van hardloop en Trailrun bijten elkaar niet. Ze gaan een afwijkende richting op.'

De Trailrun is in 2014 na een suggestie van een fanatiekeling aan het programma van De 8 van Boveneind toegevoegd. Dit jaar doorkruisen de trailrunners boomgaarden, de Leeuwense waard met de nevengeul, weilanden, uiterwaarden en de 'zandbak' langs de Waal. De run gaat over de zomerkade, passeert de plas Kaliwaal en gaat richting blauwe brug. Voor Van Eldijk en Van Oijen wordt de Trailrun een 'topper': 'We zien al mensen op het parcours bezig met hun voorbereidingen. Het aangaan van de uitdaging over ongebaande paden en het genieten van de mooie natuur in en rond Boven-Leeuwen zorgen voor een mooie combinatie. Natuur met contrasten, diversiteit en genieten van de omgeving staan centraal.'

De belangstelling voor de Trailrun begint te leven. Zo startte één van de hoofdsponsors een actie om met personeel, vrienden en relaties een team van maximaal vijftig deelnemers te formeren. Het plan is samen de afstand van tien of twintig kilometer af te leggen en er leuke en sportieve middag van te maken.

Ingo en Maarten zien de Trailrun ook als een mooie kans om te trainen voor de survivalrun die voor zondag 18 juni voor de 22e keer in Boven-Leeuwen op de kalender staat.

Jeugdige enthousiastelingen kunnen meedoen aan de PK Jeugd Trailrun voor jongens en meisjes tussen 12 en 16 jaar. Die gaat over een verkorte afstand van 2,5 kilometer.

Van Eldijk en Van Oijen: 'Op De 8 van Boveneind en de Trailrun trekken ook veel inwoners van ons dorp de loopschoenen aan. En velen verlenen op deze dag als vrijwilliger hun belangeloze medewerking. Wij zien dit event als een tastbaar bewijs: Waarin kan een klein dorp sterk zijn. Het doet ons goed dat dit evenement door het dorp gedragen wordt.'

Informatie over De 8 van Boveneind en de Trailrun: zie www.de8vanboveneind.nl.

Oud turners en turnsters vertonen hun kunsten tijdens reünie Fortis

Foto: Lydia Backer

BENEDEN-LEEUWEN - Twee weken geleden liet de 67-jarige Ton Perlo zich, samen met dochter Janneke en kleinzoon Guus, van zijn lenigste kant zien voor de voorpaginafoto van De Maas&Waler. Aanleiding was de reünie voor oud turn(st)ers van turnvereniging Fortis. Die reünie werd afgelopen vrijdag met veertig oud-leden gevierd, en was daarmee een groot succes.

De veertig oud-leden lieten zich tijdens de reünie van hun lenigste kant zien. Er werd gestart met een uitgebreide warming-up. Waarna er volop geturnd werd, onder andere op de tumblingbaan, balk, trampoline en brug. De opkomst verraste de organisatie van de reünie en zo ook Helen Kaaks, al bijna 35 jaar trainster bij gym- en turnvereniging Fortis: 'Ik heb genoten van de avond, zo leuk om iedereen na zo'n lange tijd weer te zien.' Er is zelfs sprake om dit tot een jaarlijks terugkerend evenement te maken.

Voetbal- programma

MAAS EN WAAL - De wedstrijd die komende zondag in de vijfde klasse in Winssen tussen Roda'28 en Avios/DBV wordt gespeeld, is een echte topper. Een andere streekderby is die in Boven-Leeuwen tussen DSZ en Unitas'28, ook in de vijfde klasse.

Het volledige programma: Tweede klasse: Leones – OBW Zevenaar. Derde klasse: Vianen Vooruit – DIO'30 en Beuningse Boys – Hatert Nijmegen. Vierde klasse: Achilles'29 Groesbeek – WVW, Victoria'25 – Diosa Balgoij, Kolping-Dynamo Nijmegen – Ewijk en SCP – Niftrik. Vijfde klasse: FC Kunde Nijmegen – AAC-Olympia, Roda'28 – Avios/DBV, SVHA Herveld/Andelst – Batavia, SCD'33 – Krayenhoff Nijmegen, DVSG Groesbeek – UHC, DSZ – Unitas'28 en Aquila is vrij.

