de Maas & Waler

24 augustus 2016

de Maas & Waler 24 augustus 2016


Beuningen krijgt nieuwe centrummanager

BEUNINGEN - Jos Wegdam wordt de nieuwe centrummanager van Beuningen. Hij werd gisteren door het bestuur van Stichting Centrummanagement Beuningen voorgesteld. Hij is aangesteld om de ondernemers in het centrum te ondersteunen in de werkzaamheden die het centrum van Beuningen naar een hoger level moeten tillen.

Voorzitter Rob Brouwer van het bestuur van Stichting Centrummanagement Beuningen is erg blij met de benoeming: 'Na een uitvoerige sollicitatie procedure, waarbij het voltallige bestuur, een adviseur en twee vertegenwoordigers van pandeigenaren betrokken waren, is unaniem gekozen voor Jos', laat hij weten. Hij benadrukt dat Wegdam met zijn ervaring een goede stimulerende rol kan vervullen richting de ondernemers.

Ervaring
Wegdam, die uit Lent komt, heeft veel expertise en ervaring op het gebied van ondernemen. Hij runde 34 jaar twee modezaken in Arnhem en Nijmegen. Hij is altijd nauw betrokken geweest bij de detailhandel en horeca in het centrum van Arnhem. Dit resulteerde in zijn voorzitterschap van ondernemingsvereniging City Centrum Arnhem en een rol als bestuurder van het binnenstad management. Wegdam heeft ruime ervaring met centrummanagement. Momenteel is hij centrummanager van Vught. 'In Beuningen wil ik de samenwerking versterken, zowel tussen ondernemers onderling, als met gemeente en het verenigingsleven. Al ben ik wel slechts een schakel en klein onderdeel van het geheel. Samen met de winkeliers en ondernemers moeten we het werk verzetten.'

Kennismaking
Op 13 september krijgen ondernemers tijdens een ondernemersbijeenkomst de mogelijkheid om kennis te maken met de centrummanager. Wegdam zal eveneens een kennismakingsronde doen langs winkeliers en ondernemers. Hij zal twee dagen per week voor zijn functie beschikbaar zijn.

Levendig centrum
Het centrummanagement maakt van het centrum en omgeving een aantrekkelijke, levendige plek, zodat het winkelgebied meer bezoekers trekt. Via de reclameheffing betalen alle ondernemers verplicht mee aan het centrummanagement. Als de BIZ op 1 januari 2017 ingevoerd wordt dragen ook de pandeigenaren bij in de kosten van het centrummanagement.

In de startblokken

Foto: John van Gelder

Bart, Frederique, Noa, Max en Stefan maken zich op voor hun eerste schoolweek. Volgende week beginnen de scholen in Maas en Waal weer. Een mooi moment om nog even van de vrije dagen en het zonnetje te genieten bij zwembad De Zeven Morgen. Na de magere temperaturen van de afgelopen weken komt het, zo vlak voor de scholen weer beginnen, toch nog goed met het weer.

Clubhuis voor hondensportvereniging

DRUTEN - De Drutense burgemeester Luciën van Riswijk opent op zaterdag 10 september het nieuwe clubhuis van hondensportvereniging VDH. Het clubhuis ligt aan de rand van het hondensportterrein aan de Gelenberg in Druten. De langgekoesterde wens van de hondensportclub gaat hiermee in vervulling. Aanvankelijk was er een jarenlang conflict tussen de gemeente en de hondensportliefhebbers. Mede dankzij bemiddeling door Hockeyclub Druten werd dit conflict beëindigd.

Open podium in Maas en Waal

DREUMEL - Toneelvereniging Durvuttis uit Dreumel heeft het initiatief genomen om iedereen uit Maas en Waal die zijn, haar of hun talent wil tonen daarvoor de gelegenheid te bieden. Op zaterdag 24 september is er een open podium in Zaal 't Centrum in Dreumel voor zangers, zangeressen, goochelaars, uitvinders, cabaretiers, musici, dansers et cetera die willen laten zien wat zij kunnen. De avond wordt afgesloten met een muzikale afterparty. Inschrijven kan via: pakjemoment@durvuttis.nl.

Veel vertrouwen in nieuwe Hogestraat

DRUTEN - Zowel bij de ondernemers als het winkelend publiek is er een groot vertrouwen in de aanstaande reconstructie van de Hogestraat in Druten. 'We krijgen een hele mooie winkelstraat'. vertelt één van de ondernemers. De gemeente kan nog niet aangeven wanneer de winkelstraat op de schop gaat. Na de zomer bespreekt de klankbordgroep een concept van de voorlopige plannen. De winkeliers willen in ieder geval dat de bezoekers zo dicht mogelijk bij de winkels kunnen parkeren.

Pagina 3

Vernielingsgolf
Druten

Pagina 5

Jan
Rikken

Pagina 11

Rondje
Pontje

Pagina 17

Ambitieus
Tornado

Pagina 19

Beroemde
stenen

Jaargang 4 | Nr 34 | Oplage 28.220 | Woensdag 24 augustus 2016

Asielzoekers, AZC en andere vragen

Door Patrick Huisman

Net als in de rest van Nederland speelt ook in Beuningen, Druten en West Maas en Waal veel rondom vluchtelingen, hun opvang en zelfs permanente huisvesting. In deze rubriek proberen we wekelijks één vraag daarover te beantwoorden.

De komst van het azc in Ewijk is de afgelopen weken weer een stap dichterbij gekomen. Op 20 juli verleende Burgemeester en Wethouders de omgevingsvergunning voor de bouw van het azc en de inrichting van het terrein en het plaatsen van de stacaravans. Op de website van de gemeente Beuningen is daar meer over te lezen.

Een aanvraag voor een omgevingsvergunning voor de dienstgebouwen dient het COA aan het eind van de zomer in. De exacte datum daarvan is volgens de gemeente nog niet bekend.
De laatste weken wordt steeds duidelijker dat er dit jaar fors minder asielzoekers naar Nederland komen. We vroegen aan de gemeente of dit eventueel gevolgen heeft voor het doorgaan of de grootte van het azc?

'De instroom van vluchtelingen is op dit moment inderdaad lager. Hierdoor zijn er minder noodopvanglocaties (zoals Heumensoord in Nijmegen) nodig. Er is wel nog steeds behoefte aan reguliere azc's, zoals gepland in Ewijk. Hierin worden mensen opgevangen die al even in Nederland zijn. Dit zijn mensen met een verblijfsvergunning die wachten op een woning, mensen van wie de procedure nog loopt of mensen die geen verblijfsvergunning krijgen', aldus de woordvoerder.

Druten geteisterd door vernielingen aan auto's

De werkplaats van Profile Tyrecenter Hans van der Wielen uit Druten ligt inmiddels vol met lekgestoken banden. Met gele en witte stift zijn de steekplekken gemarkeerd. Foto: John van Gelder

Door Ruben Schiks

DRUTEN - Inwoners van Druten worden al dagen geteisterd door vernielingen aan auto's. In de nacht van zondag 14 op maandag 15 augustus werden de eerste voertuigen het doelwit van vandalisme. De dagen erna steeg het aantal aangiftes van tien naar dertig. Afgelopen weekend was het weer raak. De teller staat inmiddels op vijftig vernielde auto's. 'In de dertig jaar dat ik werkzaam ben bij de politie heb ik nog nooit een reeks vernielingen op deze schaal meegemaakt', aldus wijkagent Brugt Peper.

'In de meeste gevallen gaat het om het lek prikken van één of meerdere banden, het vernielen van spiegels en het stukslaan van ruiten', aldus Peper. 'De vernielingen vinden voornamelijk plaats in het noordelijke deel van Druten en delen van Druten-Zuid en Puiflijk.'

In de nacht van woensdag 17 op donderdag 18 augustus werd een dertienjarige jongen uit Druten aangehouden, die werd verdacht van betrokkenheid bij de vernielingen. Agenten zagen de jongen rond 02.00 uur gehurkt bij een geparkeerde auto zitten. Hij bleek een mes op zak te hebben. De jongen werd voor onderzoek en verhoor meegenomen naar het bureau. Donderdagmiddag werd hij overgedragen aan zijn ouders. Vanwege de leeftijd van de jongen mocht de politie hem niet langer vasthouden.
Onderzoek
Of de jongen in verband kan worden gebracht met de recente vernielingen is nog niet duidelijk. De politie heeft echter het sterke vermoeden dat het gaat om een groep jongeren en doet momenteel onderzoek naar de vernielingsgolf die Druten in zijn greep houdt.

