De Maas&Waler halfdagblad

10 januari 2018

De Maas&Waler halfdagblad 10 januari 2018


Voorverkoopdag Pleinpop.nl

ALPHEN - Op zaterdag 20 januari is er een speciale voorverkoopdag van Pleinpop.nl 2018. In dorpshuis De Hucht zijn tussen 13.00 en 17.00 uur entreekaarten te koop tegen Early Bird prijzen. De online voorverkoop is reeds begonnen, en tot en met 20 januari gelden de actieprijzen. Na deze datum gelden de normale ticketprijzen.

Programma bekend

Op 6, 7 en 8 april staat Alphen weer drie dagen lang in het teken van veel goede muziek tijdens Pleinpop.nl. Het programma is inmiddels bekend, en ook deze editie komen er weer grote en veelbelovende artiesten naar de grote tent in het Maasdorp.

Bezoekers wacht onder meer de Edwin Evers Band, BLØF, The Springsteen Experience, Tino Martin, André Hazes jr., Dennie Christian, Gerard Joling, Jannes, Great Piano's XXL, Vinzzent, Het Feestteam en DJ Roy. Kijk voor meer informatie op www.pleinpop.nl.

Escape rooms in gemeentehuis Druten

DRUTEN - In de kelders van het gemeentehuis in Druten zijn er vanaf 15 februari twee escape rooms. Burgemeester Luciën van Riswijk kondigde dit aan tijdens zijn nieuwjaarstoespraak afgelopen maandagavond in d'n Bogerd in Druten.

De escape rooms zijn er ter promotie van de gemeenteraadsverkiezingen. Het ludieke idee komt uit de koker van gemeente Druten en is bedoeld om de jeugd meer te betrekken bij de lokale politiek. Jongeren kunnen zich met een groep van maximaal vijf personen laten opsluiten in de kelders. Het doel is om te ontsnappen, en dat is alleen mogelijk door de hackers te slim af te zijn. Dit kan door goed samen te werken en creatief en out of the box te denken. Als de missie slaagt, kunnen de verkiezingen doorgaan.

Inschrijven

Jongeren kunnen zich vanaf 1 februari met een groepje inschrijven voor een (gratis) bezoek aan één van deze escape rooms. Kijk voor meer informatie en de trailer op www.druten.nl/escape.

Unitas huldigt jubilarissen

Pieter Koolhout, Wil Verbruggen, Saskia van Kessel, Hanneke Passon, Peter Koolhout, gehurkt Kees van Ooijen, Barry van Swam Foto: Sjaak Janssen

WAMEL - Tijdens de nieuwjaarsreceptie heeft Unitas'28 zondag 7 januari negen jubilarissen gehuldigd.

Barry van Swam, Pieter Koolhout, Saskia van Kessel, Hanneke Passon en Anthony van Wijk allen 25 jaar lid. Kees van Oijen en Wil Verbruggen 40 jaar lid. Peter Koolhout 50 jaar lid en Hans Koolhout maar liefst al 60 jaar lid van Unitas'28.

Fiets 'm erin

Foto: John van Gelder

Het water heeft sinds vijf jaar niet meer zo hoog gestaan en dat trok de afgelopen dagen veel bekijks. Angst voor een dijkdoorbraak is er door de maatregelen die de afgelopen jaren genomen zijn gelukkig niet. Het hoge water zorgt voor surrealistische plaatjes, getuige deze foto van de Veerdam in Druten. Het water zal nog tot en met woensdag stijgen, daarna zal het langzaam afnemen. Meer foto's op pagina 22 en op demaasenwaler.nl.

Film over natuurgebied tussen Strang en Blauwe brug

De makers van de natuurdocumentaire. Foto: John van Gelder

Door Ton van Hulst

BOVEN-LEEUWEN - Het gebied langs de Waal bij Boven-Leeuwen is een natuurgebied dat zijn schoonheid nog niet aan iedereen heeft prijsgegeven. Maar daar komt verandering in. Geïnspireerd door de natuurfilm 'De Nieuwe Wildernis' is een groepje enthousiastelingen onder aanvoering van Edward Bokken op dit moment bezig met opnames in het gebied rond de Kaliwaal.


In de studio van VSB Video producties vertellen Edward Bokken, Klaas Doting, Monique Kok en Rob Puyker vol enthousiasme hun verhaal. Het doel van de film is een educatieve documentaire waarbij de interesse voor dit Maas en Waals gebied gewekt wordt.

Uniek stukje Nederland

De makers willen ook laten zien dat dit een uniek stukje Nederland is waar je zuinig op moet zijn. Edward: 'We hopen dat de mensen beter gaan kijken, het is hier bijzonder de moeite waard'. Monique vult aan: 'We willen graag in beeld brengen hoe mooi het hier aan het worden is.'
De film wordt opgebouwd vanuit een van te voren geschreven script. Opnames vanaf de grond, het water en vanuit de lucht, middels een drone, wisselen elkaar af.
Sponsors hebben de makers niet voor deze productie. Ze doen alles met eigen apparatuur in onbetaalde uren. Ze werken voor de productie samen met K3 Delta, IVN en Free Nature om de juiste informatie te ontvangen. Indien bedrijven een bijdrage willen leveren aan dit project staat het viertal hiervoor open. Belangstellenden kunnen in dat geval contact opnemen met VSB Videoproducties of Dutch-Droneflights.

Er moet een vos in

Het maken van zo'n film duurt erg lang, het is arbeidsintensief. Mede daarom hopen ze dat de film niet alleen lokaal vertoond gaat worden, maar ook misschien op (landelijke) televisie. 'We hebben geen deadline, maar we gaan er van uit over een jaar klaar te zijn. Maar er moet beslist een vos in', besluit Edward.

Meer informatie

Volg de ontwikkelingen via Twitter: @Dekaliwaal.

Winnaars kerstpuzzel


We hebben veel reacties mogen ontvangen op de kerstpuzzel. Het was een behoorlijke opgave om 52 verschillen te zoeken, maar het is veel mensen gelukt. De redactie heeft drie winnaars getrokken uit de bijna 50 inzendingen. De winnaars zijn geworden: Riek van Benthum-Hendrix uit Ewijk, Jelle Kuypers uit Maasbommel en Wilfred Nijs uit Dreumel. De winnaars kunnen het Maas&Waler kwartet ophalen bij de redactie van de Maas&Waler, Ambtshuisstraat 1 te Druten.

Fotopuzzel


De redactie heeft inmiddels al meer dan 1.000 inzendingen ontvangen naar aanleiding van de fotopuzzel. Deze worden komende week verwerkt. De uitslag van de nieuwjaarspuzzel wordt volgende week in deze krant bekendgemaakt.