Samen sporten in Beuningen

BEUNINGEN - Dinsdag 16 mei is er een sportevenement voor 30-plussers in Beuningen. Het doel van het evenement is om onderzoek te doen naar belemmeringen bij mensen in de leeftijd van 30 tot 55 jaar. Onder professionele begeleiding wordt er samen gesport. Er is onder andere een fysiotherapeut aanwezig, waar deelnemers terecht kunnen voor vragen en advies. Het evenement duurt van 19.30 tot 21.15 uur en vindt plaats bij MHC Beuningen. Neem voor meer informatie en aanmelden contact op met Simon ter Braak via: simonterbraak7@gmail.com.

Gelijkspel voor Unitas'28

WAMEL - Unitas´28 speelde haar voorlaatste thuiswedstrijd van dit seizoen tegen het Nijmeegse FC Kunde. Het was een leuke en sportieve wedstrijd. Na 20 minuten spelen kwamen de gasten op voorsprong. Unitas'28 moest daarna een flinke berg werk verzetten voor de gelijkmaker. Het thuispubliek moest hiervoor tot vlak voor tijd wachten. Het was Lodi van Elk die een vrije trap van zeker 40 meter strak in de kruising schoot. Hiermee eindigde de wedstrijd in een verdiende score 1-1.

Sterke selectie van SCP

PUIFLIJK - Vierde klasser SCP heeft zijn selectie op sterkte voor het seizoen 2017 - 2018. De selectie bestaat uit Kevin van Buuren (komt van DIO'30), Jowin Roos (komt van AWC), Michael Zuidhoek, Oscar van Wezel, Joel Willems, Berry Nijs en Eli Wuarbanaran. Ook stromen er nog 3 A-spelers door naar de selectie en komt Deddo Gradussen met trainer Marco de Jonge (Aquila 2) mee naar Puiflijk.

Open Training in Beuningen

BEUNINGEN - Zondag 7 mei is er een Open Training van 13.00 tot 14.00 uur bij Speijers Sports. De Open Training is bedoeld voor mensen die kampen met een fysieke beperking. Tijdens de Open Training kunnen mensen de mogelijkheden van het fitnesscentrum ervaren. De training wordt georganiseerd in samenwerking met Marjolein Buis. Aanmelden via: info@speijerssports.nl.

Biljarters gezocht

DRUTEN - Biljartclub en Soos d'n Bogerd zoekt biljarters voor de biljartcompetitie Maas en Waal, die onder de verantwoordelijkheid valt van Seniorenbiljartvereniging Maas en Waal. De competitie duurt van augustus 2017 tot mei 2018. Er wordt gespeeld in teamverband. Neem voor meer informatie en aanmelden contact op met Marius Slob via: 0487-513714 of mariusslob@gmail.com.

DIO'30 verslaat koploper Union

DRUTEN - DIO'30 heeft met 1-0 gewonnen van koploper Union en is zodoende met nog 3 wedstrijden te gaan nog volop in de race voor een plaats in de nacompetitie.

Beide ploegen begonnen voorzichtig aan de wedstrijd en gokten op een uitval. Beide ploegen probeerden het ook van afstand, wat voor beide ploegen niet resulteerde in een doelpunt. Beide ploegen kregen in de eerste helft nog wat kansen, maar tot was DIO'30 dat uiteindelijk op voorsprong kwam. In de tweede helft ging Union op zoek naar de gelijkmaker, maar hoewel de ploeg veel kansen kreeg lukte het niet. De doelman van Union kwam buiten het strafschopgebied in botsing met een aanvaller van DIO'30 en beide spelers moesten worden behandeld. Toen de doelman enigszins was opgeknapt moest hij de overtreding met een rode kaart bekopen. De slotfase werd nog spannend, maar tot scoren kwam het niet meer.

Winst voor Beuningse Boys

NIJMEGEN - Zondag stond er veel op het spel voor zowel de Beuningse Boys als SCE. Vanaf de aftrap zijn de Beuningse Boys de bovenliggende ploeg. Het duurt echter tot de 19e minuut voordat de eerste treffer van de middag valt. Gesterkt door de voorsprong gaan De Boys opzoek naar meer en na een halfuur is het 0-2. Er komen nog een paar kansen voor SCE, maar het zijn vooral De Boys die de punten scoren. Voor rust staat de teller al op 0-5. In de tweede helft maken beide teams nog een doelpunt, maar verder gebeurt er niet veel meer. Eindstand 1-6.

