De Maas&Waler halfdagblad

11 juli 2018

De Maas&Waler halfdagblad 11 juli 2018


Stichting Leergeld realiseert zomerpretpakketten voor minima

Vrijwilligers van Stichting Leergeld2stromenland met de zomerpretpakketten. Foto: Stichting Leergeld2stromenland

MAAS EN WAAL - De zomervakantie staat voor de deur. Zes weken lang geen school, met het hele gezin op vakantie, dagjes uit en veel leuke dingen doen met vriendjes en vriendinnetjes. Voor 1 op de 9 kinderen is dit helaas anders, zij leven in armoede en gaan nergens heen tijdens de zomervakantie. Daarmee heeft Stichting Leergeld2stromenland in samenwerking met de gemeente Druten en Stichting Nationaal Fonds Kinderhulp. Voor een aantal kinderen een zomerpretpakket ter beschikking gesteld.

Omdat een beperkt aantal zomerpretpakketten beschikbaar is, zijn de kinderen via loting uitgekozen. Het zomerpretpakket bestaat uit een mooie rugzak boordevol zomeravonturen zoals: een waterpistool, voetbal en badlaken, maar ook kaartjes voor de bioscoop, de Efteling en Burgers Zoo, dit alles inclusief tickets voor de treinreis.

Eendracht en Choke houden dinnershow

MAAS EN WAAL - Twee Maas en Waalse muziekverenigingen sloegen afgelopen voorjaar de handen ineen voor een muzikaal experiment. Door een unieke samenwerking tussen fanfare Eendracht Afferden en amusementskoor Choke krijgt het publiek komend najaar twee keer de mogelijkheid om letterlijk en figuurlijk te 'smullen' van muziek. Tijdens een avondvullende dinnershow, genaamd 'Be our guest', brengen zowel Eendracht als Choke hun muzikale kwaliteiten ten gehore. Ook zullen de groepen samen te horen zijn, middels speciaal daarvoor gearrangeerde muziekstukken. Naast het muzikale entertainment wacht de gasten een heerlijk vijfgangendiner. De dinnershows zijn op vrijdag 16 en zaterdag 17 november in Kulturhus de Meent in Afferden. Begin september volgt meer informatie via de websites van beide muziekgroepen en dit blad.

Pretpakketten voor minima

MAAS EN WAAL - Stichting Leergeld2stromenland heeft in samenwerking met de gemeente Druten en Stichting Nationaal Fonds Kinderhulp voor een aantal kinderen uit minimagezinnen een zomerpretpakket ter beschikking gesteld. Omdat een beperkt aantal zomerpretpakketten beschikbaar is, zijn de kinderen via loting uitgekozen. Het zomerpretpakket bestaat uit een mooie rugzak boordevol zomeravonturen zoals: een waterpistool, voetbal en badlaken, maar ook kaartjes voor de bioscoop, de Efteling en Burgers Zoo, dit alles inclusief tickets voor de treinreis.

Boek over stoomgemalen

MAAS EN WAAL - In het kader van het 100-jarig jubileum van Stoomgemaal De Tuut is een nieuw boek verschenen over de stoomgemalen in het Land van Maas en Waal. De acht gemalen, die tussen ca. 1840 en 1970 Maas en Waal droog hielden, komen allemaal in het rijk geïllustreerde boek aan de orde. Het boek is voor 12,50 euro te koop bij Bruna Druten en bij de Read Shop in Beneden-Leeuwen.

Ben jij d'r BIJ?

Foto: John van Gelder

Op zaterdag 14 juli opent Imkerij 't Honingweitje aan de Venusweg 1 in Dreumel haar deuren voor publiek tijdens de Landelijke Open Imkerijdagen. Iedereen is van 11.00 tot 17.00 uur van harte welkom bij imkers Nadine en Jeffrey. Neem een kijkje achter de bijenkast of kom alles over bijen te weten tijdens de rondleiding. Natuurlijk is deze dag ook de enige echte Dreumelse honing te proeven. Meer informatie: Facebook/imkerij 't honingweitje.

Realisatie Sportief ontmoetingscentrum

APPELTERN - De werkgroep jeugd van Dorpsplatform Appeltern heeft het verzoek ingediend bij de gemeente om mee te werken aan de realisatie van een Sportief ontmoetingspunt. Dit plan bevordert de sociale cohesie en leefbaarheid in het dorp. Hiermee wordt de burgerparticipatie vergroot en wordt voldaan aan de opgave uit het uitvoeringsprogramma structuurvisie dorpen 2015. Het Dorpsplatform vraagt bij provincie Gelderland subsidie aan. Voor het gedeelte waarvoor geen subsidie wordt toegekend, voorziet de gemeente in een cofinanciering van 52.119 euro.

De tien van (bijna) twaalf

V.l.n.r. Lars, Anouk, Thijs, Jesper, Bas, Dylan, Pim, Luuk, Jop en Mieke. Foto: Aafke Labout

MAAS EN WAAL - Ze zijn pas net twaalf, of worden dat dit jaar nog, en nemen volgende week voor het eerst deel aan de Nijmeegse Vierdaagse. De jonge wandelaars zijn vastbesloten de volledige 120 kilometer te volbrengen. De Maas&Waler vroeg hen naar hun motivatie, de zaken waar ze naar uitkijken, en de dingen waar ze, stiekem toch wel, tegenop zien.