'Er wordt extra gesurveilleerd in de avond- en nachturen, onder andere door onopvallende agenten in auto's en per fiets', vertelt de wijkagent. 'Daarnaast roepen wij burgers op om extra alert te zijn en ons te bellen bij verdachte situaties, ook bij twijfel.'

Tips
Op het internet wordt volop gespeculeerd over de achtergrond van de daders. Brugt vermoedt dat er mensen zijn die meer weten over de daders, maar dit niet met de politie durven delen. 'Deze mensen roepen we op om hun tips door te geven via Meld Misdaad Anoniem, via tel. 0800-7000. Zaak is dat we snel een einde maken aan het aanhoudende vandalisme.'

Whatsapp-groepen
Peper benadrukt het belang van burgerinitiatieven als Whatsapp-groepen.

'Wij juichen toe dat burgers zich verenigen in Whatsapp-groepen, waarin zij elkaar attent kunnen maken op verdachte situaties. De praktijk wijst uit dat deze vorm van buurtpreventie zijn vruchten afwerpt', besluit hij.

Raadsleden Beuningen shoppen ideeën bij inwoners

BEUNINGEN - Woensdagavond 5 oktober organiseert de gemeenteraad van Beuningen een politieke ideeënmarkt. Een markt waarop inwoners en ondernemers ideeën direct aan de man kunnen brengen bij raadsleden. Zijn raadsleden enthousiast over een idee dan kunnen zij dit adopteren en via een motie inbrengen bij de begrotingsraad op 8 november.

De politieke ideeënmarkt is bedoeld om de inwoners en ondernemers van de gemeente op een creatieve wijze te betrekken bij de besluitvorming van de gemeenteraad. Het is een plek waar inwoners en ondernemers ideeën kunnen voorleggen aan gemeenteraadsleden die Beuningen mooier, groener, veiliger of socialer maken. De gemeenteraad vindt hierbij vooral het contact met inwoners en ondernemers belangrijk. De opzet van de politieke ideeënmarkt is eenvoudig: wie zich aanmeld, krijgt een kraam op de ideeënmarkt met daarop zijn of haar naam en het onderwerp van het idee. Raadsleden 'shoppen' vrijblijvend op de markt en gaan in gesprek om te zien of er wat van hun gading tussen zit. Het is aan de bedenker om een bezoekend raadslid te overtuigen van zijn of haar idee. Hierna kan het idee geadopteerd worden door het raadslid. Is er een 'match', dan wordt een marktformulier getekend en ingeleverd bij de marktmeester, de burgemeester. Hierna werkt het raadslid samen met de bedenker van het idee aan het opstellen van een motie.

De politieke ideeënmarkt vindt plaats op woensdag 5 oktober van 19.30 uur tot 22.00 uur in de hal van het gemeentehuis in Beuningen, Van Heemstraweg 46. Belangstellenden kunnen zich aanmelden vóór maandagmiddag 3 oktober 16.00 uur aan via griffie@beuningen.nl.

Beuningen houdt politieke ideeënmarkt

BEUNINGEN - De gemeenteraad van Beuningen houdt op woensdagavond 5 oktober een politieke ideeënmarkt. Een markt waarop inwoners en ondernemers ideeën direct aan de man kunnen brengen bij raadsleden. Zijn raadsleden enthousiast over een idee dan kunnen zij dit adopteren en via een motie inbrengen bij de begrotingsraad op 8 november.

De politieke ideeënmarkt is bedoeld om de inwoners en ondernemers van de gemeente op een creatieve wijze te betrekken bij de besluitvorming van de gemeenteraad.

?Inwoners betrekken
Inwoners en ondernemers kunnen hun plannen om Beuningen mooier, groener, veiliger of socialer te maken voorleggen aan gemeenteraadsleden. De gemeenteraad vindt hierbij vooral het contact met inwoners en ondernemers belangrijk.

Ideeën shoppen
De opzet van de politieke ideeënmarkt is eenvoudig: wie zich aanmeldt, krijgt een kraam op de ideeënmarkt met daarop zijn of haar naam en het onderwerp van het idee. Raadsleden 'shoppen' vrijblijvend op de markt en gaan in gesprek met inwoners en ondernemers om te zien of er wat van hun gading tussen zit. Het is aan de bedenker om een bezoekend raadslid te overtuigen van zijn of haar idee. Hierna kan het idee geadopteerd worden door het raadslid.

Is er een 'match', dan wordt een marktformulier getekend en ingeleverd bij de marktmeester, de burgemeester. Hierna werkt het raadslid samen met de bedenker van het idee aan het opstellen van een motie.

Locatie
De politieke ideeënmarkt vindt plaats op woensdag 5 oktober van 19.30 uur tot 22.00 uur in de hal van het gemeentehuis in Beuningen.

Aanmelden
Belangstellenden kunnen zich per mail aanmelden tot maandagmiddag 3 oktober 16.00 uur via griffie@beuningen.nl.

Openbare verlichting Beuningen moet beter

BEUNINGEN - De openbare verlichting in de gemeente Beuningen is verre van optimaal. Dat constateert het college van B&W in een rapport. Om een deel van de openbare verlichting te vervangen of te verbeteren, is volgens het college 1,2 miljoen euro nodig.

Beuningen heeft een structurele achterstand opgelopen wat betreft de vervanging van lichtmasten en armaturen. Het gaat om masten ouder dan 50 jaar en armaturen van 25 jaar en ouder. De gemeente wil zoveel mogelijk lampen vervangen door LED verlichting. Zo kan uiteindelijk tienduizenden euro's per jaar worden bespaard op stroomkosten.

Verlichting Beuningen moet beter

BEUNINGEN - De openbare verlichting in de gemeente Beuningen is verre van optimaal. Dat constateert het college van B&W in een rapport. Om een deel van de openbare verlichting te vervangen of te verbeteren is volgens het college 1,2 miljoen euro nodig.

Beuningen heeft een structurele achterstand opgelopen wat betreft de vervanging van lichtmasten en armaturen. Het gaat om masten ouder dan 50 jaar en armaturen van vijfentwintig jaar en ouder. De gemeente wil zoveel mogelijk lampen vervangen door LED verlichting. Zo kan uiteindelijk tienduizenden euro's per jaar worden bespaard op stroomkosten.

Steunpunt politie in Druten

DRUTEN - In het gemeentehuis van Druten is sinds enkele weken het steunpunt van de politie gevestigd. Inwoners kunnen hier alleen terecht op afspraak. Het steunpunt heeft geen vaste openingstijden en is niet permanent bezet. De (wijk)agenten gebruiken het steunpunt als werkplek tijdens hun dienst en hoeven dan niet meer naar het bureau in Wijchen. Vanuit het steunpunt kunnen wijkagenten snel reageren op meldingen en blijven dichtbij de inwoners staan. De politie wil aangiftes vooral bij de mensen thuis opnemen. Als mensen dat niet willen, kunnen ze op het steunpunt afspreken. Een afspraak maken kan via het landelijke telefoonnummer 0900-8844.

Heropening De Lèghe Polder

BEUNINGEN - De verbouwing van cultureel centrum De Lèghe Polder in Beuningen is kort geleden afgerond. Dankzij enkele dakramen is er veel meer daglicht en oogt het veel frisser en opener dan voorheen, zo zeggen enkele medewerkers. Volgens hen zijn ook de gebruikersgroepen zeer tevreden met het resultaat van de verbouwing. De kantine kon eveneens rekenen op een flinke opknapbeurt. Op zondag 11 september is er een feestelijke heropening. Van 13.30 tot 16.00 uur is iedereen welkom. De gebruikers van het centrum presenteren zich en er zijn meerdere activiteiten voor de jeugd.