Kerstboomverbranding Dreumel

Foto: Henk van Coolwijk

DREUMEL - Zoals op vele plaatsen in de gemeenten West Maas en Waal was het ook in Dreumel raak afgelopen weekend. Onder toezicht van de vrijwillige brandweer werden er zeker 250 kerstbomen in de brand gezet op het terrein van Bruisten. De vlammen gingen meters hoog de lucht in.

Bibliotheek weer open

BENEDEN-LEEUWEN - Bibliotheek Rivierenland opende afgelopen maandag weer haar deuren voor publiek in MFA De Rosmolen. Aan alle voorwaarden die waren opgelegd door de Omgevingsdienst Rivierenland (ODR) is voldaan. Vorige week was, op last van de ODR, de bibliotheek per direct gesloten voor publiek. De ODR had aangegeven dat er voorzorgsmaatregelen genomen moesten worden. Nu aan al deze voorwaarden is voldaan kon de bibliotheek maandag zonder enkele restrictie weer opengaan.

Project De Appelgaard

MAASBOMMEL – De gemeente sluit met Azur Registergoederen B.V. en SBS Properties-Architectuur een intentieovereenkomst af ten behoeve van het project De Appelgaard achter de boerderij aan de Velddijksestraat in Maasbommel. Dit plan gaat uit van 25 vakantiewoningen, een beheerderswoning en de realisatie van algemene voorzieningen in de bestaande boerderij ter plekke. De gemeente spreekt in termen van kwalitatief hoogwaardig, kleinschalig en hecht vooral aan een goede communicatie van de initiatiefnemers met gemeente, omwonenden en andere belanghebbenden. Via deze intentieovereenkomst kan de gemeente richting geven, aldus wethouder Sander Bos. De gemeente wil graag aan de voorkant van het traject betrokken zijn, vroeg aan tafel in gesprek met betrokkenen, zodat zeker is dat aan alle voorwaarden wordt voldaan. Pas als het plan haalbaar blijkt, kan met de initiatiefnemers een exploitatieovereenkomst gesloten.

Medewerkers stembureau

DRUTEN - De gemeente Druten heeft onvoldoende personeel voor de stembureaus bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 21 maart. Men zoekt daarom nog een aantal medewerkers voor de stembureaus en mensen die willen helpen met het tellen van de stemmen.

Een stembureaulid krijgt een dagvergoeding van 120 euro en daarnaast nog een vergoeding van 25 euro, omdat men zelf voor lunch en avondeten moet zorgen. Mensen die interesse hebben kunnen zich opgeven via het aanmeldformulier op de gemeentelijke website.

Benny van Dinteren. Foto: Maik Jansen

Door Ton van Hulst

In de rubriek 'de Maas & Waler dat ben ik' maken we wekelijks kennis met een inwoner van deze regio. Wie zijn ze, wat doen ze en waarom wonen ze hier. Maar ook, wat zouden ze graag toevoegen aan de regio? En aan welke plek hebben zij bijzondere herinneringen? Het resultaat, bijzondere portretten van gewone mensen met een eigen verhaal.


Naam:                Benny van Dinteren
Leeftijd:                28 jaar
Woonplaats:        Druten

Zeg Benny Bollo en je zegt Maas en Waal. Dat is waar Benny uiteindelijk naar streeft. Benny van Dinteren heeft achttien jaar in Puiflijk gewoond, maar sinds tien jaar is Druten zijn woonplaats. Zijn grote hobby is Benny Bollo, zijn alter ego waarmee hij als mascotte optreedt om het mooie Land van Maas en Waal te promoten. Zoals de Efteling Pardoes kent en Tiel zijn overbekende Flipje, zo moet Benny Bollo uitgroeien tot een begrip in het hele land.

Hoe het allemaal begon? 'Bij de Groene Heuvels in Ewijk had het entertainmentteam nog een extra speler nodig', vertelt Benny in de kantine van AGF Tijssen in Puiflijk, waar hij als manusje-van-alles werkt. 'Ze vroegen mij in een pak te kruipen van Bollo de Beer. Ik vond dit zo leuk dat ik hiermee verder wilde gaan, en ik vatte het idee op als mascotte voor Maas en Waal op te gaan treden. Van Stan van den Dobbelsteen kreeg ik een pak dat niet meer gebruikt werd, en dat als mascottekostuum bijzonder geschikt was. Ik kreeg langzaamaan meer bekendheid, en beschouwde het als een uitdaging steeds beter te worden. Het is begonnen als hobby, maar uiteindelijk wil ik dit toch wel uitwerken naar iets professioneels. Daarvoor heb ik bijvoorbeeld ook cursussen gevolgd. Een mascotte mag niet praten en moet dus alles met gebaren doen. Ik heb veel geleerd van gebarentaalcursussen voor doven. Tijdens mijn act deel ik flyers uit van kleine Maas en Waalse bedrijven, en probeer ik iedereen te enthousiasmeren. Inmiddels ben ik al op verschillende plekken geweest.'

Prijzenkast

Benny noemt vervolgens winkelcentra in Beuningen en Rotterdam, waar hij een Sinterklaascircus mocht promoten, zijn deelname aan het Nederlands Kampioenschap Mascottes, en als voorlopig hoogtepunt zijn reis naar Italië, samen met Energy4all. Ook heeft hij leuke uitstapjes gemaakt naar het Openluchtmuseum en de Efteling, waar hij ooit nog eens hoopt te mogen werken. Benny vertelt honderduit over zijn passie, en laat met vrolijke ogen zijn prijzenkast zien, die hier in de kantine staat. Verschillende gewonnen bokalen glimmen in het spotlicht, en opgehangen krantenartikelen laten zien dat Benny op de goede weg is.

Samenwerking

'Mijn baas geeft mij alle ruimte. Als ik onder werktijd een optreden heb kan dat altijd geregeld worden. Ik ben trots op Maas en Waal, en treed ongeveer tachtig keer per jaar op om onze streek meer bekendheid te geven. Sinds een jaar werk ik met Clown Blinky, die met mij samen de acts doet. Zij mag wel praten en vormt een goede ondersteuning. Met zijn tweeën heb je meer mogelijkheden, vergelijk het maar met bijvoorbeeld Bassie en Adriaan. Laatst hebben we een filmpje gemaakt in de PLUS-supermarkt, dat binnen korte tijd al zo'n 2.000 keer bekeken werd op YouTube.' Hij laat nog meer foto's en filmpjes zien op zijn telefoon, en raakt niet uitgepraat over dé grote invulling van zijn leven.