Deelnemen aan de Vierdaagse mag vanaf het jaar dat je twaalf wordt, in dit geval geboren in 2006. Dit jaar betreft dat 430 kinderen, waarvan 245 jongens en 185 meiden. Voor onze 'twaalf van twaalf' geldt dat zij al lang uitkeken naar hun deelname.

Familie als voorbeeld

In veel gevallen hebben de lopers een voorbeeld genomen aan familieleden die de Vierdaagse liepen. Jesper van den Berk (Druten) en Dylan Brands (Wamel) werden door hun vader besmet met het vierdaagsevirus, Jop Hendriks (Druten) door zijn broer en een oom, Anouk Joosten (Druten) door haar zus, en Luuk van Geffen en Lars Labout (beiden uit Druten) door hun oma's.

Jop en zijn nichtje Mieke Mikotajczak (Druten) lopen met hun moeders. Mieke loopt mee omdat ze wel van een uitdaging en gezelligheid houdt, Jop wilde - na jaren langs de route familieleden te hebben aangemoedigd - zelf ervaren wat de Vierdaagse inhoudt. Voor Luuk is deze editie extra speciaal: 'Mijn oma loopt dit jaar voor de laatste keer de Vierdaagse, en ik vind het bijzonder om dat samen te kunnen doen', vertelt hij. Hij kijkt, net als veel andere debutanten aan het wandelevenement, uit naar de intocht op de Via Gladiola. Het Drutense vierdaagseshirt dat de Drutense deelnemers hebben ontvangen gaat bij allen aan, sowieso de laatste dag.

Bang voor blaren

Bas Peters uit Deest loopt de Vierdaagse samen met zijn moeder Nancy en neef Pim Jansen (Afferden). De jongens kijken uit naar de gezelligheid tijdens het lopen en de feestelijkheden rondom het parcours. Ook zijn ze benieuwd naar de verrassingen die horen bij hun deelname aan het #Vteam. Bas ziet wel op tegen de drukte op de route, waardoor hij wellicht niet zijn eigen tempo kan lopen. De Drutense Anouk en Lars zijn bang voor het warme weer, Thijs ziet op tegen de regen, Jesper en Luuk vrezen de blaren en Dylan de eventuele pijn.

Vertrouwen

De deelnemers hebben de afgelopen maanden al flink wat kilometers gemaakt. Ze hebben er dan ook het volste vertrouwen in dat zij volgende week het Vierdaagsekruisje mogen opspelden.
Thijs de Rooij (Druten) zag zijn oudere zus en broer dat al eerder doen. Voor hem is de komende vierdaagseweek bijna een familie-uitje, aangezien niet alleen hij, maar ook zijn zus Lieke meeloopt, daarin begeleid door beide ouders. En hoewel Thijs in de voorbereiding nog zijn been brak, is ook hij vastberaden om de volledige 120 kilometer te volbrengen.

Vierdaagse- feesten

Foto: Stichting Vierdaagsefeesten

NIJMEGEN - Vierdaagsefeesten, oftewel Party of the Year, is het grootste vrij toegankelijke evenement van Nederland, en het op drie na grootste van Europa. Gedurende zeven dagen treden meer dan drieduizend artiesten op, verspreid over veertig locaties. Van Latin tot Rock en van Dance tot Kidsloop en van grootse milieuvriendelijke vuurwerkshow tot Roze Woensdag.

Doorkomst Beuningen

Foto: Rob Joseph

BEUNINGEN - Tijdens de tweede dag van de Vierdaagse komen de wandelaars door Beuningen. Rond 08.30 uur passeren de eerste wandelaars de Beuningse gemeentegrens. De route loopt via de Wilhelminalaan, Burgemeester Geradtslaan, Haagstraat en Hogewaldstraat naar de Van Heemstraweg richting de sluis bij Weurt. De route is de hele dag afgesloten voor verkeer. Op het Thorckeplein is de officiële ontvangstplaats van de burgemeester en genodigden. De wandelaars zullen hier een warm applaus ontvangen. Rond 16.00 uur loopt de laatste wandelaar Beuningen weer uit, gevolgd door de Bezemwagen.

TC De Linden open tijdens Vierdaagse

BEUNINGEN - Tijdens de doorkomst van de Vierdaagse door Beuningen nodigt TC De Linden alle wandelaars en toeschouwers van harte uit om op het terras of in het clubhuis even een moment rust te nemen en te genieten van een lekker hapje of drankje. Consumpties van leden worden door de club betaald.

Maas en Walers vertegenwoordigd in #Vteam

Esmee Theunisse. Foto: Eigen foto

BERGHAREN - Esmee Theunisse uit Bergharen is met haar elf jaar één van de zes jongste deelnemers van de Nijmeegse Vierdaagse. Vier dagen lang wandelt zij elke dag 30 kilometer samen met het zogeheten #Vteam. Deze groep met de honderd jongste deelnemers loopt de Vierdaagse voor het eerst.

Naast Esmee maken ook de Maas en Waalse Bas Peters, Jop Hendriks, Mieke Mikotajczak, Pim Jansen, Sten van Beuningen en Tijn Postma deel uit van het #Vteam. Kindercorrespondent Tako Rietveld, geboren in Wamel en bekend van onder meer het Jeugdjournaal, is teamcaptain en initiatiefnemer van het #Vteam. Hij zorgt ervoor dat kinderen in de schijnwerpers staan en hun verhaal kunnen vertellen. De kinderen maken elke dag reportages, vlogs en livestreams voor hun eigen sociale media zoals Snapchat en Instagram, maar ook voor verschillende kranten, radio en tv-zenders. Volg hun belevenissen op: Vteam.tv.