Opening trainingscentrum

BEUNINGEN - IkBenIkDoe en House of Boxing Beuningen openen 6 mei samen een trainingscentrum. Bij House of Boxing staat de ontwikkeling van de sporter voorop, bij IkBenIkDoe is er naast sporten ook aandacht voor gedrags- en ontwikkelingsproblematiek. De opening duurt van 11.00 tot 17.00 uur, waarbij ook meervoudig wereldkampioen kickboksen en soapster Nieky Holzken aanwezig zal zijn. Meer informatie:www.houseofboxing.nl.

Meiden Boemerang-Komeet kampioen

DRUTEN - De meiden A van volleybalvereniging Boemerang-Komeet speelden zaterdag de laatste wedstrijd in de tweede klasse tegen Isala'77 uit Beneden-Leeuwen. Ze wonnen met 4-0 en zijn hiermee terecht kampioen geworden.

Foto: Bert van der Aa

Kampioensteam Gouden Handje 1

DRUTEN - Het Drutense biljartteam Gouden Handje, bestaande uit Henri van Hees, Peter van Mulukom, Tony Becker en Bert van der Aa, is kampioen geworden in de eerste klasse van de Maas en Waalse Biljard Bond (MWBB).

MC2 Touché kampioen

DREUMEL - De meisjes C2 van volleybalvereniging Touché heeft een super tweede gedeelte van het seizoen gedraaid. Het team speelde voor de eerste keer in de C-klasse en is afgelopen weekend kampioen geworden.

Dag van Leeuwen ontwikkelt geheel nieuwe buikschuifbaan

Glibberend schuiven deelnemers naar de bel. Foto: Lion Vink

BENEDEN-LEEUWEN - Traditiegetrouw vormt het buikschuifkampioenschap één van de spectaculaire hoogtepunten tijdens de Dag van Leeuwen, die dit jaar op zondag 2 juli voor de zeventiende keer gehouden wordt. Onder leiding van Peter Hol, heeft de buikschuifcommissie dit jaar een geheel nieuwe buikschuifbaan ontwikkelt, waarmee waarschijnlijk nog snellere tijden neergezet kunnen worden.

Een ferme aanloop, goede afzet en een spekgladde baan. Dat zijn de belangrijkste ingrediënten voor een snelle tijdnotering. Dat laatste werd dit jaar door de organisatie goed onder handen genomen, om ervoor te zorgen dat deelnemers nu nog sneller bij de bel kunnen komen.

Voorzieningen
Net als vorig jaar komt de buikschuifbaan ook dit jaar te liggen in de Sportlaan. De organisatie van de Dag van Leeuwen neemt het onderdeel bijzonder serieus, want er zijn zelfs douche- en kleedvoorzieningen gecreëerd voor de deelnemers.

Teams
Men kan deelnemen in een viertal categorieën: mannen, vrouwen, jongens en meisjes. In iedere categorie wordt zowel een teamtitel als individuele titel vergeven. Daarnaast wordt geschoven in de categorieën Senioren (14+) en Junioren. Een buikschuifteam bestaat uit vier personen. Voor de teamprestatie worden alle beste tijden van de teamleden bij elkaar opgeteld.

Winnaars
Het team dat dan de snelste tijd heeft, wint de titel Maas & Waalse Buikschuifkampioenen 2017. Vrienden, families, buren en buurten, iedereen kan een team formeren en meedoen.
Ook dit jaar zijn er weer mooie geldprijzen te winnen. De snelste drie schuivers winnen achtereenvolgens: 50, 30 en 20 euro. Voor het winnende team is er een hoofdprijs van 75 euro, een tweede prijs van 50 euro en derde prijs van 30 euro. Het snelste team bij de junioren krijgt 40 euro en de snelste individu 20 euro. Daarnaast krijgt ieder deelnemend team voorafgaand een stapel consumptiemunten.

Het buikschuifspektakel duurt van 12.00 tot 17.00 uur en belooft wederom een sensationeel schouwspel ter worden. Natuurlijk wordt de spannende wedstrijd ook dit jaar weer voorzien van live commentaar.