'Soms is het ook wel eens moeilijk, bijvoorbeeld als kinderen beginnen te duwen of trekken. Gelukkig komt dat slechts zeer zelden voor. Tachtig procent van de kinderen vindt mij leuk. Met een masker op mijn hoofd voel ik mij veilig, dan ben ik gewoon een ander persoon. Zonder masker of schmink of pruik, dus met mijn eigen gezicht, zou ik dit werk niet kunnen doen. Misschien lijkt het een beetje op carnaval, maar het is toch heel anders. Met carnaval maak je lol, en als mascotte ben ik gewoon serieus aan het werk en probeer ik mensen te vermaken. Als entertainer treed ik soms op voor vijf mensen, maar ook wel eens voor vijfduizend.'

Hechte gemeenschap

Benny vertelt ook dat hij de bedenker is van de Mascotteparade, en samen met het bedrijf Feestexpert en het Rode Kruis soms het land doorkruist. 'Ik heb contacten met onder andere Jochem van Gelder en de streekcoördinator voor de promotie van Maas en Waal. Misschien kom ik ooit nog wel eens op tv. Je weet maar nooit. Ik vind deze streek van ons land erg prettig. Mensen hebben er nog de tijd voor elkaar en kennen elkaar. Ik ervaar het als een vrij hechte gemeenschap, die ook wel een beetje bourgondisch is.' Het is wel duidelijk: Zeg Benny Bollo en je zegt Maas en Waal.

Diamanten huwelijk Huisman

DRUTEN - Theo Huisman en Koosje van Leeuwen waren op 31 december 60 jaar getrouwd. Burgemeester Luciën van Riswijk kwam het jubilerend paar woensdag 3 januari feliciteren met dit diamanten huwelijk. Het kerkelijk huwelijk vond plaats op 22 april 1958. Theo en Koosje hebben hun hele leven in Druten gewoond. Het echtpaar heeft vier kinderen en zeven kleinkinderen, die allen graag en veel bij hen op bezoek komen. Hun jubileum vieren zij bescheiden met hun gezin.

60-jarig jubileum Van de Weerd

Foto: Henri van Hees

DRUTEN - Cees en Mien van de Weerd vierden op 18 december 2017 hun 60-jarig huwelijksjubileum. Die dag kregen zij bezoek van burgemeester Luciën van Riswijk, en ontvingen eveneens een oorkonde van de koning. In 1957 trouwden de twee voor de wet. Zij kregen daarna drie kinderen, zes kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. De eerste jaren woonden zij in de Kalverstraat in Druten, daarna vijf jaar in Geldermalsen, om daarna definitief terug te keren naar Druten.

Column

Tevreden

Zonder goede voornemens ben ik aan het nieuwe jaar begonnen. Niet omdat mijn leven perfect is, maar ik ben er tevreden mee. Meer dan dat zelfs, ik ben gelukkiger, meer in balans dan ooit. Dat is wel treurig. Dat ik driekwart van mijn bestaan heb moeten worstelen om uiteindelijk een staat van welbevinden te bereiken.

Zo is het ook weer niet. Dat leven daarvoor, van mislukte carrières, gedoofde relaties en doodgebloede vriendschappen heb ik moeten leven om te komen waar ik nu ben. Het gaat me niet meer om het hebben. Het kan mij aan iets ontbreken zonder dat ik het mis. Ik kan diep gelukkig worden van dagelijkse wonderen. Dichterbij de dood dan ooit voel ik me springlevend. Vol van dromen die dat mogen blijven.

Vanaf de eerste dag dat ik met pensioen ben voel ik een vrijheid die het best te omschrijven is als vliegen zonder vleugels. Ook in - nieuwe - relaties ervaar ik die bevrijding en herken die soms ook in een vrouw. Los van zoveel moeten, vrij van het voldoen aan verwachtingen. Die schijnbare leegte vult zich op wonderbaarlijke wijze met een diepe tevredenheid. Klinkt misschien suffig, ik zou er ook grotere woorden voor kunnen gebruiken, maar die passen niet.

Het is koud, een flets zonnetje kan niet goed maken wat een ijzige wind verpest. Ik zit binnen en kijk naar de mezen die op mijn voederplank scharrelen. Ze eten totdat een ekster ze verdrijft. Die hakt de vetbollen in stukken en schrokt ze naar binnen. Tien minuten later keren de meesjes terug en pikken zorgvuldig de achtergebleven resten op. Ik voel meer verwantschap met de mezen dan met de zwartwitte, dominante ekster. Misschien was ik een ekster, bedenk ik. Een schrokop die geen idee had hoe mooi het is een mees te zijn.

Herman van Oijen. Eigen foto

Naam:                Herman van Ooijen
Woonplaats:        Wamel
Functie:                Vrijwilliger Dagbeste-
                ding en Zorgboerderij
                Kooilust

Door André Janssen

Opgroeiend in een gastvrij gezin kreeg Herman van Ooijen al vroeg mee dat je er moet zijn voor de medemens. Zo is hij niet alleen als vrijwilliger actief bij Dagbesteding en Zorgboerderij Kooilust in zijn woonplaats, maar zet hij zich ook in voor minderbedeelden en vluchtelingen binnen de gemeente.


Als zoon van schoenmaker Dirk van Ooijen uit Dreumel leerde Herman van jongs af aan een helpende hand te bieden aan degene die het nodig had. Voor de mensen die van 's morgens vroeg tot 's avonds laat binnenliepen stond altijd een 'bekske koffie' klaar. Behalve voor haar eigen gezin zorgde moeder ook voor een buurvrouw, die op gezette tijden op een pan soep kon rekenen. Deze verzorgende basis heeft hij altijd voortgezet. Er zijn voor anderen, zo kun je Hermans' levensmotto noemen.

Gereedschap

In het werkzame leven werd de schaarse vrije tijd al benut om mensen die aanklopten te helpen. Om gezondheidsredenen moest Herman zijn vak als servicemonteur opgegeven. Het overbodig geraakte gereedschap werd geschonken aan Dagbesteding en Zorgboerderij Kooilust, waar hij tot op de dag van vandaag als vrijwilliger cliënten uitlegt hoe met het gereedschap om te gaan.