Lopers welkom op kasteel

WIJCHEN - Alle Vierdaagse-lopers uit de gemeente Wijchen worden vrijdagavond 13 juli om 19.30 uur ontvangen in het kasteel van Wijchen. Burgemeester Verheijen zal de lopers daar persoonlijk succes wensen.

Ruud van Kraaij. Foto: John van Gelder

Door Ton van Hulst

In de rubriek 'de Maas & Waler dat ben ik' maken we wekelijks kennis met een inwoner van deze regio. Wie zijn ze, wat doen ze en waarom wonen ze hier. Maar ook, wat zouden ze graag toevoegen aan de regio? En aan welke plek hebben zij bijzondere herinneringen? Het resultaat, bijzondere portretten van gewone mensen met een eigen verhaal.


Naam:                Ruud van Kraaij
Leeftijd:                62 jaar
Woonplaats:        Druten

Ras-Drutenaar Ruud, zoals hij het zelf zegt, werd geboren op een plek ongeveer driehonderd meter van waar hij nu woont aan De Horst. Hij is gehuwd met Nelke; ze hebben twee kinderen en vier kleinkinderen. "Als klein menneke ging ik vaak struinen door de uiterwaarden. Schaatsen op de Strang deed ik ook graag. Nu ik ouder ben heb ik andere hobby's en interesses. Ik heb bijvoorbeeld met plezier meegedaan met de Bewoarsmiense. Toen ik jaren geleden een keer in de zaal zat om een voorstelling bij te wonen, kreeg ik ineens het idee van: 'Wat doe ik eigenlijk hier in de zaal? Hier moet ik helemaal niet zijn! Ik moet het toneel op, op de planken. Lekker meespelen!' En vorig jaar is me dat dan ook gelukt."

Het acteren is inmiddels een hobby geworden. Nu kijkt hij met heel andere ogen tegen toneelspelen aan. "Kort geleden zag ik de musical 'Koal Onder' van Plaet Gespeuld. Ik vond het onwijs knap wat daar gepresteerd werd, zo'n avondvullend spel over een stukje Maas en Waalse geschiedenis. Ik kijk al uit naar de volgende musical van de Bewoarsmiense; die gaat over tweehonderd jaar Leste Mert en komt in maart/april 2019 op de planken."

Ondernemersfamilie

Ruud vervolgt met iets te vertellen over zijn werk. Het pensioenvak, daar heeft hij altijd in gewerkt, hoewel hij eigenlijk uit een bekende Drutense ondernemersfamilie komt. "Mijn vader was slager, en mijn broers ook. Maar het slagersvak bleek toch niets voor mij te zijn. Ik heb een goede keuze gemaakt, want in mijn pensioenwerk ben ik specialist geworden. Ik werk onder andere voor verzekeraars en geef les als freelance docent. Ook lever ik bijdragen aan lesmateriaal, en ben ik betrokken bij de ontwikkeling van examens. Tevens word ik al jaren gevraagd als (ondersteunend) specialist bij de pensioenspreekuren bij de Hogeschool Arnhem Nijmegen."

Verre reizen

Ruud heeft nu wat meer vrije tijd voor het maken van verre reizen, samen met zijn vrouw. Terwijl hij een kopje koffie inschenkt en op het geweldige uitzicht over de Waal en veel verder wijst, praat hij over de vele landen en streken buiten Nederland die hij bezocht heeft. Het is een indrukwekkend lijstje. "Afrika, Maleisië, Sri Lanka, Kenia, Zuid-Amerika, maar ook het koude Alaska en Antarctica hebben we gezien. We houden van ontmoetingen met mensen uit verschillende culturen en genieten van de verscheidenheid in mensen. Maar ook in ons eigen land, waar we de bescheidenheid van de diverse Nederlandse culturen proeven, gaan we graag op pad. We zijn bijvoorbeeld begonnen het Pieterpad te wandelen vanaf Pieterburen. Elke keer een stukje, steeds in etappes. Binnenkort gaan we verder vanaf Rolde. We lopen volgende week onze derde Vierdaagse, met kleinzoon Stan van 14. Natuurlijk nemen we dan altijd wel de stickers van De Maas&Waler mee, die plakken we op de gekste plaatsen! Fijn om Maas&Waler te zijn, staat er op. Nou, van mij mag dat wel zijn: Trots om Maas&Waler te zijn. Door die stickers ben ik ook in het Maas&Waler kwartetspel terechtgekomen, leuk!"

Iets dichter bij huis steekt Ruud veel energie in de organisatie van de Koningsdag, waar hij bestuurslid en gastheer is. "Je bent op die dag al vanaf half zes 's morgens in de weer. Een paar jaar geleden moesten we er bijna mee ophouden, maar nu leeft het weer. Samen met wat nieuwe mensen hebben we de schouders er onder gezet; we proberen het ieder jaar weer mooier te maken. En bij het Drutenfestival was ik jarenlang spreekstalmeester. Ik mocht bekende artiesten aankondigen, zoals René Froger, Lee Towers en Corrie Konings." Als voorzitter van de Dag van Druten-Zuid probeerde Ruud de verschillende wijken met elkaar te verbinden, middels o.a. een zeskamp. "Iedere wijk leverde dan een team, en we organiseerden het geheel steeds rond een thema. We hadden bijvoorbeeld thema's als Landen, Circus en Caribbean. Ook onze kerstboomverbranding in januari zorgde voor meer verbondenheid in Druten-Zuid."