Inschrijven
Inschrijven voor de buikschuifkampioenschappen kan vanaf heden via de website www.dagvanleeuwen.nl.

Oldtimervriendenclub houdt toertocht door het Land van Maas en Waal

Foto: Ben van Nuland Foto: Ben van Nuland

HERNEN - Oldtimervriendenclub "Klassiek Mechaniek Zeeland" (KMZ) houdt haar eerste toertocht van het jaar op zondag 30 april door het Land van Maas en Waal.

Naar verwachting zullen er ruim 60 Oldtimers, luxe- en vracht-auto's aan de start verschijnen voor deze prachtige toertocht. De route is circa 100 kilometer lang en gaat via landelijke wegen richting Beuningen en via de nieuwe Waalbrug "De Oversteek" verder door de Betuwe en de Willem-Alexanderbrug bij Beneden-Leeuwen door idylische plekjes terug door het van het Land van Maas & Waal.

Start
De start van de tocht is bij Ontmoetingscentrum De Mijlpaal, Tunnelpad 3, in Hernen. Het einde van de route is rond 15.00 uur bij Zalencomplex Het Witte Huis, Reekseweg 7 in Zeeland (Brabant). Hier zijn alle voortuigen rustig te bewonderen.

Deelnemen
Deelname voor leden van KMZ is gratis. Ook niet-leden met een oldtimer kunnen meerijden. De bijdrage is 12 euro, exclusief de kosten van 3 euro voor een rallybord (vrijblijvend). Iedereen ontvangt twee consumptiebonnen, een routebeschrijving en KMZ-leden een gratis rallybordje, wat dit jaar voor alle KMZ-ritten gebruikt kan worden.

Inschrijven
Inschrijven kan van 10.00 tot 11.15 uur. De start is vanaf circa 11.30 uur. Voor contact of meer informatie over KMZ zie: www.k-m-z.nl of bel met Ben van Nuland, 06-23629918.

Dameszitting prikkelt alle zintuigen

Foto: John van Gelder Foto: John van Gelder

BENEDEN-LEEUWEN - Stichting Sport & Recreatie Beneden-Leeuwen organiseert op zondag 26 november voor alle dames in de regio een Dameszitting. Een gelegenheid bij uitstek voor de dames om een middag samen met andere Maas en Waalse dames te genieten. De stichting heeft haar uiterste best gedaan om een bijzonder programma in elkaar te zetten waarbij alle zintuigen geprikkeld worden.

De organisatie wil nog niets kwijt over de inhoud van de middag.

Programma
Uiteraard zal er een hoogwaardig programma op touw gezet worden. De Dameszitting gaat over beleving, lifestyle, glitter & glamour. Alles wat een moderne vrouw kan boeien komt aan bod met fascinerende, vrolijke en verrassende acts. Voor de inwendige mens worden in de keuken bijzondere en lekkere hapjes gemaakt. Drankjes zijn onbeperkt verkrijgbaar.
Kaartverkoop
De Dameszitting vindt zondag 26 november plaats in De Rosmolen en duurt van 11.00 tot 15.00 uur. Wil je samen met je vriendinnen een middag beleven om nooit meer te vergeten en als een ster ontvangen worden over de rode loper? Noteer dan zondag 26 november vast in je agenda. De kaarten kosten 60 euro per stuk, all-inclusive. De kaarten zijn te koop bij de Brasserie van De Rosmolen. Het aantal kaarten is gelimiteerd.

De Dameszitting is tot 15.00 uur uitsluitend voor vrouwen. Vanaf 15.00 uur zijn de mannen welkom om de afterparty bij te wonen. Deze zal ook plaatsvinden in De Rosmolen.
De Damezitting Beneden-Leeuwen moet niet verward worden met de Vrouwenzitting, die op 29 oktober wordt gehouden in Druten.

Concert Com-Passion

Zaterdag 29 april

Activiteit: concert
Locatie:        Hervormde kerk
        Heerewaarden
Tijd:        20.00 uur

Comité Muziek in de Kerk presenteert in de Hervormde Kerk van Heerewaarden een Herdenkings- en bevrijdingsconcert door Rosy in the Sky met het Concert 'Com-Passion' Het is een programma met ontroerende muziek van alle tijden. De toegang bedraagt 7,50 euro inclusief programmaboekje en consumptie na afloop.