Subsidie aanvragen WMW

WEST MAAS EN WAAL - De gemeente West Maas en Waal verstrekt jaarlijks subsidie aan verenigingen en instanties die zich inzetten op het gebied van welzijn, onderwijs en sport. Hiervoor dient een aanvraagformulier ingediend te worden. De betreffende verenigingen en instanties hebben hierover reeds de nodige informatie ontvangen. De aanvraagformulieren voor 2017 moeten voor 1 september 2016 ingediend zijn. Formulieren die na die datum worden ingediend worden geweigerd.

Klusmaand in Bergharen

BERGHAREN - De gemeente Wijchen houdt ieder jaar in alle wijken en dorpen een klusmaand. Tijdens de klusmaand proberen de wijkmedewerkers kleine problemen meteen op te lossen. In september zijn de medewerkers onder meer te vinden in Bergharen. Woont u in Bergharen? Dan helpt de gemeente graag uw dorp te verbeteren. Geef het door als u bijvoorbeeld losliggende stoeptegels, verstopte putten of kapotte verlichting ziet. Dan lossen de wijkmedewerkers het zo goed mogelijk op. Dit kan via het meldingsformulier online of telefonisch via tel. 024 751 71 11.

Fotograaf Jan Rikken overleden

DREUMEL - Jan Rikken, fotograaf voor De Gelderlander, is afgelopen woensdagochtend op 74-jarige leeftijd plotseling overleden. Rikken was, dankzij zijn werk voor de krant, een bekende verschijning in de streek. Na zijn pensionering in 2010 bleef hij foto's maken. Twee dagen voor zijn overlijden maakte hij nog foto's van de Jeugdvakantieweek in Druten. Ontelbaar veel streekgenoten betuigden op Facebook hun medeleven na het overlijden van Rikken. Zij roemen hem bovendien om zijn bescheidenheid en warme persoonlijkheid.

Onze columnist Bas van der Hoeven wijdt zijn column van deze week aan de markante Maas en Waler.

Leefbaarheids- fonds huurders Standvast

MAAS EN WAAL - Woningcorporatie Standvast Wonen heeft vorig jaar negen aanvragen ontvangen voor het Leefbaarheidsfonds. Daarvan zijn er zes goedgekeurd voor een totaalbedrag van 3.000 euro. Het Leefbaarheidsfonds is in 2015 door Standvast in het leven geroepen. De corporatie stelde daar 10.000 euro voor beschikbaar. De bijdragen uit het fonds zijn vooral bedoeld voor materialen en arbeidsuren.
De huurders melden zich bij het fonds met zeer verschillende initiatieven. Zo kreeg een seniorencomplex in Druten een parasol voor de buitenruimte. Bewoners in Nijmegen vroegen om een bladblazer, waarmee ze zelf de paden en trappen konden schoon blazen. Ook deze aanvraag werd door Standvast toegewezen. Als bewoners zelf ook een eigen bijdrage leveren dan is Standvast eerder bereid om de aanvraag in te willigen.

Open middagen De Deel

ALPHEN - Wethouder van Swam opende afgelopen zondag ontmoetingsplek De Deel in Alphen. Initiatiefneemster Colinda van den Oever stelt twee zaterdagen per maand haar deuren open voor zelfstandig wonende ouderen uit Alphen, om samen koffie te drinken, te koken, eten en andere activiteiten te ondernemen. De eerste open middag is op 10 september van 10.00 tot 15.00 uur. Meer informatie via tel. 0487-56 13 90

Henry Engelaer Foto: Niels Stam Fotografie

Door Elly Hagen

In de rubriek 'de Maas & Waler dat ben ik' maken we wekelijks kennis met een inwoner van deze regio. Wie zijn ze, wat doen ze en waarom wonen ze hier. Maar ook, wat zouden ze graag toevoegen aan de regio? En aan welke plek hebben zij bijzondere herinneringen? Het resultaat, bijzondere portretten van gewone mensen met een eigen verhaal.

Naam:                Henry Engelaer
Woonplaats:        Beneden-Leeuwen
Leeftijd:                82 jaar

Henry Engelaer werd in Katwijk aan de Maas geboren. Hij was een schipperskind en ging in 1941, op zevenjarige leeftijd, naar het schippersinternaat. Na de lagere school voer hij korte tijd mee op het schip van zijn vader, maar zette na een jaar weer voet aan wal in Deest. Hij was veertien jaar en ging tot aan zijn diensttijd op de scheepswerf werken. In 1963 kwam Henry weer naar Maas en Waal en startte samen met zijn broer een drijvende werkplaats aan de Waal in Beneden-Leeuwen.

Scheepswerf
Henry ging in oorlogstijd naar het internaat in Zevenaar. 'Ik kwam in die periode maar drie keer per jaar thuis, en als ik na zo'n vakantie terugging naar school was dat niet altijd prettig', vertelt hij. 'Ik zag er echter wel de noodzaak van in en kijk er over het algemeen heel positief op terug.' Tijdens de periode op de scheepswerf deed Henry in de avonduren de ambachtsschool. 'Ik werkte daar vijftig uur per week en had dan omgerekend 4,50 euro in mijn loonzakje. Daar moet je nou eens mee thuiskomen', vertelt hij lachend. Ik ging daarna in dienst en vervolgens werkte ik vijf jaar in Rotterdam. In die tijd ben ik getrouwd met Annie. We woonden in Ridderkerk en daar is de oudste van onze drie zonen geboren. Ik heb nog kort in Amsterdam gewerkt, voordat mijn broer en ik als zelfstandigen in Beneden-Leeuwen begonnen.'

Engelaer-product
Ze lasten twee achterschepen aan elkaar en gingen daarop werken en wonen. 'We huurden tevens werkruimte in het dorp, maar ons bedrijf kwam pas goed tot ontwikkeling toen we zelf in de Waterstraat een hal hebben gebouwd', vertelt hij. 'We hadden een goede naam in het bouwen van speciale schepen en hadden vaste klanten. Kwaliteit had binnen het hele team prioriteit boven kostprijs. Als er iets niet goed was deden we het opnieuw. Men moest kunnen zien dat het een Engelaer-product was.'

Lady Realwood
Nadat Henry zijn bedrijf in 1998 had overgedragen maakte hij met Annie een wereldreis van drie jaar op een zelfgebouwde zeilboot. 'Ik heb deze reis gemaakt omdat ik het leuk en avontuurlijk vond, en omdat ik dacht dat ik het wel kon. We hebben veel plekken bezocht.' In totaal heeft Henry vijf boten voor zichzelf gebouwd. De laatste, Lady Realwood, was een houten scheepje. 'Het is voor mij altijd een uitdaging geweest om nog eens een houten boot te bouwen. Ik ging in 2009 naar Seattle (USA) om te onderhandelen over een bootje dat ik wilde importeren. Ik kon niet tot overeenstemming komen en ging enigszins teleurgesteld naar huis. Op het vliegveld kocht ik een Amerikaans tijdschrift dat ging over het bouwen van houten boten. Tijdens de thuisvlucht heb ik er in zitten neuzen en zo ontspon zich het idee om zelf toch nog een keer een bootje te bouwen.'

Biljarten
Nadat dit 'project', met behulp van een team van vrijwilligers, na vier jaar klaar was ging Henry, na lang aandringen, een keer met Annie mee om te klaverjassen in het voormalig Heyacker-gebouw. 'Ik ben niet echt een klaverjasser, en toen ik bij binnenkomst twee biljarttafels zag staan was ik meteen verkocht. Ik kaart nu alleen als ze iemand tekort komen, want ik biljart liever. Ik moet nog wel de verfijnde technieken ontwikkelen', merkt hij lachend op. 'Ik biljartte wel eens op het internaat en bij Jan van Os, als we er een feestje hadden. Nu oefen ik extra, want ze willen graag dat ik aan de competitie mee ga doen.'

Vroeger
Henry heeft tijdens zijn leven veel zien veranderen, waarbij het soms beter werd dan vroeger, maar hij ziet ook negatieve ontwikkelingen. 'Ik las onlangs dat iemand opmerkte dat er zo weinig voor de jeugd te doen is en vond dat zeer treffend. Ik begrijp niet dat jongeren zo met hun ziel onder de arm moeten lopen en dat je ze blowend en zwervend op het plein tegenkomt. Ik ging vroeger in Deest naar een patronaat, een ruimte waar jongeren onder begeleiding bij elkaar konden komen. De gemeente zou de jongeren van nu een dergelijke gelegenheid moeten bieden. Overigens iets waaraan ik me nogal kan ergeren is de rommel die mensen tegenwoordig op straat achterlaten. Het kost zo weinig moeite om er samen meer aandacht aan te besteden en het netjes te houden.'