Als het om Druten gaat is Ruud zeer positief. Volgens hem is het een bruisende plaats, hoewel hij er wel graag wat meer horeca zou willen zien. "Er is een levendig verenigingsleven, dat geeft aan dat er veel verbondenheid is hier. Kortom: Druten heeft alle voordelen van het platteland, maar niet de nadelen", aldus Ruud.

Noud is jongste telg van vier generaties Van Rossum

Foto: Shanna van Rossum - van Breukelen

MAAS EN WAAL - Op 20 juni werd Noud van Rossum geboren, de jongste telg uit de familie Van Rossum, die nu vier generaties telt. Overgrootvader Piet (85) en opa Toine (59) wonen in Alphen, vader Erik (29) woont samen met Noud en moeder Shanna in Horssen. Of de kleine Noud de muzikale genen van zijn vader, ook wel bekend als dj Matte Frazzie, heeft blijft even afwachten.

Juffrouw Petra neemt afscheid

Foto: De Ringeling

AFFERDEN - Na bijna 16 jaar nam Petra van Dinteren afgelopen donderdag 5 juli afscheid van haar geliefde Peuterspeelzaal de Ringeling in Afferden. Honderden peuters heeft Petra een enorm leuke en leerzame tijd gegeven. Op 5 juli haalden de peuters Petra thuis op met een versierd treintje. Na een rondrit was er een lekkere picknick.

Column

Sjaak

Soms lees ik een overlijdensbericht van iemand die ooit een rol speelde in mijn leven. Voor mij komt dat als een donderslag bij heldere hemel als de man of vrouw al jaren achter de horizon van mijn bestaan is verdwenen.

Het gebeurt vaker naarmate ik ouder word. Door het bericht komt de gestorvene plots weer in mijn leven. Dat had ik vorige week toen ik in de Maas&Waler las dat Sjaak Koppers was overleden. Sjaak! Maar twee jaar ouder dan ik. Ik was geschokt.

We hadden iets gemeen. Hij was vanuit de bouw in de politiek beland, ik vanaf de scheepswerf in de journalistiek. Als bestuurder was hij een man met een groot sociaal hart, een politicus die mens bleef.

Hij was wethouder, maar ook echtgenoot en vader. Hij sprak vol liefde over vrouw en kinderen, kon relativeren. Carnaval vieren bij de Blauwe Bok, voetballen bij DIO, dat waren zijn hobby's, daar lag zijn hart. Maar ook de rust van het vissen waardeerde Sjaak. Die veelzijdigheid had hij ook als bestuurder. Een goeie grap was voor hem belangrijk, maar een fel debat ging hij niet uit de weg. Hij kon rustig wachten aan de waterkant, op een vis, of op iemand om mee te praten. Sjaak hielp de sportvisserij van de sloot weer op de wal. Hij was een man met vele vrienden.

Ondanks onze overeenkomsten kregen we ruzie. Over iets waar hij 'politiek verantwoordelijk' voor was. Ik moest als journalist over de bestuurder oordelen en wist dat dat hem ook als mens zou raken. Ik schreef verhalen waardoor hij gebrandmerkt zou worden in de gemeenschap waar hij jarenlang voor had geploeterd. Weliswaar alleen door diegenen die hem niet écht kenden, maar toch.

Sjaak Koppers was wel de laatste die dat verdiende.

Faas Brouwer de beste van Tik Hard-jeugd

V.l.n.r.: Kevin, Tijmen, Anouk, Faas en Luc. Foto: Tik Hard Wamel

WAMEL - Faas Brouwer mag zich de nieuwe clubkampioen van de jeugd van Tik Hard uit Wamel noemen.

De oudste jeugd nam het eerst tegen elkaar op in een poule, waarna Faas en regerend kampioen Tijmen Detiger als nummers één en twee doorgingen naar de finale. De twee troffen elkaar vorig jaar ook al in de finale, dus Brouwer zinde op revanche. Daarin slaagde de jonge tafeltennisser, en versloeg zijn concurrent met 3-0. Dankzij de overwinning werd Faas, net als in 2016, gekroond tot clubkampioen.
De jongste jeugd streed ook om de prijzen en moest diverse tafeltennisspellen zo goed mogelijk volbrengen. Anouk Willems toonde zich daarin de beste, gevolgd door Kevin Janssen en Luc van den Broek. De tafeltennissers van Tik Hard gaan nu van hun welverdiende vakantie genieten, het nieuwe seizoen begint weer in augustus.

Meer informatie

Belangstelling om een keer een balletje slaan? Kom dan naar het Vrijetijdscentrum in Wamel op dinsdagavond of kijk op www.tikhard.nl.

Rolstoeltennisster Marjolein Buis bereikt finaleplaats German Open

BERLIJN - Rolstoeltennisster Marjolein Buis uit Beuningen heeft de finale bereikt tijdens de German Open in Berlijn. In de eindstrijd moest ze het echter afleggen tegen de Duitse thuisfavoriet Katharina Krüger, die won met 0-6, 4-6.

Buis speelde in Berlijn haar eerste wedstrijden sinds Roland Garros, begin juni. Ze voegde de German Open op het laatste moment toe aan haar agenda. 'Ik wilde heel graag wedstrijdritme opdoen voor Wimbledon, dat komende donderdag begint', vertelt ze. De Beuningse kampte sinds eind maart met een armblessure, speelde begin juni al wel op Roland Garros, maar was niet pijnvrij. In Berlijn speelde de tennisarm haar geen parten meer. Buis: 'Ik ben ontzettend blij dat ik geen last meer heb gehad van mijn arm. Dat geeft vertrouwen voor komende week. Ik ben blij dat ik in Berlijn drie wedstrijden heb kunnen spelen om aan mijn ritme te werken.' In de finale tegen Krüger speelde de Beuningse echter niet zoals ze had gehoopt.