Voedselbank

Als oprichter van uitdeelpunt van de voedselbank komt Herman op voor de minderbedeelden. De bevindingen lieten al snel zien dat ook de behoefte aan kleding en speelgoed nijpend was, en werd de draad opgepakt om ook daar mee aan de slag te gaan. Vanuit zijn maatschappelijke betrokkenheid en als organisatiesecretaris van de SP heeft hij het initiatief genomen met genoemde partij een stichting op te richten om de 'goederenhandel van rijk naar arm' aan te sturen. Een persoonlijke zoektocht naar ruimte resulteerde uiteindelijk in een pand voor de Kledingbank aan de Hogestraat in Wamel, waar de opgerichte Stichting Pallium, mede door giften van ondernemers, een mooie winkel heeft ingericht.

Ook bij echtpaar Van Ooijen wordt regelmatig aangeklopt. Indien nodig wordt daarbij niet geschuwd de eigen voorraadkast open te trekken om in de behoeften te voorzien.

Vluchtelingenwerk

Daarnaast is Herman actief als klassenassistent bij Vluchtelingenwerk en het digiTaalhuis. Het moge duidelijk zijn, ook vluchtelingen vormen een groep mensen die op de nodige steun van Herman kan rekenen.

Mocht u een bijdrage willen leveren aan Stichting Pallium, neem dan contact op via tel. 06-12 42 87 23, mail naar stichtingpallium@gmail.com of maak uw gift over op NL 17 RBRS 0929 8524 94.

Inloopavond Wamelse Poort

WAMEL - Woonstichting De Kernen houdt op woensdag 10 januari een inloopavond over het herstructureringsproject Wamelse Poort. Belangstellenden worden deze avond geïnformeerd over het project en kunnen het voorontwerp van het bestemmingsplan inzien. In dit voorontwerp staat in concept beschreven hoe de woonstichting en de gemeente de woonwijk in willen delen. De bijeenkomst duurt van 19.00 tot 20.30 uur en wordt gehouden in het VTC in Wamel.

Juridisch Spreekuur in St. Elisabeth

MAAS EN WAAL - Het Juridisch Spreekuur wordt vanaf deze week op de donderdagavonden gehouden in zorgcentrum St. Elisabeth in Beneden-Leeuwen. Het gratis inloopspreekuur blijft ook te bezoeken op dinsdagavond in D'n Bogerd in Druten. De spreekuren zijn van 19.30 tot 20.30 uur. Het Juridisch Spreekuur is bovendien op zoek naar nieuwe medewerkers: afgestudeerde juristen of rechtenstudenten die het eerste studiejaar succesvol hebben afgerond. Wie interesse heeft kan een cv en korte motivatie sturen naar info@juridischspreekuurinmaasenwaal.nl.

De dames van korfbalvereniging NAS in actie. Foto: Anita van den Berg

Vereniging in Beeld: Korfbalvereniging NAS

Familiaire sfeer en veel activiteiten

Door Anton Janssen

In deze rubriek halen wij verenigingen uit ons verspreidingsgebied voor het voetlicht. We belichten niet alleen de activiteiten, maar ook de plannen en de aandachtsvelden van de vereniging. In elke aflevering staat één vereniging centraal. Dit keer is dat korfbalvereniging NAS uit Beuningen.


NAS staat voor Na Arbeid Sport. De korfbalvereniging speelt dameskorfbal, maar wil bij voldoende belangstelling ook graag gemengd korfbal spelen. Ze werd opgericht in 1974 en telt ruim 120 leden, waarvan tweederde jeugdleden. NAS heeft twee seniorenteams, een recreantenteam en zeven jeugdteams. De club speelt zowel buiten, op sportcomplex De Ooigraaf, als binnen, in De Kloosterhof in Weurt en sporthal De Tinnegieter in Beuningen. Frans Houben is sinds drie jaar lid én voorzitter. Zelf speelde hij bij de ter ziele gegane gemengde korfbalvereniging Blankenburg. Houben: 'NAS wordt gekenmerkt door de familiaire sfeer. We doen meer dan alleen korfbal spelen. De nevenactiviteiten, zoals het jeugdkamp en de barbecue, zorgen voor fijne sfeer en samenhang. En we hebben veel enthousiaste vrijwilligers waarop we een beroep kunnen doen.'
In de afgelopen jaren sleepte NAS op het veld en in de zaal veel prijzen en kampioenschappen binnen. Het spelplezier is groot. Houben benadrukt dat de overgang naar De Ooigraaf de club een flinke impuls heeft gegeven: 'Het aantal leden is met vijftig procent gegroeid en die groei zet zich door. We doen aan jeugdopleiding en organiseren sinds twee jaar als één van de weinige clubs in de omgeving een giga kangoeroedag voor kinderen van de groepen 1 en 2 van het basisonderwijs.'
De vereniging heeft momenteel slechts één veld en is daarmee kwetsbaar. 'We denken na over de mogelijkheid van een kunstgrasveld', aldus de voorzitter. 'We kunnen ons financieel redelijk bedruipen, onder andere dankzij enkele sponsoren, de club van vijftig en de Vrienden van NAS. Ook doen we mee aan de collectes voor het Nationaal Fonds Gehandicaptensport.'
'NAS is een levendige vereniging', vervolgt hij. 'Niet groot, maar vooral gezellig. We brengen een volwaardig programma en de basis is prima. Ik heb goede verwachtingen voor onze toekomst. De korfbalsport leeft en kan zich hier verder ontwikkelen.'

Dressuurwedstrijd De Musketiers

DRUTEN - In de rijhal van PPV De Musketiers op sportpark de Gelenberg wordt op zondag 14 januari een dressuurwedstrijd gehouden voor paarden en pony's. De wedstrijd is voor paard- en ponyruiters die mogen starten in de klasse B (beginnend) tot en met M2 (Midden). De wedstrijd wordt verreden volgens de regels van de KNHS en is opengesteld voor alle dressuurcombinaties die in het bezit zijn van een startkaart. Inschrijven kan via 'Mijn KNHS' op knhs.nl. De wedstrijden starten om 10.00 uur.

Piet van Rooij biljartkampioen

EWIJK - In MFA 't Hart in Ewijk werd afgelopen weekend voor de eenentwintigste keer gestreden om de felbegeerde 'Piet Tromp bokaal'. Alle biljarters van biljartvereniging HWH verschenen aan de biljarttafel om met elkaar de strijd aan te gaan. Piet van Rooij, een ervaren biljarter met een mooie techniek, nam het in de finale op tegen Ron Buskermolen, een groeiende biljarter, leergierig en altijd uit op een topprestatie. Piet ging er met de winst vandoor en kreeg, voor de tweede maal, de Piet Tromp bokaal overhandigd.