Voorstelling Marc de Hond

Zaterdag 29 april

Activiteit:theater
Locatie:        Agora Theater
        Druten
Tijd:        20.30 uur

Het leven van Marc de Hond werd overheerst door angsten. Totdat alles waar hij bang voor was hem vijftien jaar geleden overkwam: zijn internetmiljoenen verdampten, zijn geliefde grootouders stierven en tot overmaat van ramp kreeg hij een dwarslaesie. In zijn tweede theaterprogramma 'Wie bang is, krijgt ook klappen' legt Marc op humoristische manier uit hoe het hem lukte zijn angsten te overwinnen. Kaarten à 17,00 euro zijn verkrijgbaar via www.agoratheater.nl en tel. 0487-515779.

Optreden Belcanto

Zondag 30 april

Activiteit:muziek
Locatie:        St. Annakerk
        Bergharen
Tijd:        11.00 uur

De leden van Belcanto (voorheen bekend als het Maas en Waalse Gospel Special) verzorgen op zondag 30 april zang en muziek in de St. Annakerk in Bergharen. De dienst begint om 11.00 uur.

Vogelexcursie

Zondag 30 april

Activiteit:excursie
Locatie:        Het Dijkmagazijn
Tijd:        08.00-10.00 uur

Het Dijkmagazijn organiseert een vroege vogelexcursie. Met de gids loop je langs de dijk en door het Roodslag. Tip: trek stevig schoeisel aan en neem een verrekijker mee. Startplaats Het Dijkmagazijn, Dijk 41 Beuningen. Deelname kost 3,50 euro voor volwassenen en 2,50 euro voor kinderen. Meer informatie en reserveren: dijkmagazijn@hetnet.nl of 024 6777000.

Film Unter Bauern

Dinsdag 2 mei

Activiteit:        film
Locatie:        De Schakel
Tijd:        19.30-22.00 uur

De Protestantse Streekgemeente nodigt iedereen uit om de film Unter Bauern, over twee Duitse boerenfamilies die een joods gezin verborgen houden tijdens WOII, te komen bekijken in De Schakel aan de Pius XII-straat 85 in Wijchen. De entree is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Tingeling

Di. 2 tot en met do. 4 mei

Activiteit:        poppentheater
Locatie:        Tempelstraat 6
        Beuningen
Tijd:        10.30 uur

In de meivakantie speelt het poppentheater de voorstelling ''Tingeling vangt een kikker'', speciaal voor kinderen van 2 tot 4 jaar. De voorstellingen beginnen om 10.30 uur en de entree is 3,50 euro. Graag reserveren via 024-6777034.

Prinsessen- cursus

Di. 2 tot en met zo. 7 mei

Activiteit:        prinsessencursus
Locatie:        Kasteel Hernen
Tijd:        13.00-17.00 uur

Ontdek het kasteel en leer ondertussen alles over deftige manieren en andere prinsessen eigenschappen. De cursus is geschikt voor iedereen die al eerder een cursus heeft gevolgd of iedereen die zich al prins of prinses voelt. Uiteraard ontvangen kinderen na afloop een mooi diploma. Entree voor volwassenen bedraagt 3,50 euro. Deelnemen aan de cursus kost 7,50 euro.

Creatieve Kindermiddag

Woensdag 3 mei

Activiteit:        kindermiddag
Locatie:        Museum
        Tweestromenland
Tijd:        13.30 uur

Op woensdagmiddag is er een creatieve kindermiddag 'van draadjes tot praatjes' in museum Tweestromenland in Beneden-Leeuwen. Kinderen kunnen een vriendje of vriendinnetje meebrengen, dat nog niet eerder met het museum kennis heeft gemaakt. De entreeprijs is 2,50 euro voor kinderen (2 voor de prijs van 1), inclusief materiaal.