Het volgende toernooi voor Buis is Wimbledon. Het derde Grandslamtoernooi van het jaar begint komende donderdag. De dertigjarige Nederlandse komt in actie in het enkel- en dubbelspel, met landgenote Aniek van Koot.

Zomeryoga in Drutens Bosje

DRUTEN - In het Drutens Bosje verzorgt Petra Janssen van Yoga Studio Sarira donderdag 12 juli de laatste zomeryoga bijeenkomst van dit seizoen. Deelname aan de zomeryoga is gratis en iedereen is welkom om deel te nemen. Neem zelf een matje mee en smeer je goed in tegen de zon en de muggen. De les duurt van 19.30 tot 20.30 uur en gaat niet door als het regent.

Jarno Derks wint dag- klassement

HORSSEN - Motorclub de Zandduivels uit Bergharen organiseerde afgelopen zondag een Nederlands Kampioenschap op 'De Aspert' in Horssen. Het was voor de negende keer dat op de Horssense baan een cross verreden werd. Zo'n tweehonderd crossers kwamen uit op het kampioenschap. Door de droogte van de afgelopen weken werd de baan tussen de verschillende manches door nat gehouden met behulp van een giertank.
Bij de MX2 Inters/Open Inters won de Altforstse Jarno Derks het dagklassement van twee manches. Organisator Patrick Greup en bakkenist Maurice Visser wonnen de race in het zijspanklassement.

Samen 100 jaar lid van Orpheus

De acht jubilarissen bij het Drutense Bondsgebouw. Foto: John van Gelder

Door Piet Zeeuwen

DRUTEN - Op een prachtige zomeravond hebben we een gesprek met Jan Vissers (76), zijn broer Gerard (73) en Wim Arts (81). Alledrie zijn ze lid van de Koninklijke Gemengde Zangvereniging Orpheus uit Druten. En al lang. Samen 100 jaar, met plezier en enthousiasme. Het hele gesprek door stralen ze dat uit.


Jan is 50 jaar lid, Gerard en Wim 25 jaar. Ze zagen alle drie het levenslicht in Afferden en je mag gerust stellen dat muziek in hun genen zit. Jan deed zijn apetrotse vader een enorm plezier toen hij op z'n achttiende lid werd van het Afferdense kerkkoor. Hij was ook lid van fanfare Eendracht als trombonespeler. Het was Eendrachts dirigent Henk Tromp die hem in contact bracht met Orpheus, waar Tromp ook dirigent was. Na wat aandringen ging Jan op 1 september 1968 kijken naar een Orpheus-repetitie. Hij was meteen verkocht. 'Ik was onder de indruk, het was mooi, sfeervol en gezellig. Ik werd lid en mijn trombone hing ik aan de wilgen.' Jan is een bas en heeft ook vaak solo gezongen. Gerard is ook bas en Wim tenor.

Voor de spiegel

Als je niet solo hoeft te zingen volstaat de wekelijkse repetitie om uiteindelijk mee te zingen tijdens een concert. Maar als je net als Jan vaak solo zong moest er ook veel thuis geoefend worden. Hij deed dat altijd in de badkamer voor de spiegel. 'Zo vaak dat de kinderen de teksten zowat mee konden zingen.'

Gerard en Wim waren beide lid van tafeltennisclub Tiona in Deest. Daar vroeg automonteur Gerard of timmerman Wim een kozijn voor hem kon maken. Dat was geen probleem, mits Gerard ook lid werd van het kerkkoor. En zo geschiedde: het begin van een lange koor-carrière. De beide vrienden wilden bij een groter koor. Ze dachten aan het nieuwe Maas en Waals Mannenkoor. Maar die repeteerden op dezelfde avond als het Deestse kerkkoor. Dat ging dus niet. En zo werd het Orpheus. Nu dus ook al vijfentwintig jaar.

Buitenlandse concerten

Als je vraagt naar het hoogtepunt roepen ze, hoe toepasselijk, in koor: het concert dat ze in 2000 gaven in de Notre Dame in Parijs. Daar luisterden zo'n duizend Parijzenaren naar de zang van Orpheus. Waar ze ook van genoten? De buitenlandse concerten in onder andere Wenen, Londen, Siegen en Hasselt, en niet te vergeten het jaarlijkse kerstconcert in de Ewaldenkerk. Wim: 'Maar ook van het vakmanschap van Dongelmans, onze huidige dirigent.' Jan: 'En de derde helft na de repetitie in het Bondsgebouw.'

Column

Vierdaagseverhaal

Maas en Waal kent in juli twee soorten mensen: de een gaat op vakantie, de ander loopt eerst nog de Vierdaagse of viert de Vierdaagsefeesten. Ik val fier in de tweede categorie.

Vanaf mijn zeventiende heb ik het mogen verslaan voor lokale radio en tv, en het blijft het mooiste evenement dat er is. Mijn voorpret begint al in het voorjaar als ik overal in de regio fanatieke lopers tegenkom die alvast kilometers maken voor het grootste wandelevenement ter wereld.

Normaal kijk ik wat meewarig naar mensen met foute windjacks en nog foutere buideltasjes voor hun net wat te bolle buik, laat staan al die unisex geklede echtparen. Maar in de aanloop naar de Vierdaagse vind ik werkelijk alles prachtig en zwaai ik enthousiast naar alles met wandelschoenen.