Column

Verkiezingsvisie

Visie, het blijkt een vies woord in de regionale politiek. Je zou verwachten dat lokale partijen als geen ander helder hebben wat er leeft in de gemeenschap, wat ze daar van vinden en wat ze er eventueel aan willen doen. Maar ja, een mens denkt wel meer.

Steeds vaker krijg ik het idee dat partijen menen dat de keuze van de kiezer afhangt van welke lijsttrekker het leukste koppie heeft. En na de verkiezingen mag ik als kiezer dat koppie gaan vullen met standpunten. Dat voelt als de omgekeerde wereld.

Neem nou Welzijn Druten en de SP in Beuningen. Zij willen dat de bevolking zich via een referendum uitspreekt over een eventuele gemeentelijke fusie. Blijkbaar ontgaat ze dat daar de gemeenteraadsverkiezingen juist voor bedoeld zijn. Partijen nemen stelling, schrijven verkiezingsprogramma's en op basis daarvan maken wij in het stemhokje de keuze. Niet achteraf en zeker niet andersom.

Overigens verdient wat herindeling betreft de SP in West Maas en Waal een groot compliment. Ze is van mening veranderd en geeft dat eerlijk toe. De partij vond vier jaar geleden nog dat herindelen geen goed idee was en zegt nu zelf daar de nadelige gevolgen van te zien. Er wordt onvoldoende geïnvesteerd in het eigen ambtenarenapparaat, waardoor de gemeente in de verdrukking komt. Daarom concludeert de SP nu dat er één grote gemeente in Maas en Waal moet komen.

Een partij die ruiterlijk de hand in eigen boezem durft te steken is een zeldzaamheid in de politiek. Alleen daarom zou je ze belonen met een stem. Of misschien ook omdat de SP deze week Willeke van Ooijen opnieuw tot lijsttrekker benoemde. Op de partijsite werd Van Ooijen zelfs lovend 'de verbale kuitenbijter in de raad' genoemd.
Als ze nou ook even haar tanden zet in een prettige, werkbare verstandhouding met andere partijen zou het helemaal een feestje kunnen worden.

Over één toekomstige gemeente zijn de meningen verdeeld. Foto: Ruben Schiks

Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Eén gemeente Maas en Waal?

Door Patrick Huisman

De komende maanden besteden we iedere week aandacht aan de gemeenteraadsverkiezingen. Deze week aandacht voor de samenwerking in de regio, vooral bezien vanuit de gemeente West Maas en Waal.


West Maas en Waal werkt samen in het rivierengebied, maar ook met de gemeenten 'aan de andere kant', in Maas en Waal. Druten zou graag zien dat die samenwerking intensiever wordt en dat de twee gemeenten samen met Wijchen zouden fuseren. De partijen die samen de Federatie Dorpslijsten vormen zijn daar fel op tegen. Ook nu staat weer in het verkiezingsprogramma: 'We moeten als kleine, krachtige gemeente zelfstandig blijven, regie voeren en slim samenwerken met regiopartners.'

Coalitiepartij VVD zegt het iets minder krachtig, maar ook zij is niet te porren voor een fusie.

Sterke samenwerking

De oppositiepartij Sociaal Maas en Waal ziet dat heel anders. De partij wil een sterke samenwerking in het land van Maas en Waal en op termijn één gemeente Maas en Waal realiseren.

De SP is ten opzichte van 2014 van mening veranderd. Bij de vorige verkiezingen vonden ze het belangrijk dat West Maas en Waal zelfstandig bleef. Nu zeggen ze: 'Als West Maas en Waal niet als muurbloempje achter wil blijven en niet wil opgaan in allerlei gemeenschappelijke regelingen, lijkt fuseren op termijn haast onontkoombaar. Door vast te houden aan het idee van regiegemeente én tegelijk te willen bezuinigen op kwaliteit en hoeveelheid ambtenaren, ontstaat er een schijnzelfstandigheid, maar is West Maas en Waal in feite met handen en voeten gebonden aan de overige negen gemeentes en commerciële partijen.' Met dat laatste bedoelt de SP de samenwerking met de andere gemeenten in het rivierengebied.

Oppositiepartij CDA is nooit de barricaden opgegaan voor het ene of andere standpunt. Zij staat niet afwijzend tegenover een fusie, maar het moet geen doel op zich zijn.
De verschillende ondernemersverenigingen in de regio zouden wel graag veel meer samenwerking zien tussen Wijchen, Druten en West Maas en Waal. Ze denken daarbij aan één loket voor startende ondernemers en samenwerking op het gebied van toerisme.

Sjef van Elk lijsttrekker

Sjef van Elk. Foto: Dorpslijst Puiflijk/Druten-Zuid

PUIFLIJK/DRUTEN-ZUID - Sjef van Elk is door de achterbanleden van de Dorpslijst Puiflijk/Druten-Zuid opnieuw gekozen tot lijsttrekker voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Van Elk is momenteel wethouder en heeft veel ervaring in de gemeentepolitiek. Tot zijn portefeuille behoren onder andere werk en inkomen, welzijn en zorg, onderwijs, kunst en cultuur. De partij heeft momenteel drie zetels in de gemeenteraad.

Lijsttrekker Welzijn Druten

DRUTEN - Bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart zal Willie Cornelissen de kieslijst van Welzijn Druten aanvoeren. Cornelissen is sinds 2002, met een onderbreking van twee jaar, raadslid voor deze partij. Haci Aslan, eveneens raadslid, wordt de nummer 2 van de lijst. Hij is tevens fractievoorzitter van Welzijn Druten in de gemeenteraad. Nieuwkomer Remco Zwartkruis staat op de derde plaats. Oudgedienden Jac van Dongen en Kees Koppers doen een stap terug.

SP West Maas en Waal

WEST MAAS EN WAAL - Willeke van Ooijen is wederom gekozen tot lijsttrekker van de SP in West Maas en Waal. Tweede op de lijst is Geert de Jong uit Alphen, op plaats drie staat Gert Jan Joosen uit Boven-Leeuwen. Esther Portegies uit Appeltern staat op de vierde plaats, Steef Hol (21) uit Beneden-Leeuwen op plaats vijf.

Kandidatenlijst PvdA Beuningen

BEUNINGEN - De huidige fractievoorzitter van PvdA Beuningen, Sijmen Versluijs, is door zijn achterban unaniem gekozen tot lijsttrekker voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Fractielid Tony Peters-Duits staat op de tweede plaats. Op nummer drie staat Ben Gerrits.

Joris Nelissen geeft stokje over aan Hans van Zuijdam

Joris Nelissen, regiomanager Eugenie Savrij Droste en Hans van Zuijdam. Foto: John van Gelder

Door Jan Hermens

Joris Nelissen, nu nog voorzitter van VNO-NCW Rivierenland, draagt de hamer 17 januari over aan Hans van Zuijdam.