Koken met wilde planten

Woensdag 3 mei

Activiteit:        koken
Locatie:        Het Dijkmagazijn
Tijd:        14.00-16.00 uur

De natuur is de spannendste supermarkt die er bestaat. Daar kun je gratis eten vinden als je weet wat je kunt plukken. Het Dijkmagazijn gaat daarom 'shoppen' met kinderen die het aandurven om eens wild te gaan eten. Je gaat naar huis met een potje zelf gemaakte oer-jam. Deelname: 3,50 euro incl materialen. Maximaal 15 kinderen vanaf 7 jaar. Meer info: dijkmagazijn@hetnet.nl.

Concert Flos Campi

Zondag 30 april

Activiteit:        concert
Locatie:        De Schakel
Tijd:        14.00 uur

Stichting Muziekkring Wijchen presenteert in de Schakel een concert van Flos Campi met vioolsolist Anima van Malssen. De entree bedraagt 9 euro. Meer informatie: muziekkring-wijchen.nl.

Toertocht voor oldtimers vanaf 25 jaar

Enkele deelnemende voertuigen in 2016. (Foto: Edwin van Veller) Foto: Edwin van Veller

HORSSEN - zondag 14 mei vindt voor de tweede keer een toertocht plaats voor oldtimers: de Land van Maas en Waalrit.

Na het succes van vorig jaar heeft de organisator, Edwin van Veller, besloten de oldtimerrit nogmaals te organiseren.

Bekende bouwwerken
De toertocht is 83 kilometer lang, door het Land van Maas en Waal met volop vergezichten, bochtige dijkweggetjes, bos en smalle paadjes. Ook zal er dit keer echte aandacht zijn voor bekende bouwwerken.

Picknicken
Op de route zijn er diverse picknick- en horecagelegenheden. De rit gaat van start in Horssen. Gestart kan worden tussen 11.00 en 14.00 uur. Na de rit worden de deelnemers getrakteerd op een verse kop soep.

Aanmelden
De toertocht is geschikt voor mensen met alle soorten oldtimers vanaf 25 jaar. De kosten bedragen 5 euro per equipe. Meer informatie en aanmelden via maaswaalrit@vanveller.nl en www.vanveller.nl/maaswaalrit.html. www.maasenwaalrit.nl.

Trug in de tèd op uitnodiging naar Trier

Trug in de tèd. (Foto: Reinier Jansen) Foto: Reinier Jansen

BENEDEN-LEEUWEN - Het Lauws koor "Trug in de tèd" is op uitnodiging van de Chormeile 2017 te gast in het mooie Duitse stadje Trier, op zaterdag 29 en zondag 30 april. Het koor gaat daar 3 optredens verzorgen. Tijdens het grote korenfestival zijn er koren uit onder andere Luxemburg, België en Duitsland.

Er zijn optredens van verschillende koren zoals: een jazzkoor, gospelkoren, kinderkoren en Shantykoren, die op verschillende plaatsen in de stad zullen optreden. Op zaterdagmiddag en zondagmorgen kan "Trug in de tèd" laten horen wat ze in hun mars hebben. Er is de laatste tijd, tijdens de repetities, veel Duitstalig repertoire ingestudeerd, maar het koor zingt ook Hollandse en Engelse liedjes. Trug in de tèd staat die dag onder leiding van Ben Duitsman.

Een van de commissieleden laat weten dat het voor het koor een enorme eer is om in Trier te mogen optreden. Zaterdagmorgen vroeg vertrekt het gezelschap met de bus en zondagavond keren de koorleden en muzikanten weer terug naar Maas en Waal.

Juridisch Spreekuur

MAAS EN WAAL - Maas en Walers met een juridische vraag kunnen terecht bij het gratis juridisch spreekuur. Het Juridisch Spreekuur is een initiatief van een groep maatschappelijk betrokken juristen uit Maas en Waal, die vinden dat ook in Maas en Waal laagdrempelige rechtshulp moet bestaan. Zeker voor inwoners met een laag inkomen. Het Juridisch Spreekuur in Maas en Waal is mede mogelijk gemaakt door Van Ark & Van der Waaij Notarissen te Beneden-Leeuwen, Rubens Advocatuur te Boven-Leeuwen en De Mul Zegger Advocaten te Druten en Nijmegen. Het spreekuur is op 2, 9, 16, 23 en 30 mei en 6 juni in D'n Bogerd in Druten, op 11 mei en 8 juni in D'n Dulper in Boven-Leeuwen en op 18 mei en 1 juni in De Rosmolen in Beneden-Leeuwen. Het spreekuur is op alle locaties van 19.30 tot 21.30 uur.