Dat enthousiasme is oprecht. Mijn ervaring als verslaggever is dat iedere wandelaar meedoet met een speciale reden of een bijzonder verhaal. Op de Wedren hoor je bij start en finish menig mooi verhaal. Van de vele goede doelen waarvoor wordt gelopen tot een hele familie die hun overleden nichtje willen eren door samen de tocht af te leggen.

En het feest op dat terrein zie je nergens anders ter wereld. Of overkomt het u regelmatig dat u mensen ziet die 30, 40 of 50 kilometer gelopen hebben en nog aansluiten in de polonaise? Het kan alleen bij de Nijmeegse Vierdaagse.

Dit jaar ben ik er op een iets andere manier toch weer bij. Voor Dtv met radio- en tv-zenders in Noordoost Brabant volgen we lopers uit die regio. We staan in Bemmel, Beuningen, Groesbeek en Malden dichtbij de gemeentelijke ontvangsttenten.

Mocht u lopen of feesten, kom gezellig even langs. We hebben koffie, thee, fris en nog veel meer. Dat 'ruil' ik graag met u voor een mooi Vierdaagseverhaal.

Ik wens u heel veel plezier de komende week!

Koperen jubilarissen

DRUTEN - Koninklijke Gemengde Zangvereniging Orpheus heeft afgelopen maandag acht leden in het zonnetje gezet. Dit ging gepaard met toespraken, zang en cadeautjes. Fengery de Jong-Gerding, Piet Hermans, Antoon Hol, Ben Kolvenbach en Frans Wouters vierden hun koperen jubileum bij de vereniging. Jan Vissers, Gerard Vissers en Wim Arts zijn respectievelijk 50 en 25 jaar lid.

Onderscheiding voor Trees Boerakker

Burgemeester van Neerbos reikt de versierselen uit. Foto: Reinier Jansen

BENEDEN-LEEUWEN - Trees Boerakker-Hijmans, sinds 2006 raadslid namens de Federatie Dorpslijsten Maasdorpen, heeft donderdag 6 juli een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. Ze werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De uitreiking vond plaats tijdens de raadsvergadering in het gemeentehuis van West Maas en Waal. Voorafgaand werd door burgemeester Vincent van Neerbos een in memoriam uitgesproken voor oud-burgemeester A.G. Maas.

Promoten dorpsidentiteit

WEST MAAS EN WAAL - De acht dorpen van de gemeente West Maas en Waal kunnen een eigen logo, slogan of iets anders bedenken om hun dorp te promoten en hiermee de leefbaarheid te bevorderen. Zij krijgen hiervoor een gemeentelijke bijdrage van 2.500 euro. De dorpsplatforms Altforst, Maasbommel en Wamel zijn het afgelopen jaar hiermee als proef gestart. De andere vijf dorpsplatforms kunnen zich aanmelden voor dit project.

Dineren in middeleeuwse sferen op kasteel Hernen

Foto: Ton Rothengatter

HERNEN - Op zaterdag 21 juli reist men in Hernen terug naar de tijd van ridders en kastelen, van rondreizende troubadours en bourgondische banketten. Het Historisch Banket viert de zomer met een Middeleeuws Zomerbanket op de binnenplaats van het prachtige Kasteel Hernen.

Vanaf 17.30 uur waant men zich in andere tijden en laat men zich overstelpen met heerlijke spijzen, smakelijke dranken, vrolijk vertier en aanstekelijke muziek. Het verleden is vooral fascinerend door alles wat men vroeger anders deed. ToenTerTafel verzorgt deze avond de spijzen en neemt de gasten mee op een culinaire tijdreis. Tijdens deze heerlijke midzomeravond zijn er eveneens optredens van Florisimo en troubadour/minstreel Lucas Florent.

Kaarten zijn verkrijgbaar via www.hethistorischbanket.nl/zomerbanket.

Expositie Truus Groenen

Vanaf 11 juli

Activiteit: expositie
Locatie:        Gemeentehuis
        West Maas en Waal
Tijd:        vanaf 8.30 uur

Truus Groenen exposeert tot eind september in het gemeentehuis in Beneden-Leeuwen. Haar werk is gevarieerd en omvat onder meer stillevens, landschappen, dieren en abstracte werken. De expositie is te zien op maandag tussen 8.30 en 19.00 uur, op dinsdag, woensdag en donderdag tussen 8.30 en 17.00 uur en op vrijdag tussen 8.30 en 13.00 uur.

Expositie Batenburg

Zondag 15 en 22 juli

Activiteit: expositie
Locatie:        Oude of St-Victorkerk
        Batenburg
Tijd:        13.00 tot 17.00 uur

Een mooie zomerexpositie in de Oude Victor, met werk van kunstenaar Brigitte Gmachreich-Jünemann. Ze toont grafisch werk onder de titel 'Waterspel'. Water is een terugkerend thema in het werk van Brigitte Gmachreich. De expositie is te zien op zondag 15 en 22 juli van 13.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Voorstellingen Tingeling

Do. 12 en vrij. 13 juli

Activiteit: poppentheater
Locatie:        Tempelstraat 6,
        Beuningen
Tijd:        10.30 uur

In de eerste week van de vakantie spelen de tantes van poppentheater Tingeling hun nieuwste voorstelling: Indiaantje Tingeling, over Kabouter Tingeling die een een wigwam krijgt én een tooi met veren. Deze is te zien op donderdag 12 en vrijdag 13 juli om 10.30 uur en is geschikt voor kinderen van twee tot vijf jaar. Entree 4 euro. Reserveren kan via www.poppentheatertingeling.nl of via tel. 024-677 70 34.