Column

Jan Rikken

Gisteren heb ik met vele anderen afscheid genomen van Jan Rikken. Vorige week stierf hij in zijn tuin, onverwacht en plotseling. Jan fotografeerde 45 jaar in het Land van Maas en Waal en daarbuiten voor dagblad De Gelderlander. Twintig jaar daarvan werkte ik als journalist met hem samen. Lang genoeg om hem ook als mens te leren kennen en waarderen.
Als Dreumelnaar was Jan betrokken bij alles wat voor zijn lens kwam. Hij hield van het Land van Maas en Waal, hij hield van de mensen die er wonen. En de mensen hielden en houden van Jan. Hij opende deuren, stelde mensen gerust. De krant kwam langs en dat was voor velen eng, maar Jan was er bij. Dan komt het goed dacht iedereen. Maas en Walers onder elkaar. En dat was ook zo, want Jan nam de tijd. Hij was niet een fotograaf die met één klik zijn opdracht bezegelde. Jan bleef. Soms zolang dat je dacht: die wil niet naar huis. Dat was een misvatting. In de tijd dat ik met hem werkte heb ik gemerkt en van hem gehoord hoe hij steunde op zijn thuisfront. Hoeveel zijn vrouw Jo voor hem betekende, hoe trots hij was op zijn kinderen Richard en Inge. En natuurlijk op zijn kleinkinderen Joyce, Senne, Elin, Mare en Cas. En er komt een zesde kleinkind. Dat zal opa Jan alleen kennen van foto's en door de verhalen. "Ach, is Jan Rikken jouw opa", zullen ze zeggen. "Ja natuurlijk heb ik die gekend. Jan van de krant. Die fotograaf uit Dreumel die altijd de tijd nam voor het mooiste plaatje."
Jan en ik hadden één favoriet onderwerp: Het Toverbaltheater. De theaterwerkplaats voor mensen met een beperking. Samen hebben we daar, eerst in Puiflijk en later in de Waterstraat in Leeuwen, heel veel reportages gemaakt. En steeds werden we weer geraakt. Door de sfeer op die bijzondere plek waar de wereld een beetje beter wordt gemaakt. Waar je niet wordt afgerekend op je falen, maar wordt gewaardeerd om wat je wél kunt. Een plek waar mensen opbloeien. Mensen die te kleurrijk zijn om zelfstandig te kunnen overleven in onze zwart-witwereld. En de Toverballers hielden van Jan, als hij binnenkwam kreeg hij altijd een daverend applaus. Jan van de krant stond aan hun kant. Jan liet ze stralen.
Bij het tienjarig bestaan van het theater maakte Jan foto's voor de jubileumglossy. Dagenlang was hij paraat met zijn camera om iedere medewerker zo mooi mogelijk te portretteren. Niets wilde hij daarvoor hebben: Jan was een toverballer. Geen wonder dat hij na zijn dood geen bloemen wilde, maar een financiële bijdrage voor zijn theater.
Een jaar geleden is zijn auto gestolen. Met zijn fotospullen. "Ik heb getwijfeld of ik nog een camera zou aanschaffen", zei hij. "Maar ik heb er toch maar een gekocht. Tweedehands. Want De Gelderlander belt me nog steeds. Dan kan ik toch geen nee zeggen. En om nu helemaal te stoppen... Zonder camera durf ik eigenlijk nergens naar binnen. Fotograferen heeft me zoveel gebracht..."
Ons ook Jan.
Bedankt.

Campings in Maas en Waal: deel 6

Foto: Ruben Schiks

BATENBURG - In de serie 'campings in Maas en Waal' gaat de Maas&Waler op bezoek bij campings in onze streek. Wat maakt deze campings zo bijzonder en wie zijn de mensen die er komen? Deze week: Camping 't Kuyperke in Batenburg.

Al vijfentwintig jaar verwelkomen Bert en Ilse Kuypers gasten op hun boerencamping 't Kuyperke in Batenburg. De gastvrije ondernemers waren één van de eersten in Nederland die kamperen bij de boer mogelijk maakten. 'De mensen staan hier pal naast onze gewassen. De ene keer zijn dat aardappels en uien, een andere keer boontjes', vertelt Bert enthousiast.

Groepskamperen
'Sinds een aantal jaar zijn wij ons voornamelijk gaan richten op groepen. Zij kunnen bij ons terecht op de campingplaats, in één van onze houten kampeerbungalows of onze sfeervolle groepsaccommodatie. Alle ingrediënten voor een geslaagd weekend zijn in huis. Van luxe hot tub tot 'ut knusse kus huske'. Daarnaast juichen mijn vrouw en ik sportieve activiteiten op onze camping toe. Daarvoor hebben we hier verschillende sportmaterialen, verhuren we groepsskelters en hebben we een prachtig sportveldje', besluit de recreatieondernemer én agrariër.

Bijzondere toertocht door Appeltern

Door Elly Hagen

APPELTERN – Vanuit vijf districten van het land varen leden van de Koninklijke Nederlandse Motorboot Club (KNMC) deze week naar de Bataviahaven in Lelystad. De toertocht staat in het teken van het feit dat de KNMC al honderd jaar de titel 'Koninklijk' mag voeren. Voor district Zuid zetten Jan van der Aa en Truus de Wit uit Wamel een vaartocht uit.

De KNMC is een actieve vereniging van motorbootvaarders. De koninklijke titel heeft de vereniging te danken aan werkzaamheden die het in de Eerste Wereldoorlog voor ons land verrichtte. Gedurende het jaar zijn er regelmatig toertochten in binnen- buitenland. Leden kunnen hierdoor met elkaar in contact komen en samen mooie tochten beleven. Behalve het eigen plezier wordt er ook aan anderen gedacht. Jaarlijks, in de eerste week van mei, worden kinderen met een levensbedreigende ziekte, samen met ouders en andere gezinsleden, uitgenodigd om mee te varen op schepen van de KNMC-vloot. Onlangs nog nodigden Jan en Truus, op persoonlijke titel, ouderen van een dagbesteding uit op hun boot.
Eenenveertigste toertocht
Voor Jan en Truus is dit al de eenenveertigste toertocht die zij organiseren. Zij kozen Woudrichem als startplaats en vertrokken met vijfentwintig motorboten. Voor de vrijdag stond Appeltern op het programma en werd er aangemeerd bij Moeke Mooren. De eigenaar stelde hiervoor de gastensteigers speciaal beschikbaar aan de KNMC. Hier wachtte de deelnemers een diner, brandblusdemonstraties en een struintocht. Zaterdag voeren de boten verder richting Nijmegen. Langs diverse plaatsen aan de IJssel werd de vaartocht voortgezet richting Lelystad. Informatie over de KNMC is te vinden op de website www.knmc.nl

Snoepwinkeltje Batenburg sluit haar deuren

Gerrie van de Bovenkamp-Brink neemt na vijf jaar afscheid van 'haar' snoepwinkeltje. Foto: John van Gelder

BATENBURG - Vraag mensen in Maas en Waal naar Het Winkeltje in Batenburg en je ziet hun ogen gaan glimmen. In vijf jaar tijd is het nostalgische snoepwinkeltje aan de Kerkstraat een begrip geworden in en buiten de regio. Zondag 28 augustus is de laatste dag dat het nostalgische snoepgoed, de bonbons, toverballen, spekken en lollies over de toonbank gaan. De deur gaat dicht. 'Het is goed geweest', aldus eigenaresse Gerrie van de Bovenkamp-Brink.

Inwoners van Batenburg werden via een brief in het plaatselijke krantje ingelicht over het sluiten van Het Winkeltje. Sindsdien lopen mensen af en aan bij Gerrie en haar man Johan. Met bedankjes, tekeningen, mooie herinneringen... Het is hartverwarmend om te zien wat mijn beslissing heeft losgemaakt', vertelt Gerrie. Het geeft haar dan ook ontzettend veel steun. Want het was geen gemakkelijk besluit.