Op zoek naar dorpshuis van het jaar

MAAS EN WAAL - Leefbaarheidsalliantie Gelderland, Omroep Gelderland en provincie Gelderland gaan de komende maanden samen op zoek naar het leukste dorpshuis van Gelderland. Trotse inwoners kunnen hun dorpshuis eenvoudig aanmelden via www.dorpshuisvanhetjaar.nl. Inzenden is mogelijk tot 30 juni 2017. Alle deelnemende dorpshuizen krijgen een presentje, de zes dorpshuizen die doorgaan naar de volgende ronde krijgen elk 750 euro. Een deskundige jury zal deze zes dorpshuizen selecteren. De uiteindelijke winnaar krijgt een totaalbedrag van 2.500 euro en een eindfeest ter waarde van 3.000 euro. Angelique Krüger van Omroep Gelderland zal verslag doen van de wedstrijd en langsgaan bij de zes geselecteerde dorpshuizen. De afleveringen worden in het najaar uitgezonden.

Avond4daagse Batenburg

BATENBURG - Op 16,17,18 en 19 mei vind de jaarlijkse avond4daagse Batenburg plaats. Er zijn 2 afstanden waar men uit kan kiezen. De 2/3 km en de 6/7 km. De routes zijn uitgezet rondom Batenburg waar deelnemers kunnen genieten van de mooie omgeving. De kosten bedragen 5 euro, inclusief een versnapering en wat te drinken onderweg en een medaille. Voor deelnemers die geen medaille wensen, dan bedragen de kosten 3,50 euro. De start en finish zijn bij de basisschool Sint Jan Baptist in Batenburg. De start is elke dag om 18.00 uur. Neem voor meer informatie en inschrijven contact op met de organisatie via: avond4daagsebatenburg@outlook.com.

Nieuwste gadgets in bibliotheek

DREUMEL - Op woensdag 3 mei van 15.00 tot 16.00 uur verzorgt Bibliotheek Rivierenland een demonstratie van de nieuwste gadgets in Bibliotheek Dreumel. De demonstratie is bedoeld voor bezoekers vanaf 12 jaar.

Kom kennis maken met 3D printen, de Makeblock mBots en de 3D Virtual Reality Viewer. Tijdens de demonstratie 3D printen kunnen de bezoekers, onder begeleiding van ROC stagiaires, kennis maken met het 3D printen. Ze kunnen zien hoe de 3D-printer voorwerpen bouwt. Daarnaast beschikt Bibliotheek Rivierenland over een Makeblock mBot Ranger en een Makeblock mBot STEM Eduction. Met deze robots kunnen deelnemers ervaring opdoen met programmeren en electronica. Tot slot kunnen zij de wereld van Virtual Reality ontdekken met de 3D Virtual Reality Viewer. De demonstraties zijn gratis toegankelijk en aanmelden is niet nodig.

Open- Leurviering

LEUR - Op zondag 30 april is er om 19.00 uur weer een Oecumenische viering in de kerk van Leur. In deze oecumenische viering is iedereen welkom; alle mensen van binnen en buiten de kerken. Het thema deze keer is 'Kiemkracht'. De viering wordt voorgegaan door Pastor Liduine Willems met muzikale begeleiding van Zanglust Afferden onder leiding van Henk Campschroer.

Nie te geleuve te zien op dvd

DRUTEN - Tijdens de laatste voorstelling van de Bewaorsmiense "Nie te geleuve!" zijn opnames gemaakt voor de dvd's. Deze zijn nu klaar; diegene die dvd's besteld hebben kunnen deze op 2 en 9 mei afhalen bij Ria van de Velden, Teijssenstraat 15 in Deest. Graag vooraf even bellen naar 0487515435.

Ook diegene die graag een dvd wil hebben maar er geen besteld heeft, kan ze op dit adres kopen tegen contante betaling.

Pakken en hakken

Foto: Reinier Jansen

Vrijdag trokken de eindexamenleerlingen van het Pax veel bekijks tijdens hun rondgang door Druten in de meest bijzondere vervoersmiddelen richting het gala. Meer foto's: demaasenwaler.nl