Onder Nelissens voorzitterschap heeft de vereniging een forse groei doorgemaakt. 'VNO-NCW is een organisatie die overkoepelende belangen van particuliere werkgevers behartigt, een landelijke vereniging van ondernemers, met een decentrale structuur. VNO-NCW Rivierenland maakt deel uit van de regio Midden. Toen ik voorzitter werd, leidde VNO-NCW Rivierenland een wat slapend bestaan. In eerste instantie bleek het niet eenvoudig nieuw leven in de vereniging te blazen. Het keerpunt kwam toen wij besloten het bestuur wat anders samen te gaan stellen en er een nieuwe regiomanager aantrad. Daarnaast zetten wij op het gebied van belangenbehartiging een groot aantal voor de ondernemers aansprekende zaken op de agenda. Dit alles vormde de aanzet tot een flinke groei van het ledenaantal.'

VNO-NCW Rivierenland onderhoudt nauwe banden met de diverse ondernemersverenigingen in de regio. 'In het bestuur zetelt André van den Hurk als vertegenwoordiger van Ondernemend Maas en Waal. Via lokale bestuursleden blijven wij op de hoogte van wat er in bijvoorbeeld Maas en Waal, de Betuwe of de Bommelerwaard speelt. Bovendien vormen we samen een krachtige gesprekspartner richting lokale overheden of de provincie. Ook met het onderwijs heeft VNO-NCW Rivierenland goede contacten. Het onderwijs is de kweekvijver voor de talenten van de toekomst.'

Hans van Zuijdam roemt de jarenlange inzet van zijn voorganger. 'Joris heeft 12,5 jaar veel belangrijk werk verzet voor de vereniging. Ik bouw verder op hetgeen hij heeft neergezet, met eigen accenten uiteraard. Denk onder andere aan innovatie. Er is een regionaal investeringsfonds waar ondernemers plannen kunnen deponeren. Op 17 januari, als ik het voorzitterschap van Joris overneem, wordt bekendgemaakt welke projecten dit jaar geld ontvangen uit het investeringsfonds.

Ik geloof in de kracht van duurzaamheid en vernieuwing. Die wil ik met alle leden van VNO-NCW Rivierenland vol enthousiasme verder ontwikkelen met als doel een nog beter ondernemersklimaat, nu en in de toekomst.'

Winnaars prijsvraag kerstpuzzel Land van Maas en Waal

Foto: OMW

MAAS EN WAAL - In de krant van woensdag 13 december stond een fotopuzzel van Ondernemend Maas en Waal. In deze puzzel stonden 21 foto's. Aan de lezers de opdracht om de fotonummers te koppelen aan de juiste plaatsnaam.

Dit bleek niet eenvoudig. De oplossing van de puzzel is Afferden (7), Alphen (15), Altforst (11), Alverna (3), Appeltern (17), Balgoij (20), Batenburg (18), Beneden-Leeuwen (14), Bergharen (5), Boven-Leeuwen (13), Deest (6), Dreumel (12), Druten (8), Hernen (21), Horssen (9), Maasbommel (16), Leur (2), Niftrik (19), Puiflijk (10), Wamel (1) en Wijchen (4). Onder de inzenders werden drie mooie prijzen verloot.

De eerste prijs, een rondvlucht boven Maas en Waal, is gewonnen door J. van den Dries uit Dreumel.

H. van Teeffelen uit Beneden-Leeuwen won de tweede prijs en mag een week lang gratis rijden in een cabrio.

De derde prijs werd gewonnen door L. van Mook uit Afferden: een gratis drie-gangen maandmenu bij De Korenmolen in Maasbommel voor twee personen.

De winnaars hebben inmiddels persoonlijk bericht ontvangen.

Nieuwjaars- receptie OMW

MAASBOMMEL - De nieuwjaarsbijeenkomst van Ondernemend Maas en Waal vindt dit jaar plaats op donderdag 11 januari bij Gasterij de Dijkgraaf, Bovendijk 1 in Maasbommel. Alle leden van de aangesloten ondernemersverenigingen, te weten: Ondernemers Vereniging Druten, Ondernemers Vereniging de Gouden Ham, Business Club Maas en Waal, Verrassend Leeuwen, Dreumelse Ondernemers Vereniging en Ondernemers Ontmoeten, zijn uitgenodigd om bij deze bijeenkomst aanwezig te zijn.

Om 20.30 uur zal de voorzitter van OMW, dhr. Hans Voshol, de nieuwjaarsrede houden. Daarnaast is er voldoende tijd om te netwerken. Deuren open vanaf 19.30 uur.

Supermarkt Maasbommel

MAASBOMMEL - De supermarkt in Maasbommel is weer geopend op de oude locatie (voorheen Spar). Sinds 2 januari is Agrishop hier gevestigd, voorheen De Leeuw. Er wordt momenteel nog gewerkt aan de bestrating. De winkel is echter wel gewoon geopend. Inwoners kunnen vanaf heden terecht op de Kerkstraat 2 in Maasbommel voor al hun inkopen voor tuin, dier en boerderij en dus ook voor levensmiddelen, verswaren, brood, banket, rookwaren en meer. Kijk voor meer informatie op www.agrishopmaasbommel.nl of kom langs in de winkel.

Boccia Toernooi Coen de Lange Memorial

Foto: ASV Vizier

BENEDEN-LEEUWEN - Aangepaste Sport Vereniging Vizier uit Beneden-Leeuwen houdt op zondag 14 januari de twaalfde editie van het Coen de Lange Memorial toernooi.

Het jaarlijkse boccia toernooi, ter nagedachtenis aan clublid Coen de Lange, die in de zomer van 2006 onverwacht overleed, wordt gehouden in MFA de Rosmolen. Tijdens het evenement wordt ook clublid Maykel Brouns herdacht, die in 2012 is overleden.

Paralympische sport

Boccia is een sport voor mensen met een (ernstige) lichamelijke beperking en wordt zowel in wedstrijdverband als recreatief gespeeld. Het spel lijkt erg op 'jeu de boules'. Het verschil is onder andere dat de ballen van leer zijn en dat er diverse hulpmiddelen gebruikt kunnen worden om deze sport te beoefenen. Men speelt met 1 witte (jack), 6 rode en 6 blauwe ballen. Boccia is een paralympische sport. Twee leden van de Leeuwense sportvereniging spelen in het Nederlands Team en hebben meegedaan aan de Paralympisch spelen in Rio de Janeiro in 2016.