'De beslissing om te stoppen met de winkel is er een die ik met pijn in mijn hart genomen heb', vertelt ze. 'Ik heb met enorm veel plezier en voldoening Het Winkeltje gedraaid, maar ik ben inmiddels 65 en de laatste maanden begon ik lichamelijke klachten te krijgen. Het viel me steeds zwaarder om de hele dag te staan op die paar vierkante meter. Het ging gewoon niet langer', zegt ze met een brok in haar keel. 'En mede doordat de winkel onderdeel van ons huis is, zag ik geen andere optie dan te stoppen.'

Mooie verhalen
Vijf jaar lang kon men bij Gerrie van de Bovenkamp-Brink terecht voor allerhande zoetigheden, een praatje en een luisterend oor. 'Ik ben zo dankbaar voor de mooie verhalen, de herinneringen die het snoepwinkeltje opriep, en het fijne contact met kinderen. De glanzende oogjes bij het zien van het snoep, het samen tellen van hetgeen ze in het bakje hadden gedaan en de trotse blik als ze naar buiten liepen... wat ga ik dat missen. Evenals mijn vaste klanten, die regelmatig even aankwamen.'

En als het dan zondag is en de deur definitief op slot gaat? 'Dan zijn mijn man en kinderen er om mij op te vangen, de bubbels staan koud en de barbecue gaat aan. Tijd om, met veel dankbaarheid, terug te blikken op een prachtige tijd.'

Het Winkeltje is nog geopend tot en met aanstaande zondag, elke dag van 11.00 tot 17.00 uur.

Column

Buorlju

Ik mocht weer mee dit jaar. Op vakantie. En wel naar Sexbierum, zoals u vorige week kon lezen in de column van mijn man. Vorig jaar nog wilde hij graag 'even alleen' zijn (lees: het begin van de midlifecrisis), maar nu kon hij vrouwlief weer naast zich dulden en dús trokken hij en ik met een gehuurde pipowagen de Friese polder in. Ik moet bekennen dat vakantie een groot woord is als je in een houten kar je dagen moet doorbrengen, terwijl je liever in een all-inclusive resort had gezeten, maar dat terzijde. Uiteindelijk maakt het ook niet zoveel uit wáár je zit, er is tenslotte altijd wel íets te bekritiseren.
Ergens vlak na Fatum en Tzum, ter hoogte van het buurtschap Lutjelollum (ja echt... Lutjelollum) begon de ellende. Eerst was de pipowagen te kleurrijk (tja…), toen was het landschap te kaal en daarna bleken ook hier de toeristische trekpleisters (als ze er al zijn) niet goed in kaart gebracht. En dus zat meneer de eerste dagen alleen maar te knorren op het gestippelde bankje achter de polkadotgordijntjes. Want natuurlijk had hij de illusie dat het gras bij de buren groener zou zijn. En hoewel dat natuurlijk (bijna) nooit zo is, kun je de Lutjelollummers ook niet echt buren noemen. Of 'buorlju' zo u wilt.

Maar om even terug te komen op het thema van zijn column van vorige week, Toe Toerisme!, hij had wel een punt. En dat zeg ik niet vaak. Want wat heeft het Land van Maas en Waal de nietsvermoedende toerist nu eigenlijk te bieden. Maas en Walers weten wel waar ze het zoeken moeten in de streek, maar waarom weet het gros van Nederland dat niet? Omdat er geen promotie is. Geen gezamenlijk idee. Geen slogan. Geen campagne. En dús moet er een plan komen om Maas en Waal te promoten. Om de regio op de kaart te zetten búiten de regio. Om potentiële vakantiegangers te lokken. Om bij ze in het vizier komen. Op een positieve manier welteverstaan... Het feit dat Druten het landelijke nieuws haalt door de vele lekgestoken autobanden is niet echt bevordelijk voor je status op de toeristische ladder... Of je moet met je paard en pipowagen willen komen. En dat is écht niet aan te raden.

Mevrouw A. van Wijk

De Groot's Rondje Pontje 2016

Eén van de voetveren in het Land van Maas en Waal. Foto: Uit®waarde

DRUTEN - Voor het derde jaar op rij vertrekken op zondag 11 september honderden fietsliefhebbers uit Druten en omstreken voor een fietsrondje langs vier pontjes in de regio. Rondje Pontje, zoals de tocht heet, is een initiatief van De Groot Tweewielers. Deelnemers kunnen ook dit jaar weer rekenen op een prachtige route door de streek, met onderweg een smakelijke lunch en andere versnaperingen.

Jong, oud, man, vrouw, wielrenner en recreant, iedereen is van harte uitgenodigd om deel te nemen aan het fietsevenement. 'Ons doel is om mensen op de fiets te krijgen en hen te laten ervaren hoe heerlijk het is om te fietsen', vertelt Jolanda de Groot, van De Groot Tweewielers.
Het concept van Rondje Pontje laat zich gemakkelijk raden. De tocht voert fietsers langs vier pontjes, die hen steeds naar een ander deel van de route brengen. 'Welke pontjes dat zijn, dat houden we nog even geheim', vertelt Jolanda. 'Traditiegetrouw maken wij de route pas op de dag zelf bekend. Geloof me, ook dit jaar hebben wij ons uiterste best gedaan om een gevarieerde route uit te stippelen.' In de tocht van zo'n 50 kilometer worden deelnemers getrakteerd op de mooiste vergezichten over ons rivierenlandschap.

De inwendige mens
Wanneer de vele indrukken onderweg hongerig hebben gemaakt, ontvangt Jolanda de deelnemers met een smakelijke lunch en de geur van verse koffie. 'Bij een actief uitje wordt natuurlijk goed voor de inwendige mens gezorgd', aldus De Groot. 'Naast een smakelijke lunch kunnen de fietsers onderweg genieten van vers fruit, een drankje en een lekkere bittergarnituur.'

Elektrische fiets
Speciaal voor de gelegenheid kunnen deelnemers een elektrische fiets huren om te ervaren hoe dat rijdt. 'Je kunt om ons pand wel een proefritje maken, maar door er echt lekker een dagje op uit te trekken, merk je het comfort van zo'n fiets pas echt goed', vertelt Jolanda. 'Vorig jaar maakten veel mensen gretig gebruik van deze unieke mogelijkheid. Een elektrische fiets is voor menig fietsliefhebber inmiddels niet meer weg te denken.'

Deelnemen
De tocht vertrekt op zondag 11 september om 10.30 uur vanaf het pand van De Groot Tweewielers aan de Klepperheide 13a in Druten. Deelname kost 15,00 euro per persoon inclusief lunch, andere versnaperingen en kaartjes voor de pontjes.

Inschrijven
Inschrijven kan nog tot 1 september via info@degroottweewielers of in de winkel. Voor meer informatie, zie: www.degroottweewielers.nl of neem contact op via tel. 0487-51 90 93.

Feesten en relaxen bij Day at the Garden

APPELTERN - De geur en kleur van bloemen en planten, voetjes in het gras, een koud drankje in de hand, het zonnetje in de rug en een lekker muziekje op de achtergrond. Dat is Day at the Garden. Het festival beleeft op zaterdag 27 augustus zijn primeur in De Tuinen van Appeltern.

'Met goed eten en drinken, een relaxte sfeer, een groene omgeving en een gevarieerd muziekaanbod creëren we de sfeer van een gezellig tuinfeest, alleen dan net even iets groter', vertelt organisator Bart van Ooijen. Bezoekers kunnen er dansen in de Greenhouse-area en genieten van akoestische muziek.

Goed eten & drinken
Day at the Garden is een combinatie van lekkere muziek en goed eten en drinken. Zo kan men chillen in de cocktail- en proseccobar, proeven van de lekkerste barbecuegerechten of kennismaken met ambachtelijke streekbiertjes in de biergarten.
Tickets kosten 5 euro in de voorverkoop via www.appeltern.nl en 10 euro aan de deur. Het evenement duurt van 15.00 tot 01.00 uur.