Megens Installaties digitaliseert bouwproces

Op het project De Vrije School te Zutphen werd de Robotic Total Station voor het eerst in gebruik genomen. Foto: Megens Installaties

DRUTEN - Megens Installaties uit Druten heeft zijn bouwlogistieke processen van ontwerp tot de bouwplaats steeds verder gedigitaliseerd. Hierbij is BIM (Bouw Informatie Model) de motor waarop de logistieke processen worden afgestemd.


Megens ontwerpt volledig in 3D. 'De afgelopen jaren is dit al een groot voordeel gebleken, maar de behoefte bleef ontstaan om de verzamelde kennis in het ontwerpproces juist, volledig, tijdig en geautoriseerd (JUVOTA) op de bouwplaats te krijgen en te delen met onze monteurs en collega bouwers', vertelt Arman van Andel, technisch directeur bij Megens Installaties. Van Andel vervolgt: 'Om deze weg in te slaan gaat Megens Installaties vanaf heden een Robotic Total Station inzetten die invulling gaat geven aan het verder delen van informatie van ontwerp naar de bouwplaats. Voordeel is dat onze monteurs, dankzij deze aanpak, op de bouw geholpen worden met het vertalen van het digitale ontwerp in de uitvoering.'

Zonnepark Ewijk gaat door

EWIJK – Zonnepark Lage Woerd in Ewijk gaat definitief door. Het is de bedoeling dat de 22.000 zonnepanelen in het voorjaar van 2019 gereed zijn. De bouw van het zonnepark neemt zo'n twee maanden in beslag, zei een woordvoerder van Engie. Het energiebedrijf kreeg afgelopen week groen licht van de rijksoverheid voor de zogenoemde SDE-subsidie. Daardoor kan het project nu worden gerealiseerd. Zonnepark Lage Woerd omvat acht hectare en levert straks zes megawatt aan elektriciteit. Dat staat gelijk aan het elektriciteitsgebruik voor 1.800 woningen.

Snelheids- verhoging A50

BEUNINGEN - Ondanks zienswijzen heeft de minister besloten om de snelheid op de A50 nabij Ewijk te verhogen naar 130 km/u. Het actiecomité A50 en de gemeente Beuningen betreuren deze beslissing ten zeerste, maar stellen geen beroep in tegen dit besluit. Wel roepen zij Rijkswaterstaat op om de effecten van de snelheidsverhoging actief te blijven monitoren. Ook gaat de gemeente samen met GGD Gelderland-Zuid vanaf dit najaar de werkelijke waardes van de luchtkwaliteit meten. Vanaf het najaar van 2018 brengen zij over een langere periode de werkelijke waardes van de luchtkwaliteit in beeld.

Motie tegen vervuild slib

BEUNINGEN - Het college van B&W van Beuningen moet van de gemeenteraad uitgebreide maatregelen nemen om te voorkomen dat er vervuilde grond wordt gestort in zandafgravingen. Een motie hiertoe van VVD en BN&M werd dinsdagavond unaniem door de raad aangenomen. De raad reageert op berichten in de pers dat vervuilde grond uit het buitenland in zandafgravingen wordt gestort. Het college zei de kwestie nauwkeurig in de gaten te houden.

Over twee jaar windmolens in Beuningen

BEUNINGEN - De eerste windmolens in de gemeente Beuningen staan er waarschijnlijk over ongeveer twee jaar. Deze inschatting maakt de Beuningse wethouder Piet de Klein onlangs. Daarmee loopt Beuningen duidelijk voor op veel andere gemeenten in de regio. De windmolens komen vermoedelijk rondom verkeersknooppunt Ewijk. De Gebiedsraad, die bestaat uit inwoners van de gemeente, biedt naar verwachting in oktober hun locatieplan aan het college aan.

Open Clubwedstrijd VAP

BERGHAREN - Menvereniging VAP Maas en Waal houdt zondag 15 juli een open clubwedstrijd op het terrein van Stal Cor Jansen aan de Stompendijk 4 in Bergharen. Ook niet-leden kunnen, in een prettige, ongedwongen sfeer, meedoen met de onderdelen Dressuur, Vaardigheid en Marathon. Dit kan wanneer je over een eigen aanspanning beschikt, en tien jaar of ouder bent. De voorwaarden zijn dat je zelfstandig je aanspanning kunt besturen en beschikt over een groom (hulp achterop). Als je jonger bent dan achttien jaar, dan moet je groom zestien jaar of ouder zijn. Veiligheidshelm en bodyprotector zijn verplicht, beide zijn te leen. Deelname aan de Open Clubwedstrijd is geheel vrijblijvend en gratis.

Bouwdorp Puiflijk zoekt legerspullen

PUIFLIJK - Van 13 tot en met 15 augustus vindt in Puiflijk weer het jaarlijkse Bouwdorp plaats. Vorig jaar werd het terrein omgetoverd in Ibiza-sferen, dit jaar koos de organisatie voor het thema 'leger'. Daarvoor is men nog op zoek naar allerlei legerartikelen ter decoratie. Reacties via: bouwdorppuiflijk@gmail.com.