Toernooi

Aan het toernooi in Beneden-Leeuwen nemen ruim 50 sporters deel uit Nederland en België, waaronder ongeveer vijftien leden van de eigen vereniging ASV Vizier. Tijdens het toernooi wordt er gestreden om de wisselbekers voor wedstrijdspelers en recreanten. Er is ook gedacht aan de nieuwe spelers, voor hen zijn er aparte prijzen te verdienen.
Het toernooi vindt plaats in MFA de Rosmolen, en start om 9.30 uur. Rond 16.00 beginnen de finalewedstrijden. Iedereen is van harte welkom om daarbij aanwezig te zijn. Voor meer informatie over het toernooi en de club: www.asvvizier.nl.

Tik Hard viert drie kampioenschappen

De kampioenen van Tik Hard. Foto: Tik Hard

WAMEL - Het najaarsseizoen van 2017 is voor Tik Hard zeer succesvol verlopen. De tafeltennisvereniging uit Wamel mocht maar liefst drie teams in het zonnetje zetten na het behalen van het kampioenschap in hun klasse.


Tik Hard 1 speelt komend seizoen weer in de eerste klasse van Gelderland. Het team met jeugdig talent Ward Koolhout, vaste waardes Eric Zondag en Petra Olthof en 'good old' Toon van Mook beleefde een wat stroeve start van het seizoen. Maar vanaf de derde speelronde werd de weg naar de titel ingeslagen. Tijdens de laatste wedstrijd sloeg Van Mook het beslissende punt binnen, een mooier afscheid bij het eerste team kon hij zich niet wensen.

Spannende strijd

In de vijfde klasse van de NTTB Gelre ontspon zich een spannende strijd tussen Tik Hard 3 en ATC 1 uit Afferden. Des te mooier was het dat beide teams elkaar ontmoetten in de laatste wedstrijd van het seizoen. De mannen uit Afferden begonnen die beslissende wedstrijd met op de ranglijst één punt voorsprong op het Wamelse team.

Tik Harders Amy Magnée, Margot Veliscek, Joyce van Swam en Wesley Litjens lieten er echter geen misverstand over bestaan wie de kampioen moest worden en wonnen de wedstrijd met 7-3.
Tik Hard 4 werd pas aan het begin van het seizoen opgericht, maar het team met Esther Zondag, Xandra Theunissen, John Roos, Maurits Nugteren, Kelée Lamers en Jordi Schiks liet zich meteen gelden in de zesde klasse van de NTTB. Slechts één van de tien wedstrijden ging verloren, waardoor de Tik Harders zich aan het eind van het seizoen kampioen mochten noemen. Komend seizoen gaat het team hun succes beproeven in de vijfde klasse.
De kampioensteams werden na het behalen van hun titel uiteraard gehuldigd. Daarnaast werden ze tijdens de jaarafsluiting van Tik Hard, bij het kerstdubbeltoernooi, nog even in het zonnetje gezet door de overige leden en de aanwezige supporters.

Foppe de Haan gastspreker bij Unitas'28

Foppe de Haan. Foto: rechtenvrije foto

WAMEL - Voetbaltrainer Foppe de Haan is de gastspreker tijdens de jaarlijkse sponsoravond van Unitas'28, op vrijdag 19 januari. Middels de sponsoravond probeert de club iets terug te doen voor haar sponsoren en interactie te creëren met de club en sponsoren onderling.

Het onderscheidende sponsorconcept van de Wamelse voetbalclub is volgens clubvoorzitter Jan van Ingen te danken aan de juiste mix van leden, die zich inzetten voor de sponsorcommissie. 'Een combinatie van ervaren mensen en jong talent met hart voor de club.' Dankzij de nieuwe aanpak is het sponsorbestand van de club de afgelopen jaren toegenomen.

Avond bijwonen

Wie interesse heeft om sponsor te worden van Unitas'28 is van harte uitgenodigd voor de sponsoravond met De Haan. Meer informatie via: www.unitas28.nl.

Chris Zaad 'Weekender van het jaar'

Chris Zaad en Ingrid van Gaalen. Foto: Vera Lukkezen

WINSSEN - Volleybalvereniging The Weekenders heeft tijdens het jaarlijkse oliebollentoernooi, eind december, Chris Zaad verkozen tot 'Weekender van het jaar'. Chris verzorgt al jaren clinics op basisscholen en traint met veel passie en plezier meerdere jeugdteams. Mede door zijn inzet is het aantal jeugdleden in de afgelopen jaren toegenomen. Van voorzitter Ingrid van Gaalen ontving Chris een champagnekoeler met daarop zijn naam.

Nieuwjaarsreceptie Beuningse Boys

BEUNINGEN - Voetbalvereniging Beuningse Boys houdt op zaterdag 13 januari vanaf 20.15 uur de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie. Aansluitend is er een feestavond, met medewerking van ON-Q. Tijdens de nieuwjaarsreceptie wordt stilgestaan bij het afgelopen kalenderjaar, en tevens vooruit gekeken naar wat er in 2018 op het programma staat. Er worden tevens jubilarissen gehuldigd, onder wie Geert Benders en Jos Klaasen, die respectievelijk 60 en 40 jaar lid zijn.

Victoria'25 zoekt trainer

AFFERDEN - Bij de selectie van Victoria'25 in Afferden staat volgend seizoen een andere trainer voor de groep. De huidige trainer Ron IJsbrandij stopt komende zomer op De Ringelenberg. Het eerste elftal heeft een moeizaam seizoen en staat laatste in de vierde klasse E. IJsbrandij wil na de winterstop alles in het werk stellen om degradatie te voorkomen.

Zaalhockey in De Heuvel

DRUTEN - De jeugdteams van Hockeyclub Druten komen aanstaand weekend weer in actie in de zaal. Zowel op zaterdag 13 als zondag 14 januari wordt er gespeeld in sporthal De Heuvel in Druten. Zaalhockey is anders dan veldhockey, met minder spelers en een kleiner veld met balken op de zijlijnen. Het spel gaat sneller, wat vraagt om andere techniek, tactiek en spelregels. Hierdoor is het zeker de moeite waard om eens een wedstrijd bij te wonen. Zaterdag wordt er gespeeld tussen 14.00 en 18.00 uur, op zondag tussen 09.00 en 13.30 uur.

Pronkzittingen De Oude Gierpont

WAMEL - In het VTC Wamel zijn zaterdag 13 januari de pronkzittingen van CV De Oude Gierpont. Ook wordt de Verdienstelijk Wamelnaar 2018 bekendgemaakt.