Het Land van Maas en Waal biedt wielrenners een prachtig decor. Foto: Dijkensport.nl

Een kijkje achter de schermen van DijkenSport.nl
Deel 4: het wielrennen

Wielrennen op en langs de dijken

Op 3 en 4 september staat de zeventiende editie van DijkenSport.nl op de agenda. Hardlopen, skeeleren, wandelen, fietsen en/of wielrennen in combinatie met genieten. Een kijkje achter de schermen van dit dynamische Maas en Waalse evenement. Deze keer het fietsonderdeel: wielrennen op en langs de dijken.

Tijdens het wielrennen kunnen de deelnemers in hoog tempo genieten van het Land van Maas en Waal. Volwassen deelnemers kunnen kiezen voor de Rabo Wieler Classic, de jonge fietsers kunnen deelnemen aan de Rabo Dikke Banden Race. Beide tochten staan in ieder geval garant voor een unieke fietservaring én zijn aantrekkelijk voor het publiek. De Rabo Dikke Banden Race gaat bovendien volledig door het dorp.

Wielrennen is volgens mede-organisator Andy van Oijen een leuke sport. 'Ook is de sport vrij toegankelijk. We worden via de media veelvuldig geconfronteerd met wielrennen, denk bijvoorbeeld aan de aandacht voor Tour de France en de Giro', vertelt Andy enthousiast. 'Als je zo'n peloton ziet, met zoveel publiek... Ik krijg er gewoon kippenvel van als ik eraan denk.' Ook vindt Andy dat het Land van Maas en Waal wielrenners een prachtig decor biedt. 'De Maas en Waalse dijken zijn prachtig. Het uitzicht is zo mooi, dat is echt iets unieks. Ik fiets zelf regelmatig mee met tochten, maar er zijn er maar weinig die over zulke mooie dijken gaan zoals we die in Maas en Waal hebben.'

Rabo Wieler Classic
Het wielrenonderdeel van DijkenSport.nl bestaat uit twee disciplines, waaronder de Rabo Wieler Classic. De deelnemers starten tegelijk, maar wel in twee aparte groepen: de wedstrijdfietsers en de toerrijders. De eerste 65 kilometer zitten beide groepen achter de volgauto en heeft iedereen een snelheid van circa 32 kilometer per uur. 'Bij de wedstrijdgroep gaat het tijdens het laatste stuk vaak pas echt los. Maar ook bij de toerrijders kan het er fanatiek aan toe gaan. Daar zitten ook mensen bij die er onderling een wedstrijdje van maken, alleen gaat dat wat gemoedelijker.'

Rabo Dikke Banden Race
De Rabo Dikke Banden Race is bedoeld voor jongeren van zeven tot en met twaalf jaar die geen wielerlicentie hebben. Racefietsen zijn uit den boze. Het is de bedoeling dat kinderen op een leuke en speelse manier kennis kunnen maken met de fietssport. Meer info: www.dijkensport.nl.

Maas&Waler wandeltip

MAAS EN WAAL – In onze eerste wandeltip staken we twee keer de Maas over en verkenden we het Brabantse land. In deze laatste aflevering steken we de Waal over en maken we een uitstapje naar de Betuwe.

De auto kan worden geparkeerd op de carpoolplaats bij de Van Heemstraweg in Beneden-Leeuwen. Richting het noorden kan vrij snel, via de Prins Willem Alexanderbrug, de Waal worden overgestoken. Aan de overkant is een trap naar de dijk en hier kan een keuze worden gemaakt. Een wandeling richting Dodewaard-Druten is ruim drieëntwintig kilometer lang, een wandeling via Tiel bijna vijftien kilometer.

De route via Tiel is wat afwisselender, doordat deze over de dijk naar de sluis van Tiel gaat en de wandelaar vervolgens door een deel van de stad, over de Grotebrugse Grintweg, voert. Wandelen via Dodewaard over de dijken is vooral erg mooi in de vroege ochtenduren, want dan is er nauwelijks verkeer en ontwaakt de natuur.

Het is raadzaam om vooraf de vaartijden van het pontje te raadplegen. Vanaf september wordt de vaartijd van het veer Dodewaard-Druten aangepast en vanaf oktober van het veer Tiel-Wamel. Na de oversteek met het pontje kan in Wamel bij het Veerhuis een koffiestop worden gemaakt, in Druten is een ommetje richting het centrum nodig. Informatie over de routes: https://goo.gl/Oa0Q3h en https://goo.gl/CiICzP.

Boemerang Komeet begint seizoen goed

DRUTEN - Volleybalvereniging Boemerang Komeet is klaar voor het komende volleybalseizoen. Naar aanleiding van de vacature die deze zomer is geplaatst, waarin een voorzitter werd gezocht, hebben zich een aantal gegadigden gemeld. De verenging kan dus zonder problemen goed van start.
Vanaf maandag 29 augustus beginnen de trainingen weer. Wie interesse heeft om een keer te komen kijken of mee te doen is van harte welkom in de sporthal aan de Heuvel in Druten. Meer informatie via mail: tc@boemerangkomeet.nl.

Ambitieus Tornado wil met drie jeugdteams competitie spelen

V.l.n.r. Jesper van den Berk, Ivan Wijono, Thomas Hol en Marijn Meurs. Op de achtergrond begeleider Stan Jacobs. Foto: Robert van der Eng

Door Anton Janssen

DRUTEN - Bij Tornado in Druten wordt in verschillende geledingen geschaakt. Op de weg naar het gouden jubileum in 2017 heeft de vereniging een helder doel: met drie jeugdteams competitie spelen en proberen het landelijk platform te halen. De volwassenen zijn ook in de vakantie met hun sport bezig.

Wedstrijdleider/bestuurslid Stan Jacobs is ook trainer en begeleider bij het jeugdschaak. Jacobs: 'Afgelopen seizoen speelden we met de C-jeugd (tot en met veertien jaar) en een E-team (tot en met tien jaar) competitie. De E met Thomas Hol, Jesper van den Berk, Ivan Wijono en Marijn Meurs deed het prima.'

Landelijk debuut
De begeleider: 'Ze haalden in Ede met de vierde plaats net niet de landelijke finale, maar mochten met een wildcard toch door. In Zuid Scharwoude (boven Alkmaar) waren veertig teams met ruim 160 kinderen actief. Bij dit landelijk debuut speelde onze E in de middenmoot. Het was voor de kinderen een geweldige belevenis.'

Komend seizoen
'Die mooie schaakdag smaakt naar meer. We richten voor komend seizoen onze pijlen weer op jeugdteam wedstrijden. Naast een C- en een E-viertal streven we naar een D-team (vanaf twaalf jaar).We willen opnieuw tot de landelijke finale doordringen', legt Jacobs uit.

Bloeiende schaakvereniging
Tornado telt bijna zestig leden, waarvan ongeveer vijfentwintig volwassenen en ruim dertig jeugdleden. Zij is daarmee een bloeiende schaakvereniging. Er is ook een groep met acht schakers die hun partijen thuis spelen. Tornado komt met vier teams uit in de competitie van de OSBO (de oostelijke schaakbond). Het eerste team promoveerde naar de tweede klasse en komt nu met een achttal uit. Het tweede, met overwegend jeugdspelers, is een zestal in de derde klasse, verder komen twee viertallen uit in de vierde klasse.

Jubileum
Voorzitter Jurjo Hagen doet volgende maand een stapje terug. Hij stopt na meer dan vijfentwintig jaar als bestuurslid, maar blijft actief achter het schaakbord. Hagen: 'Het was altijd mijn bedoeling bij het 50-jarig bestaan af te treden. Tornado is een bloeiende vereniging, ik blijf betrokken bij de voorbereiding van het jubileum. We denken aan verschillende activiteiten, ook voor de jeugd.'

Leuk en gezellig
Femke Janssen, haar wieg stond in het vroegere café De Kikvorsch in Altforst, is het enige vrouwelijk lid. Ze zwemt en wandelt ook en is vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk. Via een oom belandde ze bij Tornado. De Drutense: 'Ik vind schaken geweldig leuk en gezellig, en speel ook online. De sport spreekt me aan: ik wil les gaan geven.' Aan het einde van de derde Zomerschaakavond veroverde Femke de derde prijs.