Leerlingen lopen LOL stage bij Plus Lenssen

Foto: Jacqueline Verhaaf

DRUTEN - Vier leerlingen van VSO-school De Kom hebben de afgelopen maanden 'LOL stage' gelopen bij supermarkt PLUS Lenssen. Hoewel de leerlingen veel plezier hebben gehad tijdens de stage, staat de term LOL voor wat anders, namelijk 'leren op locatie'. Het doel van de stage is werkervaring opdoen binnen een regulier bedrijf.

De leerlingen zijn gedurende hun stage begeleid door een leerkracht van De Kom en een transitiecoach van stichting Jobstap, die de leerlingen helpt met de overgang van onderwijs naar (betaald) werk. Coach Jacqueline Verhaaf: 'Het is fantastisch dat deze leerlingen de kans krijgen om werknemersvaardigheden te oefenen bij de supermarkt. Ze leren onder meer samenwerken, klanten helpen en zelfstandig werken. Voor de leerlingen was het een leerzame ervaring, daarnaast vormde de stage een mooie lokale samenwerking tussen De Kom, Jobstap en Plus Lenssen'. Na de zomer komt er een vervolg.

Tropische editie Maasfeesten

Het pannatoernooi was populair onder de jeugd. Foto: Reinier Jansen

APPELTERN - Afgelopen weekend stonden in Appeltern de jaarlijkse Maasfeesten op het programma. De festiviteiten vonden plaats aan de oevers van de Maas, iets dat met de tropische temperaturen geen straf was.


Een nieuw onderdeel dit jaar was het beachvolleybaltoernooi. De zon liet zich al vroeg zien boven Appeltern, en het mulle zand kreeg daardoor een aangename temperatuur. Voor de liefhebbers stond een groot zwembad klaar om even af te koelen. De jeugd kon zich uitleven tijdens het pannatoernooi.

De geplande ballonvaarten op zondag gingen vanwege teveel wind niet door. Op zondag 15 en zondag 22 juli worden nieuwe pogingen gedaan.

De Tuut

Tijdens de Maasfeesten werd ook stilgestaan bij het 100-jarig bestaan van Stoomgemaal De Tuut, dat voor de gelegenheid zijn eerste stoomfestival organiseerde.

Roep om drinkbaar rivierwater

MAAS EN WAAL - Vanaf het ontspringen van de Maas in Frankrijk maakt Li An Phoa een wandeltocht langs de rivier, met als eindpunt de Noordzee. Met deze Maaswandeling wil zij aandacht vragen voor de mogelijkheid van schoon drinkwater in rivieren. 'Ik verlang naar een wereld waarin rivieren weer drinkbaar zijn. Met mijn project Drinkable Rivers wil ik mensen hiertoe bewegen. Een paar generaties geleden waren alle rivieren drinkbaar. Nu bijna geen een meer. De huidige vervuiling en vernietiging zijn een weerspiegeling van hoe we leven en hoe het staat met onze gezondheid. Met onze zorg en toewijding zijn drinkbare rivieren weer mogelijk', aldus Li An Phoa op haar website. Afgelopen weekend kwam ze door gemeente West Maas en Waal, waar wethouder Sander Bos een stuk met haar mee liep. Meer informatie over deze wandeling: drinkablerivers.org.

Waarschuwing voor zwemmen in rivieren

REGIO - Veiligheidsregio Gelderland-Zuid (VRGZ) voert de komende weken campagne om te waarschuwen voor het zwemmen in rivieren en kanalen. Vrijwel elk jaar komen meerdere mensen om het leven omdat ze toch zijn gaan zwemmen in de rivieren. Het water tussen de kribben ziet er vaak veilig uit, maar is niet ingericht om pootje te baden of te zwemmen. Door de scheepvaart en de stroming is de bodem onder water steeds in beweging. Als gevolg van sterke onderstromen doen zich gevaarlijke draaikolken voor, aldus de Veiligheidsregio.
De Veiligheidsregio raadt mensen nadrukkelijk aan om alleen te zwemmen in natuurwater dat regelmatig wordt gecontroleerd op de waterkwaliteit. De officieel aangewezen zwemlocaties zijn te vinden op www.zwemwater.nl.

Herdenking neergestorte bommenwerper Lancaster LM325

Onthulling monument Lancaster 2016 met Tim Barlow en wijlen Ab Bruisten. Foto: Ger Loeffen

BEUNINGEN - Op 23 juni 1943, tijdens WO-II, werd om 1.45 uur een Engelse bommenwerper neergehaald in Beuningen. Daarbij kwamen zes mensen om het leven. Tijdens de doorkomst van de Nijmeegse Vierdaagse wordt jaarlijks stilgestaan bij deze gebeurtenis. Op woensdag 18 juli start om 10.00 uur de herdenkingsceremonie bij het Lancastermonument aan de Vierdaagseroute bij het viaduct met de Verlengde Wilhelminalaan. Burgemeester Bergman en een afgevaardigde van het Britse leger houden een korte speech, waarna ze samen met leden van de Beuningse Scouting kransen leggen en eer betonen op de plek waar de Lancaster LM325 neerstortte. Ook enkele leden van het bestuur van Stichting DE4DAAGSE zijn aanwezig.

Laag water in de Strang

Foto: Aafke Labout

MAAS EN WAAL - Vanwege de aanhoudende droogte in Nederland is er minder water. Ook in de Strang, een zijtak van de Waal, in Beneden-Leeuwen is het waterpeil gezakt. De woonboten daar dreigen geheel droog komen te liggen. Hoewel het regelmatig voorkomt dat woonbootbewoners te maken krijgen met lage waterstanden, is de huidige waterstand uitzonderlijk voor juli.