's Middags is er voor de jeugd de succesvolle, spannende en soms doldwaze Wamelse BZT-show, waarin een groot aantal kinderwensen in vervulling zal gaan. De nieuwe Minigarde maakt haar opwachting, en ook wordt bekend wie Jeugdprins Ties en Jeugdadjudant Luc zullen gaan opvolgen als heersers van het Wamelse jeugdcarnaval in 2018. Het programma duurt van 14.00 tot 17/00 uur, de zaal is open vanaf 13.30 uur. De entree is gratis.

Avondprogramma

Vanaf 20.00 uur is er de pronkzitting voor Prins Boudewijn d'n Enigste. Er zijn optredens van een aantal Wamelse groepen, en Wamelse buutreedners zullen zorgen voor de vermakelijke invulling. Traditiegetrouw wordt tijdens de pronkzitting ook bekendgemaakt wie zich in 2018 Verdienstelijk Wamelnaar mag noemen. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Hofkapel De Kurketrekkers.

Na afloop van het avondprogramma wordt er tot in de kleine uurtjes nog een gezellig feestje gebouwd in de huiskamer van het VTC. Kortom, een goede warming-up voor een fantastisch carnaval in 't Veergat. Entreekaarten zijn verkrijgbaar bij 't Trefpunt en Spar Veltmaat.

Meer informatie en het carnavals-
programma 2018 is te vinden op www.deoudegierpont.nl. CV De Oude Gierpont is ook te volgen op Facebook.

Prins Hein d'n Urste, 45e Prins der Braoiers

Prins Hein d'n Urste, 45e Prins der Braoiers Foto: Hans Barten

BENEDEN-LEEUWEN - In een volle MFA de Rosmolen is afgelopen zondag de 45e Prins der Braoiers gepresenteerd. Hein van den Hurk, alias Prins Hein d'n Urste, zwaait dit carnavalsjaar de scepter over het Braoiersrijk.

Hein is geboren en getogen in Lauwe, getrouwd met Cynthia, en vader van twee zoons: Jelle en Ruben. In het dagelijks leven is Hein vrachtwagenchauffeur bij Deelens Transport in Druten. Zijn vrije tijd besteedt hij met zijn zoons en zwager aan vissen, maar ook Formule 1 kijken staat op zijn favorietenlijstje. Hein is al jaren actief met carnaval bij buurtverenigingen, en niet te vergeten zijn carnavalsvereniging de Braoiers. Samen met zijn Funkenmarieke Sharona gaat hij er een geweldig jaar van maken, met als motto: 'We gaan er dit carnavalsjaar KEIHARD tegen aan!'
Tijdens de Jeugdbraoiersmiddag, die een dag eerder werd gehouden, werd het jeugdpaar van 2018 bekendgemaakt. Het bleef tot de laatste minuut spannend, maar uiteindelijk verschenen Jaro van Dreumel en Floor van Lent als het nieuwe Jeugdpaar van het Braoiersrijk 2018.

Pronkzitting

Op vrijdag 26 en zaterdag 27 januari staan de pronkzittingen op het programma. Kaarten hiervoor zijn verkrijgbaar op 14 januari vanaf 9.00 uur in de bar van MFA de Rosmolen in Beneden-Leeuwen

Maas en Waals Dansmarieke Festival

ALPHEN - In dorpshuis De Hucht in Alphen vindt zondag 14 januari het Maas en Waals Dansmarieke Festival plaats. Dansmariekes van vijf carnavalsverenigingen uit het Land van Maas en Waal maken hun opwachting. Het festival begint om 13.00 uur en wordt geopend door presentatrice Steffie en prins Bas, jeugdprinses Marlon en haar adjudantes. Om 16.15 uur is de prijsuitreiking. De entree bedraagt 2 euro per persoon (kinderen tot twaalf jaar hebben gratis toegang). De organisatie is in handen van c.v. de Plèkkers uit Alphen.

Prins Het Vergulde Vat

AFFERDEN - Carnavalsvereniging Het Vergulde Vat maakt aanstaande zaterdag 13 januari haar nieuwe prins(es) carnaval bekend. De elf prins(es)kandidaten zijn inmiddels bekend, en afgelopen weekend zijn leden van de carnavalsvereniging het dorp rond gegaan voor het jaarlijkse 'Prinsenraaijen'. Behalve de prinsbekendmaking staan er deze avond diverse optredens op het programma. De avond begint om 20.00 uur. Op zondag 14 januari is de jeugdprinsbekendmaking.

Nieuwe zangworkshops

BOVEN-LEEUWEN - 'Stichting Gewoon Klassiek' begint het nieuwe jaar met twee nieuwe zangworkshops. 'VocalWorkshop-Your own special musical song' en VocalWorkshop-Mozart & Schubert'. Tijdens de workshop krijgen cursisten praktische tips over ademhaling, lichaamshouding, stemgebruik en stemexpressie onder begeleiding van zangpedagoge en pianist. De workshops vinden plaats in d'n Dulper in Boven-Leeuwen. Kijk voor de data, prijzen en overige informatie op: www.geryvermeulen.nl

Expositie de Positieven

Eerder verschenen werk van een deelnemer van fotoclub 'De Positieven'. Foto: Fotoclub 'De Positieven'

BEUNINGEN - Van 8 januari tot en met 19 februari exposeert fotoclub de Positieven in het Molenhuis. De elf enthousiaste leden van deze club hebben een aantal beelden met zeer uiteenlopende onderwerpen uitgekozen voor deze tentoonstelling. Deze expositie brengt bezoekers letterlijk 'oog in oog' met de fotograaf en diens omgeving. Iedereen heeft een eigen stijl van fotograferen en soms een voorkeur voor bepaalde thema's. Het Molenhuis is geopend op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur en bij theatervoorstellingen.

Start lessen Toonbeelden

BOVEN-LEEUWEN - De lessen en cursussen bij Atelier Toonbeelden beginnen binnenkort. Op woensdag 17 januari gaan de lessen tekenen en schilderen voor kinderen weer van start. De lessen beeldhouwen starten een maand later, namelijk op woensdag 21 en donderdag 22 februari. Op dinsdag 20 februari start tot slot de cursus acryl schilderen voor volwassenen. Kijk op www.toonbeelden.nl voor meer informatie over de lessen.

Seniorenbingo Beuningen

BEUNINGEN - De vereniging van Senioren Beuningen houdt op dinsdag 16 januari een bingo voor 50 plussers bij de Lèghe Polder. De bingo duurt van 14.00 tot 16.30 uur. Zaal open om 13.30 uur.