Zomerschaak
De strijdlust bij de zomeravondcompetitie is groot. Eén van de deelnemers liet vorige week een winnende positie glippen: 'Onbegrijpelijk, ik liet me met 'mat achter de paaltjes' verrassen.' Zomerschaak is nog op 24 en 31 augustus in café De Bever in Beneden-Leeuwen. Daarna beginnen de clubavonden op vrijdag in De Kubus in Druten. De jeugd vanaf 18.45 uur, de volwassenen vanaf 20.00 uur.

Kijk voor meer informatie op de website: www.svtornado.nl.

Beroemde stenen uit Druten

Het fabrieksterrein van Dericks & Geldens. Foto: K.L.M.-foto

Door Ruben Schiks

DRUTEN - In de negentiende en twintigste eeuw werden in Druten op grote schaal stenen, dakpannen en keramieken vervaardigd. De roemruchte fabriek van Dericks & Geldens, die aanvankelijk werd geopend voor de bouw van de H.H. Ewaldenkerk, verwierf landelijke bekendheid. Hoewel de ooit zo imposante schoorsteen al meer dan veertig jaar niet meer over Druten uitkijkt, wordt men in het Drutense straatbeeld nog tot op de dag van vandaag herinnerd aan de rijke nijverheidshistorie.

Om kosten te besparen richt het kerkbestuur van Druten in 1874 een eigen steenfabriek op, om stenen te bakken voor de bouw van de H.H. Ewaldenkerk. Het ontwerp van de fabriek is van de hand van de beroemde architect Pierre Cuypers, die eerder het ontwerp voor de neogotische kerk had geschetst. Na voltooiing van de Ewaldenkerk namen twee kerkbestuurders de steenfabriek over. Notaris Dericks en pannenbakker Geldens sloegen de handen ineen en legden de basis voor een legendarisch tijdperk.

Beroemde bouwwerken
De Drutense Dericks en Geldens bleven ook na de voltooiing van de Ewaldenkerk werken voor Cuypers. De Limburgse architect maakte de naam van de fabriek uit het Land van Maas en Waal groot in de rest van Nederland. Jarenlang werden in Druten complete muurornamenten en tegeltableaus vervaardigd voor beroemde bouwwerken in heel het land. Tot de bekendste werken behoren onder andere het Rijksmuseum in Amsterdam, Kasteel de Haar in Vleuten, het Muiderslot in Muiden, de Prinsenhof in Delft en de Sint-Servaas Basiliek in Maastricht.

Gloriejaren
In de gloriejaren, in het begin van de twintigste eeuw, had de fabriek 150 arbeiders in dienst en werden er jaarlijkse ruim zeven miljoen dakpannen geproduceerd. Toen de bouwmarkt tijdens de tweede wereldoorlog volledig instortte gingen Dericks en Geldens op zoek naar nieuwe markten. Zij specialiseerden zich in het vervaardigen van keramieken. De bekende kerstserie is daarvan het meest succesvolle voorbeeld. Het kersttafereel, vervaardigd uit geglazuurd aardewerk, werd destijds verkocht in het prestigieuze 'Magazijn de Bijenkorf' in Amsterdam. In 1968 werd de fabriek opgeheven. De productie lag toen al acht jaar stil.

Karakteristiek straatbeeld
Wie door Druten fietst of wandelt ziet op verschillende plekken in het huidige straatbeeld gebouwen die karakteriserend zijn voor de verdwenen steenfabriek. Misschien wel het meest bekend zijn de vier aaneengesloten geglazuurde arbeiderswoningen aan de Mr. van Coothstraat. Het zijn de eerste echte arbeiderswoningen in Maas en Waal, destijds gebouwd voor de kruiers en stokers die in de fabriek werkten. De glazuurtechniek die werd toegepast inspireerde Cuypers voor zijn ontwerp van het Rijksmuseum in Amsterdam. Achter de woningen staat, op het huidige Kerkeland, het voormalige kantoor van de fabriek. Hoog in het midden van de rechter zijgevel prijkt nog steeds het, in geglazuurd aardewerk uitgevoerde, opschrift 'Dericks en Geldens'. Verschillende rijkelijk gedecoreerde villa's en middenstandswoningen in Druten herinneren tot op de dag van vandaag aan het welvarende verleden.

Monumentenwandeling
Leo en Ingrid Adams uit Druten wonen sinds twaalf jaar in één van de karakteristieke arbeiderswoningen aan de Mr. van Coothstraat. De laatste jaren verdiepten zij zich in de rijke geschiedenis van de fabriek die ooit in hun achtertuin stond. 'Wij zijn allebei geboren en getogen in Druten, maar pas toen wij de kans kregen om hier te gaan wonen ontdekten we hoe bijzonder het Drutense ambachtsverleden is', vertelt Ingrid. 'Jaren geleden begonnen we met het verzamelen van allerhande rekwisieten', vult Leo haar aan. Die collectie bestaat onder andere uit originele mallen, oude keramieken, misbaksels, maar ook salarisstrookjes en een oude catalogus. 'Sommige dingen vonden we hier in de grond, maar we kregen ook veel materiaal van oud-werknemers. Dat is heel bijzonder', aldus Ingrid. Het echtpaar besloot hun kennis met belangstellenden te delen en ontwikkelde een monumentenwandeling door Druten. Tijdens die wandeling vertellen zij alles over de roemrijke historie, nemen ze deelnemers mee naar het voormalige fabrieksterrein en wandelen zij langs Drutense monumenten en kunstwerken die herinneren aan de fabriek van Dericks & Geldens.
De monumentenwandeling is gratis. Voor meer informatie: info@leoadams.nl.

Kunst Na Arbeid viert 100-jarig bestaan

Foto: Ruben Schiks - Oud Puiflijk

PUIFLIJK - Muziekvereniging Kunst Na Arbeid (K.N.A.) uit Puiflijk viert dit jaar haar 100-jarig bestaan. Deze bijzondere mijlpaal wordt gevierd met de uitgave van een jubileumboek, een concert en feestavond met reünie.

Op zaterdag 8 oktober wordt het heuglijke feit gevierd met leden, oud-leden en belangstellenden. Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan speelt een aantal oud-muzikanten tijdens de feestavond enkele stukken mee.

Jubileumboek
Luc Remers schreef ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan een jubileumboek, genaamd '100 jaar muziekvereniging KNA Puiflijk, 1916-2016 een verhaal waard'. Gerard Tijnagel, archivaris van de vereniging, en een aantal (oud-)leden werkten mee aan de totstandkoming van het boek over de rijke historie van de vereniging.

Dagenlang verzamelden zij informatie over de vereniging in het eigen archief en in de verzamelingen van verschillende regionale instanties. Een unieke bijdrage ontvingen zij van Ger de Heus uit Deest, die Maas en Waalse boeken en documenten verzamelt. Tijnagel ontving van hem een programmaboekje van K.N.A. uit 1936 in bruikleen. Toen vierde de vereniging haar twintigjarig bestaan. Het jubileumboek wordt op 8 oktober gepresenteerd.

Oud-leden gezocht
De vereniging is voor de feestavond nog steeds op zoek naar mensen die ooit lid zijn geweest van de muziekvereniging. Graag zou zij het 100-jarig bestaan met hen vieren. Oud-leden kunnen zich aanmelden via www.muziekvereniging-arezzo.nl.

Museum Tweestromenland in ontwikkeling

BENEDEN-LEEUWEN - Museum Tweestromenland in Beneden-Leeuwen herbergt een omvangrijke collectie rekwisieten uit de geschiedenis van onze streek. Van een mammoet tot oude winkeltjes en ambachten. Naar aanleiding van het eerdere adviesrapport van het Gelders Erfgoed zijn bestuur en vrijwilligers actief bezig met de aanpassing van het collectiebeleid en het organiseren van nieuwe museumactiviteiten. Kunstenaars uit de streek krijgen de kans in de foyer eigen werk te tonen. Bij deze exposities gaat het om kunst, gerelateerd aan Maas en Waal of aan het thema van de tijdelijke expositie.

In het laatste weekend van september is de overzichtstentoonstelling te zien van Kunstbakens Maas en Waal. Deze expositie loopt door tot en met 16 oktober. Vanaf 23 oktober is de expositie Kunstprijs Maas en Waal te zien in het museum. De uitreiking van de Kunstprijs vindt plaats op 6 november 2016.

Door te schuiven in de collectie ontstaat ruimte voor de inrichting van een intiem bruin café, waar gelegenheid is voor koffie en thee met iets lekkers. In september hoopt het museum deze ruimte te openen. De ruimte is groot genoeg voor de ontvangst van groepen museumbezoekers. Voor meer informatie over het Museum Tweestromenland, de vaste en wisselende collecties en de actuele activiteitenkalender zie: www.museumtweestromenland.nl.

Renovatie Tacitusbrug bijna afgerond

Om weersonafhankelijk te kunnen werken is een 170 meter lange tentconstructie geplaatst. Foto: Wim Piels

EWIJK - De renovatie van het oude deel van de Tacitusbrug nadert zijn voltooiing. Vrij recent zijn de tuien achtereenvolgens vervangen en is de laatste hand gelegd aan het versterken van de pylonen, waar de tuien aan hangen. Momenteel wordt het nieuwe brugdek voorzien van HogeSterkteBeton (HSB). Als deze klus geklaard is wordt het oude deel van de Tacitusbrug voorzien van asfalt, verlichting, goten et cetera. Vervolgens wordt de verkeerssituatie van de tijdelijke 2x3 naar definitief 2x4 rijstroken tussen de knooppunten Ewijk en Valburg omgebouwd.

Rijkswaterstaat verwacht het project in het voorjaar van 2017 af te ronden. Vanaf dat moment kan het verkeer tussen de knooppunten Ewijk en Valburg gebruik maken van tweemaal vier rijstroken. Het verkeer van zuid naar noord rijdt dan met vier rijstroken over het oude gedeelte - dat nu gerenoveerd wordt - van de Tacitusbrug, verkeer van noord naar zuid rijdt dan met vier rijstroken over het nieuwe deel van de Tacitusbrug. Het totale wegverbredingsproject, inclusief de bouw van de nieuwe brug, de verbreding van vier kilometer A50 en de ombouw van twee knooppunten, heeft 268 miljoen euro gekost. Deze werkzaamheden zijn binnen budget uitgevoerd.

Nieuwe brug
Het project, van tweemaal twee naar tweemaal vier rijstroken plus vluchtstrook, had heel wat voeten in aarde. Om de doorstroming van de A50 tussen Ewijk en Valburg te verbeteren, legde Rijkswaterstaat een geheel nieuwe brug aan. Deze nieuwe brug werd eind mei 2013 geopend en in gebruik genomen. De renovatie van het oude deel van de Tacitusbrug was toen al een half jaar aan de gang. Een proces wat al ruim drie jaar duurt.

Christel Holleman, communicatieadviseur bij Rijkswaterstaat, legt uit: 'Oorspronkelijk was gepland dat de oude brug in 2014 weer zou worden opengesteld, maar in het voorjaar van 2013 werd duidelijk dat een omvangrijker renovatie noodzakelijk was vanwege de slechte toestand van de brug.' In eerste instantie zou de renovatie in 2015 afgerond moeten zijn, toen werd het 2016 en inmiddels is 2017 genoemd.

Beton aanbrengen
Na het uitvoeren van versterkingswerkzaamheden in de koker, het herstel van het stalen rijdek, het vijzelen van de brug en het vervangen van de vier tuien van de brug, wordt nu gewerkt aan het aanbrengen van het HogeSterkteBeton (HSB). 'Het aanbrengen hiervan is een proces dat bestaat uit verschillende fasen, zoals het stralen van het stalen rijdek en conserveren daarvan met een epoxylaag, het vlechten van wapening en vervolgens het storten van beton', aldus Holleman. 'Gedurende dit traject worden telkens vakken van circa 120 meter lengte behandeld. Om weersonafhankelijk te kunnen werken is een circa 170 meter lange tentconstructie geplaatst. Deze constructie beweegt zich als een soort treintje over de brug heen. Verwacht wordt dat de werkzaamheden aan het wegdek tot diep in het najaar duren.'

Afronding
Is de renovatie van de brug eenmaal afgerond, dan moet de situatie op de Tacitusbrug 'omgebouwd' worden. 'Dan kun je denken aan het opnieuw inrichten van de rijbanen, het herinrichten van de weg voor 2x4 rijstroken in beide richtingen. En dat terwijl het verkeer gewoon moet blijven rijden.' Holleman verwacht dat het verkeer vanaf het voorjaar van 2017 gebruik kan maken van de extra rijstroken.

Gemeente weer bij de tijd

WEST MAAS EN WAAL – Het college van B&W van de gemeente West Maas en Waal is akkoord met het bedrijfsplan om de automatisering van het gemeentelijk apparaat up-to-date te maken. Hierop vooruitlopend is de afgelopen tijd geïnvesteerd in nieuwe computers en infrastructuur om de benodigde applicaties te kunnen draaien.
Doordat de gemeente overgaat op een digitale omgeving moet het ook voor de burger makkelijker worden administratieve en ambtelijke trajecten te kunnen volgen. Op 12 september gaat de gemeente over op het nieuwe systeem.

Drukke tijden voor agrariërs in de streek

Foto: Henk van Coolwijk

MAAS EN WAAL - Met de aanvang van de graanoogst breken drukke tijden aan voor de agrariërs in onze streek. Naast het maaien, schudden, dorsen en persen van hooi en stro, wordt er overal in het Maas en Waalse land ijverig gehakseld.

Wie afgelopen weekend door de streek fietste, wandelde of met de auto reed, zag om zich heen menig agrariër zijn akker bewerken. Bijna in ieder dorp zorgden de brullende pk's van machines en werktuigen voor interessante schouwspelen.

Oogstmaand
In Maas en Waal houdt men nog vast aan de Oudhollandse maandnamen. Van oudsher is april de grasmaand, mei de bloeimaand, juni de zomermaand, juli de hooimaand en augustus de oogstmaand. Naast het dorsen van hooi en stro worden er dan ook overal heerlijke fruitsoorten van eigen bodem geoogst. In Puiflijk en Horssen vindt men volop appels en rode bessen. In Beuningen worden volop pruimen geoogst en in Dreumel weer peren. Verscheidene boeren verkopen die heerlijke streekproducten in stalletjes en kraampjes op hun erf. Rechtstreeks van het land.

Univé Druten gaat peren- overschot te lijf

DRUTEN - Medewerkers van Univé Druten hielden vrijdag 19 augustus een ludieke actie om het perenoverschot in Nederland te lijf te gaan. In de buurt van de Univé winkel aan de Markt deelden zij gratis peren uit aan voorbijgangers. Met deze actie hoopt Univé Rivierenland het publiek aan te sporen om een pondje peren per week extra te kopen en daarmee de Nederlandse fruittelers te helpen. Het idee voor de actie ontstond naar aanleiding van het nieuwsbericht eerder deze maand, waarin Nederlandse fruittelers alarm sloegen. Fruittelers lieten weten: 'We stevenen af op een recordoogst, waarvan maar liefst 70 procent bestemd is voor de export. Eén van de grootste afnemers van peren was Rusland, maar die boycotten onze peren.'

Expositie Cabinet van een fantast

WINSSEN - Laurens de Blocq van Scheltinga exposeert iedere zondag in augustus van 13.00 tot 17.00 uur in het Dijkmagazijn in Winssen. De expositie is getiteld 'Cabinet van een fantast'. De toegang is gratis. Het werk van Laurens is gebaseerd op zijn visie op de natuur en de kunst van het verzamelen. Alle sculpturen zijn vervaardigd van synthetische materialen zoals polymeer klei, acryl en epoxy. Laurens gebruikt ook natuurlijk materiaal in zijn werk, zoals vogeleieren, peulen en botjes uit de natuur.

Struinen langs de Waal

Foto: José Iping

MAAS EN WAAL - Afgelopen week genoten de 150 deelnemers aan de Ri4daagse van een struintocht door de dynamische riviernatuur in Dreumel, Beneden-Leeuwen, Beuningen en Druten.